Διαχείριση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Μερικά από τα πιο δύσκολα ίσως συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι οι αισθητήριες διαταραχές, που μπορεί να καλύπτουν μια κλίμακα από το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μέχρι τον πόνο που καίει.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλει τα νεύρα κι έτσι όποιος υποφέρει απ’ αυτήν μπορεί να βιώσει διαφορετικούς τύπους αίσθησης και αφής. Ωστόσο, αν και αυτές οι υπερευαισθησίες έρχονται και παρέρχονται ή καθυστερούν, μια σειρά από στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν με τη διαχείριση των αισθητήριων προβλημάτων της νόσου.
Τύποι αισθητήριων συμπτωμάτων
Οι άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν τρεις βασικούς τύπους αισθητήριων συμπτωμάτων. Η απώλεια της αίσθησης προκαλεί μούδιασμα, η μη φυσιολογική αίσθηση μπορεί να προκαλέσει κνησμό και η επώδυνη αίσθηση δίνει έναν πόνο που μοιάζει με κάψιμο.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά μπορεί και να έρθουν και να παραμείνουν. Αν είναι συμπτώματα που προκαλούνται από κάποια παλιά βλάβη των νεύρων, μπορεί να φουντώνουν σε περιόδους κούρασης ή ασθένειας και στη συνέχεια να φεύγουν με ξεκούραση και αποκατάσταση.
Οι πιο συχνές αισθητήριες διαταραχές της σκλήρυνσης κατά πλάκας που συνήθως επηρεάζουν την περιοχή του προσώπου, το σώμα, τα χέρια ή τα πόδια, περιλαμβάνουν τα παρακάτω συναισθήματα:
* Αίσθηση τρυπήματος σαν από καρφίτσες και βελόνες
* Μούδιασμα
* Αίσθηση συρσίματος
* Υπερευαισθησία στην αφή
* Αίσθημα καψίματος
* Αίσθημα σφιξίματος ή περικύκλωσης που είναι γνωστό ως «αγκαλιά» της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Μπορεί ακόμα να υπάρχει μια αίσθηση σαν ηλεκτροσόκ ή σαν μαχαιριά όταν μερικοί άνθρωποι επιχειρούν να λυγίσουν το κεφάλι τους προς τα εμπρός. «Σαν ένα φερμουάρ που ανοίγει από το λαιμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης», το έχουν περιγράψει ασθενείς με τη νόσο.
Αυτά τα συμπτώματα σπάνια γίνονται μόνιμα, αλλά μπορούν να είναι επικίνδυνα. Τα αισθητήρια συμπτώματα στα πόδια μπορεί να προκαλέσουν πτώση. Το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να γίνει αιτία να πέσουν από τα χέρια πράγματα ή να βάλουν τον ασθενή σε κίνδυνο να ζεματιστεί από το νερό για παράδειγμα. Το μούδιασμα στο πρόσωπο μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν ο ασθενής επιχειρεί να μασήσει.
Διαχείριση των προβλημάτων
Τι μπορείτε να κάνετε; Υπάρχουν κατ’ αρχήν φάρμακα διαθέσιμα που μπορούν να βοηθήσουν με κάποια από τα συμπτώματα. Αν και δεν υπάρχει ένα φάρμακο για τη θεραπεία του μουδιάσματος από τον νευρολογικό πόνο, μπορεί να ανταποκριθεί κανείς σε αντιεπιληπτικά φάρμακα. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι επίσης πολλές φορές χρήσιμα για τη θεραπεία του πόνου ή τη θεραπεία της αίσθησης του σφιξίματος, ενώ και τα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των αισθητήριων συμπτωμάτων που οφείλονται σε φλεγμονή του νεύρου.
Οπως και τα ίδια τα συμπτώματα, ωστόσο, η απόκριση των διαφόρων φαρμάκων είναι μεμονωμένη.
Πολλές φορές λοιπόν ακόμα περισσότερο από τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει η αποφυγή κάποιων καταστάσεων όπως το στρες, η κούραση, ο ζεστός ή ο υγρός καιρός. Κάποιες φορές η καλύτερη θεραπεία μπορεί να είναι απλά η ξεκούραση ή μια παγοκύστη στο πονεμένο σημείο. Μια βουτιά στη θάλασσα ή σε μια δροσερή πισίνα, μια ζεστή κομπρέσα ή ένα μασάζ μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Αλλοι τρόποι για να αποτρέψει ή να διαχειριστεί κανείς τα αισθητήρια αυτά συμπτώματα είναι:
* Να κάνει το καλύτερο δυνατόν για να παραμείνει υγιής. Ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη είναι συχνά εναύσματα για τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας
* Να φροντίσει να μην βρίσκεται σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης
* Να ξεκουράζεται όσο το δυνατόν περισσότερο
* Να πάρει νιασίνη, μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι τούς προσφέρει σημαντική ανακούφιση
* Να παίρνει σε καθημερινή βάση μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, αν τα συνιστά ο γιατρός του
* Να φοράει κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή ένα σφιχτό γάντι που μπορεί να μετατρέψει τον έντονο πόνο σε απλή πίεση
* Να φοράει ένα μαλακό αυχενικό κολάρο, που μπορεί να εμποδίσει το σύνδρομο Lhermitte (αίσθηση πόνου στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, παρόμοια με ηλεκτροσόκ).
Μαθαίνοντας τι είναι αυτό που ενεργοποιεί τα συμπτώματά σας μπορείτε να τα διαχειριστείτε καλύτερα. Και αν παλεύετε με αυτά τα συμπτώματα, είτε είναι καινούργια είτε έρχονται και φεύγουν, σε κάθε περίπτωση μιλήστε με το γιατρό σας.