Tι είναι το έκζεμα και πώς αντιμετωπίζεται

Το έκζεμα είναι μια πάθηση του δέρματος από την οποία υποφέρει το 10 έως 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε κάποια στιγμή της ζωής του ή για όσο διαρκεί η ζωή του με διακοπές και επανεμφανίσεις.

Το κόκκινο, φολιδωτό δέρμα που δημιουργεί κνησμό και εμφανίζεται σε άτομα με αυτή την πάθηση είναι αποτέλεσμα της φλεγμονώδους αντίδρασης του δέρματος σε φυσικά ή περιβαλλοντικά ερεθιστικά. Ο καθένας μπορεί να πάθει έκζεμα, ωστόσο μεγαλύτερη προδιάθεση για τη νόσο έχουν οι άνθρωποι με ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτή την πάθηση, αν και υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων φαγούρας.

Υπό κανονικές συνθήκες το δέρμα λειτουργεί ως εμπόδιο, προκειμένου να προστατευθεί το άτομο από ασθένειες ή λοιμώξεις. Αυτή η προστασία, ωστόσο, διακυβεύεται όταν η υπερευαισθησία σε εξωτερικά ερεθιστικά, προκαλεί αρνητική ανοσοαπόκριση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εκζέματος. Το έκζεμα προκαλείται από «διεγέρτες», δηλαδή παράγοντες που προκαλούν περιβαλλοντικούς και φυσικούς ερεθισμούς. Τα μπαλώματα του δέρματος που μοιάζουν με νιφάδες είναι κόκκινα και προκαλούν φαγούρα. Μερικές φορές μπορεί αυτά τα μπαλώματα να περιέχουν υγρό. Oταν το δέρμα θεραπεύεται, γίνεται τραχύ και γραμμωτό, παίρνοντας την όψη μωσαϊκού. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως λειχηνοποίηση.

Αλλεργικές αντιδράσεις στα φρούτα, το κρέας, την οσμή των ζώων, τη σκόνη, τα σαπούνια και τους ιούς μπορεί να προκαλέσουν ένα επεισόδιο εκζέματος. Ψυχοσωματικές καταστάσεις, όπως είναι το άγχος, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αντίδραση.

Αυτή η κατάσταση του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, καθώς  και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Τα βρέφη εκδηλώνουν αυτή την κατάσταση στα μέτωπά τους, τα μάγουλα, τους βραχίονες, τα πόδια, το κεφάλι και το λαιμό. Στα παιδιά και τους ενήλικες, ερυθρότητα και φαγούρα μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο εσωτερικό των αγκώνων, στα γόνατα και στους αστραγάλους. Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί στη βρεφική ηλικία και να τελειώσει από την ηλικία των 5 έως 15 ετών, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια κατάσταση που διαρκεί σε όλη τη ζωή ενός ατόμου, που σταματά και επανεμφανίζεται ανά διαστήματα.

Το έκζεμα έρχεται σε διάφορες μορφές, ανάλογα με τη φύση και τη μορφή του ερεθιστικού που το προκάλεσε. Η ατοπική δερματίτιδα, ο συνηθέστερος τύπος, συμβαίνει όταν το άτομο έχει μια υπερευαίσθητη αντίδραση σε ένα αλλεργιογόνο με αποτέλεσμα μια χρόνια φαγούρα. Ενα άτομο που πάσχει από ατοπική δερματίτιδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα.

Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι μια φλεγμονή των χεριών και των ποδιών με φυσαλίδες και φλεγμονή, που εμφανίζεται περισσότερο το καλοκαίρι. Σήμερα αμφισβητείται η πραγματική σχέση του δυσιδρωτικού εκζέματος με την εφίδρωση. Είναι συνήθως οξύ έκζεμα.

Το νομισματοειδές έκζεμα είναι έκζεμα που εμφανίζεται με στρογγυλές βλάβες (νομισματοειδείς), συνήθως στα χέρια και στα πόδια. Πρόκειται για το συχνότερο έκζεμα στις γάμπες.

Δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες για το έκζεμα, αλλά η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής για ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε πιθανούς διεγέρτες. Πρώτα απ’ όλα, η συνεχής ενυδάτωση του δέρματος, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εκζέματος. Χρησιμοποιήστε λοσιόν και κρέμες αμέσως μετά το μπάνιο. Αυτό βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος παγιδεύοντας φυσικά έλαια μέσα στην επιφάνεια του δέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πάσχοντες από έκζεμα θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική εφίδρωση και υπερθέρμανση. Η αποφυγή περιβαλλοντικών διεγερτών, όπως οι αλλαγές στην υγρασία ή τη θερμοκρασία, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της υπερβολικής εφίδρωσης που οδηγεί σε εκδήλωση νόσου. Εάν το μπάλωμα του δέρματος δημιουργεί υπερβολική φαγούρα, τότε μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να μειώσει την κνησμό.

Τα μικρά νύχια αποτρέπουν την επιθυμία να χαράξουν και να σπάσουν το δέρμα, θέτοντας το σώμα σε κίνδυνο για άλλες λοιμώξεις. Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα και χαλαρά, ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φαγούρα. Τα καινούργια ρούχα θα πρέπει να πλένονται με ένα ήπιο απορρυπαντικό προτού φορεθούν. Δεδομένου ότι το άγχος χρησιμεύει επίσης ως διεγέρτης, ένα άτομο που πάσχει από έκζεμα καλό θα ήταν να προσπαθήσει να μειώσει το άγχος του. Για δυσκολότερες περιπτώσεις, τα άτομα με σοβαρές φλεγμονές θα πρέπει να αναζητήσουν οπωσδήποτε τη βοήθεια ενός δερματολόγου.

Related Posts

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ