7 συμβουλές για να ζείτε καλά με το Πάρκινσον

Το να ζει κανείς με τη νόσο του Πάρκινσον, μια από τις πιο γνωστές διαταραχές του κινητικού συστήματος, μπορεί να είναι απογοητευτικό για κάθε άνθρωπο, εξαιτίας των κυρίως συμπτωμάτων του.

Τρέμουλο, δυσκαμψία (που συχνά αποκαλείται ακαμψία), αργές κινήσεις και απώλεια της ισορροπίας και του συντονισμού, είναι τα κυριότερα απ’ αυτά. Ενα μεγάλο μέρος της απογοήτευσης προέρχεται από την απώλεια του ελέγχου που είχατε κάποτε στο σώμα σας. Μπορεί, επίσης, να είναι συναισθηματικά συντριπτικό το να ξέρετε ότι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι έχουν μια σειρά από εργαλεία στη διάθεσή τους για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον και να ζουν μια υγιή, ευχάριστη ζωή.

Διαβάστε παρακάτω τι μπορεί να σας βοηθήσει:

1. Φάτε έξυπνα

Το να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να πίνετε άφθονο νερό είναι σημαντικό για όλους, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό, όταν έχετε νόσο του Πάρκινσον. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον είναι πιο πιθανό να έχουν κατάγματα οστών από πτώσεις, να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, ή να έχουν δυσκολία στη διατήρηση του βάρους τους. Μένοντας ενυδατωμένοι και παίρνοντας την καλύτερη δυνατή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες, μπορείτε να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων.

2. Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού για τα φάρμακα

Η φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο του Πάρκινσον έχει διανύσει πολύ δρόμο. Συχνά ένας συνδυασμός φαρμάκων είναι επιτυχής σε αντικατάσταση της χημικής ουσίας του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, που δεν εφοδιάζει με επαρκή ποσότητα τον οργανισμό όταν έχει κανείς Πάρκινσον. Ορισμένα φάρμακα βελτιώνουν μόνο ορισμένα συμπτώματα, και ίσως πρέπει να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να βρείτε τον καλύτερο συνδυασμό για εσάς. Να ξέρετε ότι καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε άλλα φάρμακα και άλλους συνδυασμούς φαρμάκων.

3. Δεχθείτε τη φροντίδα ενός εργοθεραπευτή

Ενας εργοθεραπευτής είναι ένα σημαντικό μέλος της ομάδας θεραπείας σας. Σε στενή συνεργασία μαζί του θα μπορέσετε να βελτιώσετε την ποιότητας της ζωής σας. Ενας εργοθεραπευτής θα συναντηθεί συνήθως μαζί σας στο σπίτι σας, θα εξετάσει την καθημερινή ρουτίνα σας και θα σας παρέχει τις τεχνικές και τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τις δραστηριότητές σας της καθημερινής ζωής πιο αποτελεσματικά, ακόμη και με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από την ασθένειά σας.

4. Πάρτε ημερήσια βοηθήματα διαβίωσης για να παραμείνετε ανεξάρτητοι

Ανάμεσα στα εργαλεία που ένας εργοθεραπευτής μπορεί να σας συστήσει είναι κιγκλιδώματα γύρω από την τουαλέτα και την μπανιέρα σας, ένα κάθισμα για να χρησιμοποιήσετε στην μπανιέρα ή το ντους, υγρό κρεμοσάπουνο αντί για κλασικό σαπούνι, μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και ξυριστική μηχανή, ένα ασύρματο τηλέφωνο που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας, ένα μπαστούνι ή μια αναπηρική καρέκλα για να σας βοηθά να κινείστε πιο αποτελεσματικά.

5. Να κοιμάστε καλά το βράδυ

Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου τρεις στους τέσσερις ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον έχουν επίσης προβλήματα ύπνου, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας να  κάνετε καλό ύπνο το βράδυ. Δοκιμάστε στρατηγικές όπως η δημιουργία μιας χαλαρωτικής ώρας για ύπνο, να πηγαίνετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ, να κάνετε το υπνοδωμάτιό σας άνετο, σκοτεινό και δροσερό και να αποφεύγετε τα διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ, η άσκηση, ή ακόμα να βλέπετε τηλεόραση πριν από τον ύπνο. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, ρωτήστε το γιατρό σας.

6. Προσέξτε την ψυχική υγεία σας

Περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από Πάρκινσον αντιμετωπίζουν  κάποιο είδος διαταραχής της διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή  άγχος, σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Αυτές οι ψυχικές διαταραχές απλά περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της νόσου του Πάρκινσον, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να πάρετε θεραπεία, ενδεχομένως, φαρμακευτική αγωγή ή συμβουλές από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

7. Να έχετε έναν εκπαιδευμένο βοηθό

Οι περισσότεροι άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον χρειάζονται τη βοήθεια ενός ή περισσοτέρων φροντιστών για την καθημερινότητά τους. Εάν είστε ένας φροντιστής, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον, έτσι ώστε να μπορείτε να καταλάβετε τι περνάει το αγαπημένο σας πρόσωπο. Επίσης, να συμμετέχετε στις επισκέψεις στο γιατρό ή τις θεραπευτικές συνεδρίες. Συχνά, οι γιατροί ή οι εργοθεραπευτές έχουν και συμβουλές για τον φροντιστή, και όχι μόνο για το πρόσωπο που ζει με την ασθένεια.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ