Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας | Και το όνομα αυτού… Ευτυχία!”
Ευτυχία ονομάστηκε το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας. Το σκεπτικό πολύ έξυπνο, καθώς στο όνομα ΕΥΤΥΧΙΑ συνυπάρχουν η Ενημέρωση, η Υποστήριξη, η Τεχνική, η Υπομονή, η Χαρά, η Ισότητα και η Αλληλεγγύη. Στόχος εξαρχής του πρότζεκτ ονοματοδοσίας ήταν το όνομα που θα επιλεγεί να προσδιορίζει και να χαρακτηρίζει το έργο, τα συναισθήματα και την προσφορά του Κέντρου στα παιδιά και τους εφήβους με αυτισμό, αλλά και την τοπική κοινωνία. Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο πάρτυ στο οποίο ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας προχώρησε στην ονοματοδοσία του Κέντρου Ημέρας βαφτίζοντας το ΕΥΤΥΧΙΑ.
Το όνομα όμως αυτό δεν ήταν επιλογή του Συλλόγου, αλλά προέκυψε από δημόσια διαδικασία ψηφοφορίας. Ξεκίνησε ως ένα πρότζεκτ του κέντρου πριν δύο μήνες και στο διάστημα αυτό δόθηκαν τρεις εβδομάδες χρόνο στον κόσμο να προτείνει ονόματα. Μάλιστα προτάθηκαν πάνω από 55 ονόματα, ενώ μια επιτροπή επέλεξε, μεταξύ άλλων, για την πρωτοτυπία τους τα 6 από αυτά: Αυτενέργεια, Αυτ-είμαστε, Ευτυχία, Η αυλή των ονείρων, Θαυμαστός κόσμος, Φάσμα Ζωής. Μπήκαν λοιπόν σε διαδικασία ψηφοφορίας μέσω Facebook και βγήκε πρώτο σε προτιμήσεις το “Ευτυχία”.
Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009 και τα παιδιά παρακολουθούν δωρεάν τις δραστηριότητες. Πλέον λειτουργεί με 34 παιδιά και εφήβους, από την ηλικία της πρώιμης παρέμβασης (2,5 ετών) έως και 18 ετών. Οι υπηρεσίες που παρέχει το κέντρο στοχεύουν όχι μόνο στο θεραπευτικό κομμάτι, αλλά και στη συμβουλευτική καθοδήγηση και εκπαίδευση των γονιών. Ενα σημαντικό κομμάτι στη δουλειά του Κέντρου Ημέρας είναι η ψυχοεκπαίδευση και υποστήριξη της οικογένειας, όπως βασικό είναι μέσα από διάφορες δράσεις ενσωμάτωσης να βγουν προς τα έξω επιτυγχάνοντας την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο “Ευτυχία” είναι ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας για αυτισμό στην Ελλάδα και το πρώτο και μοναδικό στην Πελοπόννησο, στο οποίο έχουν δεχθεί και δέχονται θεραπευτική παρέμβαση εντελώς δωρεάν παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 2,5 έως 18 ετών.
Την ευθύνη λειτουργίας του έχει ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας και ελέγχεται από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας.