
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Το ιρανικό ρύζι θα σας κάνει να ξεχάσετε όποια προκατάληψη είχατε για τους πρόσφυγες
IG: @mademoiselleospa
της Ντενίσα-Λυδίας Μπαϊρακτάρη
Πριν από έναν χρόνο βρέθηκα να δουλεύω στα “Αποδημητικά Πουλιά” του Δικτύου για τα Δικαιώματα
του Παιδιού και η ζωή μου από την μια μέρα στην άλλη απέκτησε ένα νόημα πολύ διαφορετικό, ένα
νόημα που την έκανε πιο γεμάτη. Κι αν αναρωτιέστε τι είναι τα “Αποδημητικά Πουλιά”, τότε πρέπει να
σας ενημερώσω πως είναι η πιο ξεχωριστή εφημερίδα που εκδίδεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, αν
και η γνώμη μου δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενική. Με κείμενα γραμμένα από πρόσφυγες,
μετανάστες και Έλληνες έφηβους, βγαίνει κάθε δυο μήνες ως ένθετο με την Εφημερίδα των Συντακτών
κι ό,τι διαβάσετε στις σελίδες της θα είναι σε δυο γλώσσες. Οι έφηβοι γράφουν τα άρθρα τους στην
μητρική τους γλώσσα και έπειτα όλα αυτά μεταφράζονται στα ελληνικά. Θα μπορέσετε δηλαδή να δείτε
πως γράφονται τα Φαρσί, τα Αραβικά και τα Ούρντου. Μέσα από αυτούς τους έφηβους λοιπόν άνοιξε
μπροστά μου ένας νέος κόσμος γεμάτος, φωνές, αναμνήσεις, χρώματα, αρώματα και γεύσεις, πολλές
γεύσεις.
Στην Ελλάδα δυστυχώς η συζήτηση για το προσφυγικό σπάνια έχει μια μέση λύση. Συνήθως βλέπεις δυο
πλευρές να αντιμάχονται η μια την άλλη προσπαθώντας πάντα να βγάλουν τον νικητή, ξεχνώντας τον πιο
σημαντικό παράγοντα που είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Το να τους “μισούμε” αναίτια και να απαιτούμε να
“γυρίσουν στις χώρες τους” ή να τους λυπόμαστε γιατί είναι “καημένοι” δεν βοηθά κανέναν και κυρίως
τους ίδιους. Αντ’ αυτού όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε να τους γνωρίσουμε. Και ο καλύτερος
τρόπος να γνωρίσεις μια νέα κουλτούρα αν δεν μπορείς να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να την δεις από
κοντά, είναι να την γευτείς. Ευτυχώς η Αθήνα πλέον είναι πολύχρωμη και πολυπολιτισμική που σημαίνει
ότι δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να ανακαλύψεις την νέα αγαπημένη σου κουζίνα.
Η πλατεία Βικτωρίας το 2015 είχε γίνει ένας υπαίθριος καταυλισμός με εκατοντάδες πρόσφυγες να
αναζητούν σε αυτή καταφύγιο μέχρι να πάνε σε ένα καμπ, ένα διαμέρισμα ή σε μια άλλη ευρωπαϊκή
χώρα που είναι συνήθως το όνειρο των περισσοτέρων. Τώρα όμως, η ιστορική αυτή πλατεία κρύβει
περίτεχνα στα στενά της μικρά ιρανικά εστιατόρια τα οποία θα σας σερβίρουν το νοστιμότερο ρύζι που
έχετε φάει ποτέ σας και θα σας κάνουν να ξεχάσετε όλα τα υπόλοιπα κεμπάπ που γευτήκατε ποτέ στην
ζωή σας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
#MadeHome Am#Chef#Cooking #IaranianFoods#IranFoods#FoodIranian#FoodIran#IranianKebab#IranKebab#Kebab#IranianBeef#IranianBeef#KebabBeef#KebabBeef#Iranian#Iran#VscoModel#VscoStyle#VscoModelStyle#VscoInstagram#Vsco?#VscoFoods ??????????????#??ايران_را_بايد_ديد??#?? #KevinChefWorldFoods………..
Πίσω από την Ομόνοια κρύβεται μια μικρή Ινδική υποήπειρος με δεκάδες παντοπωλεία, μανάβικα και
εστιατόρια από την Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Αγοράστε λαχανικά και φρούτα που δεν
έχετε ξαναφάει και ρωτήστε αυτούς τους ανθρώπους πως να τα μαγειρέψετε, παραγγείλτε να φάτε
αυθεντικό κοτόπουλο τίκα μασάλα, που θα σας κάψει τον ουρανίσκο αλλά θα είναι τόσο νόστιμο που δεν
θα μπορείτε να αφήσετε κάτω το πιρούνι σας, δοκιμάστε σαμόσας γεμιστά με πατάτα και για το τέλος
ζητήστε να σας σερβίρουν τσάι Τεπάλ.
Αν πάλι σας βγάλει ποτέ ο δρόμος σας στην πλατεία Βάθυς, κοιτάξτε τριγύρω και θα δείτε σε μια γωνία
ανθρώπους μαζεμένους να περιμένουν. Ε, κατευθυνθείτε προς τα κει για να μπορέσετε να φάτε shawarma
όπως πραγματικά το φτιάχνουν στη Συρία. Αραβική πίτα που μέσα της κρύβει κοτόπουλο μαριναρισμένο
με μυστική συνταγή, Κι αν θέλετε να φάτε το shawarma σας, όπως οι αληθινοί Άραβες τότε θα πρέπει να
το συνοδέψετε με αϋράνι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
MEATY & JUICY BEEF SHAWARMA. ? @eatbokbok ? Marinated for 18 hours. Look how juicy and tender! ? ??TAG A SHAWARMA LOVER??
Το πιο σημαντικό όμως, αν πραγματικά θέλετε να γνωρίστε όλους αυτούς τους ανθρώπους που
αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είτε αρέσει σε κάποιους από μας είτε
δεν αρέσει, είναι να πείτε ναι όταν μια Αφγανή μητέρα σας καλέσει σπίτι της και προσφερθεί να σας
μαγειρέψει. Μην σας φανεί παράξενο όταν το τραπεζομάντιλο στρωθεί στο πάτωμα και όχι σε τραπέζι
όπως έχουμε εμείς συνηθίσει. Στο Αφγανιστάν τα υλικά αγαθά θεωρούνται δευτερευούσης σημασίας και
οι οικογένειες τρώνε στο πάτωμα για να μπορούν να έρχονται σε καλύτερη επαφή με την γη. Όταν λοιπόν
θα καθίστε κάτω μαζί τους και θα σας σερβίρουν μάντο με διάφορες γεμίσεις και σπυρωτό ρύζι,
καμπουλί παλάου με κοτόπουλο, σταφίδες και μυρωδικά, πιστέψτε με θα ξεχάσετε το μούδιασμα των
ποδιών σας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
#foodie #kabulipalaw #lamb #chicken #beep #naanbread
Ανέκαθεν οι πρόσφυγες όπου κι αν πήγαιναν έπαιρναν λίγα πράγματα μαζί τους, κουβαλούσαν όμως
πάντα μέσα τους τις γεύσεις της πατρίδας και ήταν πάντα περισσότερο από διατεθειμένοι να τις
μοιραστούν με τους νέους τους γείτονες. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε ακόμα να ανοίξετε πλήρως τις καρδιές
σας, μπορείτε να ξεκινήστε ανοίγοντας τις μύτες και τα στόματά σας και από εκεί και έπειτα όλα θα
μοιάζουν πιο εύκολα.