Aπλά βήματα για να διατηρήσετε γερά τα οστά σας
Εάν είστε γυναίκα, η οστεοπόρωση είναι κάτι που θα πρέπει να βρίσκεται στο… ραντάρ σας, αφού είναι μια ιατρική κατάσταση που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες σε αναλογία περίπου 65-35 σε σχέση με τους άνδρες.
Είτε είστε όμως γυναίκα, είτε άνδρας, μην κάθεστε αδρανείς, αποδεχόμενοι τη… μοίρα σας. Ενημερωθείτε για την κατάσταση των οστών σας, μην περιμένετε να σας συμβεί και χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνό σας.
Γνωρίστε τον κίνδυνο
Για τους «αρχάριους», είναι σημαντικό να υπολογίζουν τους παράγοντες κινδύνου. Υπάρχει περίπτωση να απαντήσετε «ναι» σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ερωτήσεις;
* Είστε μικροκαμωμένοι και λεπτοί;
* Εχετε οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης;
* Είστε Καυκάσιοι;
* Είστε γυναίκα;
Εάν η απάντηση είναι «ναι» σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε πρέπει να θεωρήσετε ότι έχετε κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Ευτυχώς αυτό σημαίνει επίσης ότι γνωρίζετε πως θα πρέπει να αναλάβετε δράση για να οχυρωθείτε απέναντι σ’ αυτή την πορώδη ασθένεια των οστών και να οικοδομήσετε γερά οστά.
Πάρτε αρκετό ασβέστιο
Πίνετε γάλα με χαμηλά λιπαρά και καταναλώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Και τα δύο είναι γεμάτα με ασβέστιο, που είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή των οστών σας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου -που δεν είναι λιγότερη από 1.000 mg για τους ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών και 1.200 mg για γυναίκες άνω των 50 και για όλους τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες 71 ετών και άνω- συνδέεται με χαμηλή οστική μάζα, ταχεία απώλεια οστικής πυκνότητας και υψηλά ποσοστά καταγμάτων.
Φτάστε τα 1.000-1.200 mg ασβέστιο ημερησίως
Πώς θα φτάσετε αυτούς τους αριθμούς; Πίνετε χυμό πορτοκάλι, ενισχυμένο με ασβέστιο, καταναλώστε αμύγδαλα για σνακ, τυρί με χαμηλά λιπαρά ή σαλάτα σπανάκι. Ολοι οι παραπάνω είναι πολύ καλοί τρόποι για να επιτευχθεί ο στόχος των 1.000 mg για τους ενήλικες μέχρι την ηλικία των 50 ετών και 1.200 mg για τις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω, αλλά και για όλους τους ενήλικες από 71 ετών και άνω.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με βιταμίνη D
Εάν το ασβέστιο είναι ο… σέντερ φορ για γερά κόκκαλα, η βιταμίνη D είναι ο… ακραίος επιθετικός. Χωρίς αρκετή βιταμίνη D το σώμα σας δεν θα μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο από τις τροφές που τρώτε. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα αναγκαστεί να πάρει το ασβέστιο από τα οστά σας για να μπορέσει να εκτελέσει άλλες λειτουργίες, όπως να βοηθήσει την καρδιά σας, τους μύες και τα νεύρα να λειτουργήσουν σωστά.
Βγείτε έξω
Είναι εύκολο να πάρετε καθημερινά βιταμίνη D, αρκεί να περάσετε 15 λεπτά στον ήλιο. Μπορεί να χρειαστείτε βέβαια ένα συμπλήρωμα αν κάνετε μια δουλειά που απαιτεί να είστε ως επί το πλείστον σε εσωτερικούς χώρους.
Μείνετε δραστήριοι
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δυναμώσετε τα οστά σας από την τακτική άσκηση. Τα οστά, όπως ακριβώς και οι μύες, με την άσκηση γίνονται πιο ισχυρά. Οι ασκήσεις με βάρη είναι οι καλύτερες που μπορείτε να κάνετε. Ακόμα, προτιμήστε στο μεσημεριανό σας διάλειμμα να πάτε μια βόλτα ή ανεβείτε από τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.
Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα οστά σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου σας. Δώστε ώθηση στα οστά σας με τη διακοπή του καπνίσματος ή αν δεν καπνίζετε μην το ξεκινήσετε.
Περιορίστε το αλκοόλ
Μια καλή ιδέα είναι να περιορίσετε το αλκοόλ. Εκείνοι που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, εκτός από τα προβλήματα που κινδυνεύουν να δημιουργήσουν στο ήπαρ, είναι επίσης επιρρεπείς σε απώλεια οστικής μάζας και κατάγματα.
Είναι δυνατή η πρόληψη
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς, όμως, είναι μια ασθένεια που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί. Δώστε στα οστά σας την καλύτερη ευκαιρία και λάβετε μέτρα για την προστασία τους.