DW: Ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι δεν σημαίνει και το τέλος του ISIS – Εύκολη η διαδοχή του

Τι σημαίνει ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι για το μέλλον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους; Κατά πόσον μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση ή και το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης;

Ηεπιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη του ISIS έγινε κοντά στο χωριό Μπαρίσα που βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ελάχιστα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην επιχείρηση συμμετείχαν οκτώ ελικόπτερα και ένα μαχητικό αεροσκάφος, τα οποία έβαλαν συνολικά δυο ώρες κατά των προκαθορισμένων στόχων.

Η παρουσία του διαβόητου ηγέτη του ISIS στη συγκεκριμένη περιοχή εξέπληξε ακόμη και ειδικούς. Η επαρχία Ιντλίμπ απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή εκείνη στα συροϊρακινά σύνορα, όπου πιθανολογούνταν ότι βρισκόταν ο αλ Μπαγκντάντι. Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ο ιορδανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χασάν Αμπού Χανιέ:

«Αποδεικνύεται ότι το ISIS εξακολουθεί να έχει μέσα, πυρήνες, στρατεύματα σε Ιράκ και Συρία αλλά και μυστικές υπηρεσίες. Το Πεντάγωνο κάνει λόγο για 18.000 μαχητές. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς έφτασε μέχρι εκεί ο αλ Μπαγκντάντι. Είναι όμως πασιφανές ότι το ISIS εξακολουθεί να έχει την τεχνογνωσία για την αξιοποίηση της τοπογραφίας της εν λόγω περιοχής. Διότι επί σειρά ετών είχε τον έλεγχό της και έτσι ξέρει πώς να κινείται εκεί».

Εύκολη η διαδοχή του

Η επαρχία Ιντλίμπ και τμήματα όμορων επαρχιών είναι το τελευταίο μεγάλο τμήμα της Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών. Σε πολλά μέρη κυριαρχούν τζιχαντιστές, οι οποίοι όμως διάκεινται εχθρικά προς το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Το χωριό Μπαρίσα και η ευρύτερη περιοχή φέρονται να ελέγχονται από την Ανσάρ αλ Ταουχίντ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Κάτοικοι του χωριού Μπαρίσα είπαν σε ρεπόρτερ του Al Jazeera ότι στο σπίτι όπου επιτέθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις έμενε εδώ και δυο περίπου χρόνια ένας άνδρας, τον οποίο γνώριζαν όλοι με το όνομα Αμπού Μοχάμεντ. Ο ίδιος και η οικογένειά του δεν είχαν ποτέ επαφές με γείτονες ενώ ουδέποτε είχαν επισκέψεις. Τι σημαίνει όμως ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι για το μέλλον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους; Ο ιορδανός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χασάν Αμπού Χανιέ εκτιμά ότι η εξέλιξη δεν συνεπάγεται την αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης:

«Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει τα τελευταία πολλούς ηγέτες πρώτης γραμμής, όπως τους Αλ Ανμπάρι και Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι. Η οργάνωση εξακολουθεί να είναι ισχυρή και να διαθέτει λειτουργικές δομές. Γι΄ αυτό και είναι εύκολο να αποκτήσει άλλον ηγέτη. Έτσι διατηρεί την ισχύ της όχι μόνον σε Ιράκ και Συρία, αλλά σε άλλες οκτώ χώρες, στις οποίες έχει παρακλάδια».

Σχολιάστε το άρθρο:


πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ