Αιτίες διαταραχών του νευρικού συστήματος
Το νευρικό σύστημα παρέχει ένα δίκτυο επικοινωνιών για τον εγκέφαλο, προκειμένου να στείλει μηνύματα στους μυς και τα όργανα του σώματος και για το σώμα, προκειμένου να στείλει πληροφορίες πίσω στον εγκέφαλο.
Ενας περίτεχνος ιστός αισθητήριων νεύρων επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν, να ακούσουν, να γευθούν και να αισθανθούν. Τα νεύρα προμηθεύουν τους μυς και επιτρέπουν την κίνηση. Τα νεύρα εξυπηρετούν τα εσωτερικά όργανα και αδένες. Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία κάθε περιοχής την οποία αυτό ελέγχει.
Μόλυνση
Οι μολυσματικές ασθένειες, όπως ο έρπης, μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα. Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα, ο οποίος παραμένει σε ανενεργό μορφή σε δέσμες νεύρων κοντά στη σπονδυλική στήλη, αφότου ένας ασθενής έχει αναρρώσει από ανεμοβλογιά. Αυτός ο ιός παραμένει αδρανής για δεκαετίες, και στη συνέχεια επανενεργοποιείται, συνήθως όταν το άτομο είναι γύρω στα εξήντα, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Ο ιός μετακινείται κατά μήκος της διαδρομής των νεύρων, προκαλεί εξάνθημα, νευραλγία, ή πόνο νεύρων.
Τραύμα
Βλάβες στον οργανισμό, λόγω τροχαίων ατυχημάτων, πτώσεων, αθλητικών κακώσεων ή πράξεων βίας, μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα. Το τραύμα συχνά εμπλέκεται σε περιπτώσεις ισχιαλγίας, η οποία συμβαίνει όταν το ισχιακό νεύρο, το οποίο περνά από την σπονδυλική στήλη προς το πίσω μέρος των ποδιών, έχει υποστεί βλάβη. Το νεύρο από μόνο του μπορεί να τραυματιστεί, ή θραύσματα οστών από ένα κάταγμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πίεση στο νεύρο.
Αυτοάνοσες διαταραχές
Οταν το σώμα αναγνωρίζει εσφαλμένα δικούς του ιστούς ως ξένους και δυνητικά επικίνδυνους, τότε κατευθύνει μια ανοσολογική επίθεση του συστήματος εναντίον των ιστών αυτών. Αυτό ονομάζεται αυτοάνοση διαταραχή. Αρκετές αυτοάνοσες διαταραχές είναι γνωστό ότι προσβάλλουν το νευρικό σύστημα, μεταξύ αυτών το σύνδρομο Guillain-Barré και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Γενετικές διαταραχές
Ενας αριθμός κληρονομικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Η νωτιαία μυϊκή ατροφία είναι ένα παράδειγμα μιας γενετικής ασθένειας που επηρεάζει τους νευρώνες που ελέγχουν την κίνηση των μυών. Η νόσος του Huntington είναι μια άλλη διαταραχή του νευρικού συστήματος που περνά από το γονέα στους απογόνους μέσω ενός ελαττωματικού γονιδίου που προκαλεί καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων. Η σπάνια γενετική διαταραχή νόσος Tay-Sachs καταστρέφει επίσης τα νευρικά κύτταρα, συσσωρεύοντας στον εγκέφαλο λιπαρό υλικό.
Παρενέργειες φαρμάκων
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή του νευρικού συστήματος, της οποίας τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, ακαμψία του κορμού και των άκρων, αργή κίνηση και διαταραχές ισορροπίας. Αυτή η διαταραχή του νευρικού συστήματος προκύπτει από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της απώλειας των κυττάρων του εγκεφάλου που σχετίζεται με νόσο του Πάρκινσον είναι γνωστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων προκαλούν δευτερεύουσα νόσο του Πάρκινσον. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παραισθήσεων, όπως η αλοπεριδόλη, καθώς και το φάρμακο κατά της ναυτίας, η μετοκλοπραμίδη είναι γνωστό ότι προκαλούν δευτερεύουσα νόσο του Πάρκινσον.