Η NASA έδωσε το όνομα των Rolling Stones σε πέτρα στον Άρη

Μία πέτρα του Κόκκινου Πλανήτη φέρει πλέον το όνομα των θρυλικών Rolling Stones.

Εδώ και δεκαετίες η μουσική των The Rolling Stones έχει παγκόσμια απήχηση. Τώρα, η επιρροή της μπάντας εκτείνεται μέχρι… τον πλανήτη Άρη. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το InSight της NASA ονόμασε μία πέτρα στον Άρη «Rolling Stones Rock», τιμώντας το θρυλικό συγκρότημα.

Οι Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts και Ronnie Wood ενθουσιάστηκαν με την είδηση και σχολίασαν: «Τι θαυμάσιος τρόπος για να γιορτάσουμε την περιοδεία “Stones No Filter” που φτάνει στην Πασαντίνα (του Λος Άντζελες). Είναι σίγουρα ένα ορόσημα στη μακριά και περιπετειώδη ιστορία μας. Ένα τεράστια ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της NASA που το έκαναν πραγματικότητα».

Η πέτρα, μεγέθους λίγο μεγαλύτερη από μία μπάλα του γκολφ, κύλησε περίπου ένα μέτρο στις 26 Νοεμβρίου 2018 από τους προωθητήρες του ρομποτικού προσεδαφιστή InSight, τη στιγμή που προσεδαφιζόταν στον Άρη προκειμένου να μελετήσει τη γεωλογική εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη.

Στις φωτογραφίες που τράβηξε το InSight την επόμενη μέρα, φαίνονται στο πορτοκαλί – κόκκινο έδαφος του Άρη τα ίχνη από τη μετακίνηση της πέτρας «Rolling Stones».

«Το όνομα “Rolling Stones Rock” είναι απολύτως ταιριαστό», δήλωσε η Lori Glaze, διευθύντρια του τμήματος Πλανητικών Επιστημών της NASA στην Ουάσινγκτον.

«Μέρος της αποστολής της NASA είναι να μοιραζόμαστε το έργο μας με διαφορετικά κοινό. Όταν ανακαλύψαμε ότι οι Stones θα βρίσκονταν στην Πασαντίνα, ο φόρος τιμής στο συγκρότημα ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να προσεγγίσουμε τους οπαδούς τους σε όλο τον κόσμο», συνεχίζει.

Την ανακοίνωση έκανε ο δημοφιλής ηθοποιός Robert Downey Jr. την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο στάδιο «Rose Bowl» της Πασαντίνα, πριν ανέβουν στη σκηνή οι εμβληματικοί Rolling Stones. «Η διασταύρωση της επιστήμης και ενός θρυλικού συγκροτήματος είναι πάντα κάτι καλό…», ανέφερε στα παρασκήνια ο Downey.

Η αποστολή InSight διευθύνεται από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. Ο γεωλόγος της JPL, Matt Golombek, είναι ένας rock star από μόνος του, καθώς έχει βοηθήσει τη NASA στην προσεδάφιση όλων των αποστολών της στον Άρη από το 1997. Ο Golombek και άλλοι επιστήμονες υπολογίζουν τον αριθμό των βράχων και αξιολογούν την ασφάλεια των πιθανών τοποθεσιών προσγείωσης.

«Έχω δει πολλές πέτρες του Άρη κατά τη διάρκεια της καριέρας μου», δήλωσε ο Golombek. «Αυτή η πετρά πιθανότητα δεν θα εμφανιστεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, αλλά είναι σίγουρα μίας από τις πιο cool», λέει για τη «Rolling Stones Rock».

Οι επίσημες επιστημονικές ονομασίες για μέρη και αντικείμενα σε όλο το ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων αστεροειδών, κομητών και τοποθεσιών σε πλανήτες, ορίζονται αποκλειστικά από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Ωστόσο οι επιστήμονες που εργάζονται για τα ρομποτικά οχήματα εξερεύνησης της NASA έχουν δώσει πολλά ανεπίσημα ψευδώνυμα σε πέτρες και σε άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται οι συζητήσει για διάφορα αντικείμενα και οι αναφορές σε επιστημονικά περιοδικά Έτσι, ενώ το όνομα «Rolling Stones Rock» είναι άτυπο, θα εμφανίζεται στους χάρτες του Κόκκινου Πλανήτη που θα χρησιμοποιούνται για εργασιακούς σκοπούς.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ