Η θεατρική ομάδα “Μέθεξη” ανεβάζει τον “Γλάρο” του Άντον Τσέχωφ
H θεατρική ομάδα “Μέθεξη” επιστρέφει την νέα σεζόν με ένα έργο σταθμό του παγκόσμιου ρεπερτορίου, από έναν αγαπημένο, αλλά και δύσκολο συγγραφέα. Πρόκειται για το έργο ” Ο Γλάρος” του Άντον Τσέχωφ, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 4, 5, και 6 Οκτώβρη 2019, και μετά ξανά από τις 15 μέχρι τις 27 Οκτώβρη (θα γίνει διακοπή των παραστάσεων λόγω του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών και ακολούθως θα συνεχιστούν οι παραστάσεις).
Ο Γλάρος μπορεί να χαρακτηρισθεί «κωμωδία σε τέσσερεις πράξεις» κατά δήλωση του συγγραφέα του. Η συγγραφή του έργου ολοκληρώθηκε το 1895 και
στη σκηνή ανέβηκε για πρώτη φορά αμέσως μετά τη συγγραφή του -στις 17 Οκτωβρίου του 1895 στην Αγίας Πετρούπολης σημειώνοντας μια τεράστια αποτυχία, και καλλιτεχνική και εμπορική. Αντίθετα το δεύτερο ανέβασμα του το 1898, από το «Θέατρο Τέχνης» της Μόσχας με άλλο σκηνοθέτη, υπήρξε ένας θρίαμβος. Από τότε «Ο Γλάρος» έχει παιχτεί αμέτρητες φορές σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται το έργο που καθιέρωσε τον Τσέχωφ, ως θεατρικό συγγραφέα στη συνείδηση κοινού και κριτικής. Αποτελεί την αρχή της ιδιαίτερης τσεχωφικής γραφής, όπου τη θέση του ως τότε καθιερωμένου “κεντρικού ήρωα – ηρωίδας” παίρνει ένας όμιλος προσώπων, μια μικρή κοινωνία. Στην Ελλάδα πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ηλύσια» το 1906 και πρωτοπαρουσιάστηκε από το θίασο της Μ. Κοτοπούλη, το 1932.
Ο Τσέχωφ στον «Γλάρο»» θίγει τις σχέσεις, τα κίνητρα, την ψυχολογία και τις διεκδικήσεις ανθρώπων που αγαπούν, υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσουν την τέχνη, μέσω της συγγραφής και του θεάτρου. Γύρω τους περιστρέφονται οι άνθρωποι της καθημερινότητας που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της ζωής τους.
Υπόθεση: H Αρκάντινα είναι μια καταξιωμένη και δημοφιλής ηθοποιός του κατεστημένου θεάτρου, συνδέεται με τον Τριγκόριν, έναν επιτυχημένο συγγραφέα. Ο Τρέπλιεφ, ο γιος της Αρκάντινα, αναζητά, κάτω από την “σκιά” της μητέρας του, νέους τρόπους έκφρασης στην ποίηση και στο θέατρο. Παρουσιάζει το πρώτο του θεατρικό έργο στους ανθρώπους που βρίσκονται σαν επισκέπτες στο κτήμα του Σόριν, αδερφού της Αρκάντινα, με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη του, τη Νίνα. Η παράσταση όμως θα τελειώσει άδοξα. Η Νίνα θέλει να γίνει ηθοποιός και αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι και να ακολουθήσει τον Τριγκόριν. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τρέπλιεφ εξακολουθεί να ζει στο κτήμα του Σόριν και να παρακολουθεί από μακριά την προσωπική ζωή και την καριέρα της Νίνας. Η επιδείνωση της υγείας του Σόριν θα φέρει πάλι στο κτήμα την Αρκάντινα και τον Τριγκόριν. Στο ίδιο μέρος, θα επιστρέψει “τσακισμένη”, σαν τον νεκρό γλάρο που κάποτε είχε αποθέσει στα πόδια της ο Τρέπλιεφ, και η Νίνα. Η συνάντηση της με τον Τρέπλιεφ θα συμβάλει στο να δώσει τέρμα στη ζωή του.
Να τονίσουμε οτι η παράσταση που θα απολαύσει το καλαματιανό κοινό από την “Μέθεξη” είναι βραβευμένη, έχοντας αποσπάσει πέντε βραβεία στους 33ους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες Ερασιτεχνικών Θιάσων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στου Ζωγράφου από τις 5 έως τις 14 Σεπτέμβρη, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης παράστασης. Ειδικότερα, τα βραβεία που κατέκτησε η “Μέθεξη” στους αγώνες είναι:
-Βραβείο φωτισμού στον Πέτρο Κλάδη
-Βραβείο σκηνικών στον Αντώνη Καζάκο
-Βραβείο β΄ανδρικού ρόλου στον Χρήστο Ζερίτη για το ρόλο «Ντορν»
-Βραβείο σκηνοθεσίας στον Πέτρο Κλάδη,
-Βραβείο καλύτερης παράστασης
Οι συντελεστές της παράτασης είναι οι ακόλουθοι:
Μεντβεντέκο: Ηλίας Δαρσακλής
Μάσα: Δέσποινα Σκάρπα
Μάσα: Μαρίκα Συκάκη
Σόριν: Δημήτρης Δημέας
Τρέπλιεφ: Πέτρος Κλάδης
Νίνα: Έβελυν Σκαρπαλέζου
Παλίνα: Στέλλα Λαμπροπούλου
Ντόρν: Χρήστος Ζερίτης
Σαμράγιεφ: Γιώργος Δημητρόπουλος
Αρκάντινα: Σταυρούλα Νικολοπούλου
Τριγκόριν: Γιώργος Ζωντανός
Μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία: Πέτρος Κλάδης
Σκηνικά: Αντώνης Καζάκος
Κοστούμια: Σταυρούλα Νικολοπούλου, Έβελυν Σκαρπαλέζου
Μουσική επιμέλεια-φωτισμός: Πέτρος Κλάδης
Χειρισμός ήχου: Βάσω Τριανταφυλλίδη
Χειρισμός φωτισμού: Χρυσούλα Ροδίτη
Παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 4,5,6/10/2019 ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 15-27/10/2019