Ασθένειες που επηρεάζουν τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος

Oι ασθένειες στοχεύουν τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος, όπως κυκλοφορικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό, νευρολογικό και μυοσκελετικό σύστημα.

Οι πηγές των ασθενειών περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τα βακτήρια, την κακή διατροφή, τους ιούς, τα παράσιτα και τους μύκητες. Οι τύποι των ασθενειών περιλαμβάνουν τις μεταδοτικές, τις μη μεταδοτικές, αυτές που σχετίζονται με το φύλο και αυτές που σχετίζονται με την ηλικία.

Ασθένειες του ήπατος

Ενα υγιές συκώτι βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του σώματος και καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες. Οταν το ήπαρ καταστραφεί ή ασθενήσει, τότε η ζωή του ανθρώπου τίθεται σε κίνδυνο. Oι κληρονομικές ασθένειες του ήπατος περιλαμβάνουν την αρτηριοηπατική δυσπλασία (σύνδρομο Alagille), την γαλακτοζαιμία, την αιμοχρωμάτωση (μεγάλη αποθήκευση σιδήρου) και τη νόσο του Wilson. Οι ιογενείς λοιμώξεις του ήπατος περιλαμβάνουν την ηπατίτιδα Α, Β και C και την αυτοάνοση ηπατίτιδα, μια δυνητικά απειλή για τη ζωή ασθένεια, όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται στο ήπαρ και προκαλεί φλεγμονή. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνουν την κίρρωση του ήπατος, τη μακροχρόνια ηπατίτιδα Β και C, την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Το ανοσοποιητικό σύστημα εργάζεται για να αποτρέψει τα μικρόβια από το να βλάψουν τα κύτταρα και τα όργανα του σώματος. Στις αυτοάνοσες νόσους, το σώμα αδυνατεί να αναγνωρίσει τα μέρη του ως δικά του με αποτέλεσμα να κάνει επιθέσεις στον εαυτό του. Υπάρχουν περισσότερα από 80 είδη αυτοάνοσων νοσημάτων που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν την κόπωση και τη ζάλη και κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Οι αυτοάνοσες ασθένειες που επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 1, τη νόσο του Graves, την κοιλιοκάκη, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Οι ασθένειες του θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, είναι ένας ενδοκρινής αδένας που εκκρίνει ορμόνες για να βοηθήσει τις λειτουργίες της καρδιάς, του εγκεφάλου, των μυών, του αναπαραγωγικού συστήματος και των εντέρων. Ενας υπερδραστήριος θυρεοειδής, γνωστός και ως υπερθυρεοειδισμός, παράγει συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα, υπερβολική εφίδρωση, ταχυκαρδία, αραίωση των μαλλιών και απώλεια βάρους. Τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, γνωστής και ως υποθυρεοειδισμός, περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αδυναμία των μυών, αίσθηση κρύου,  μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκοιλιότητα. Ενας διευρυμένος θυρεοειδής, ή βρογχοκήλη, μπορεί να συσχετιστεί τόσο με τον υπερθυρεοειδισμό, όσο και με τον  υποθυρεοειδισμό. Αλλες ασθένειες του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν όζους του θυρεοειδούς, καρκίνο και φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.

Ασθένειες του προστάτη

Ο αδένας του προστάτη, που έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού, περιβάλλει μέρος του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη μέσω του πέους. Τα σημάδια ενός διευρυμένου ή μολυσμένου προστάτη περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην ούρηση και την αίσθηση του κατεπείγοντος για ούρηση. Υπάρχουν τέσσερις τύποι προστατίτιδας, που είναι η φλεγμονή του προστάτη: Η οξεία βακτηριακή, η χρόνια βακτηριακή, η χρόνια προστατίτιδα, κοινώς γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και ο διευρυμένος προστάτης, που επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες πάνω από την ηλικία των 60 ετών. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου οι περισσότεροι άνδρες στα 70 και 80 χρόνια τους θα έχουν συμπτώματα διευρυμένου προστάτη, ενώ ένα ποσοστό περίπου 3% από αυτούς θα πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ