Τι είναι η ψευδοάνοια και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε
Η ψευδοάνοια είναι ένας όρος που επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 για να περιγράψει μια κατάσταση των ηλικιωμένων που φαίνεται να πάσχουν από άνοια, αλλά στην πραγματικότητα πάσχουν από κατάθλιψη.
Είναι η κατάθλιψη που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της άνοιας, όπως η απώλεια μνήμης ή η φαινομενική αδυναμία να είναι σε θέση να φροντίσουν επαρκώς τον εαυτό τους.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν ταυτόχρονα με τα συμπτώματα της κατάθλιψης και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στη διάγνωση. Είναι σημαντικό να δείτε την ψευδοάνοια ως μια πραγματική ασθένεια. Είναι πραγματικά κατάθλιψη που μεταμφιέζεται σε συνθήκες όπως το Αλτσχάιμερ.
Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι παρόμοια με εκείνα της αληθινής άνοιας και μπορούν να περιλαμβάνουν ενδείξεις απώλειας μνήμης, φτωχή αυτο-περίθαλψη, σύγχυση, και δυσκολία στη συγκέντρωση. Οι βασικές διαφορές είναι ότι ένα άτομο μπορεί να φαίνεται συναισθηματικά καταθλιπτικό, απαθές, λυπημένο και χωρίς ελπίδα. Αλλα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως χρόνιοι πόνοι ή σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου μπορεί επίσης να υπάρχουν.
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις θεραπείας προς αυτήν την ασθένεια. Η μία είναι τα αντικαταθλιπτικά. Οταν οι άνθρωποι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτά, τότε μπορεί να δοκιμαστεί ηλεκτρο-σπασμωδική θεραπεία. Η τελευταία αυτή αγωγή δεν είναι συνήθως μια καλή πρώτη επιλογή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποια απώλεια μνήμης.
Τα καλά νέα για την ψευδοάνοια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί πλήρως να αντιστραφούν εάν οι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία για την κατάθλιψη.
Δεδομένου ότι συνήθως είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που αναπτύσσουν ψευδοάνοια, πρέπει να δοθεί προσοχή στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Για παράδειγμα, η χρήση των περισσότερων αντιψυχωσικών φαρμάκων δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μια βιώσιμη θεραπεία σε ηλικιωμένους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύτιμη πρόσθετη θεραπεία σε νεότερους ανθρώπους.
Τα περισσότερα από τα αντιψυχωσικά έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά αιφνίδιου θανάτου στους ηλικιωμένους. Οργανισμοί όπως η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστούν να μην χρησιμοποιούνται σε ηλικιωμένους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάθλιψη αντιστρέφεται χωρίς αυτά τα φάρμακα και μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς με αντικαταθλιπτικά.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε καταστάσεις όπως η ψευδοάνοια επειδή η κατάθλιψη μερικές φορές θεωρείται ως πρόδρομος για την πραγματική άνοια. Μερικοί γιατροί, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο προϋποθέσεων, αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν άγνωστες συνδέσεις μεταξύ των δύο ασθενειών. Εχει ήδη τεθεί ευθέως θέμα από ορισμένους ειδικούς ότι η αδιάγνωστη κατάθλιψη θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη προδιάθεση για την πραγματική άνοια, ακόμα και με κίνδυνο ανάπτυξης της ψευδοάνοιας. Ενδεχομένως η έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάθλιψης αποφεύγει και τις δύο προϋποθέσεις.