SplashNews.com

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Jacinda Ardern απασχολεί τα διεθνή μίντια. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που η 38χρονη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται στο επίκεντρο τους διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους που δεν είναι τόσο ευχάριστοι όσο οι προηγούμενοι. Η τρομοκρατική επίθεση στη χώρα της δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευχάριστη είδηση της εγκυμοσύνης της ως εν ενεργεία πρωθυπουργός, όμως η στάση της και οι ηχηρές της δηλώσεις σε μία τόσο κρίσιμη κατάσταση, την ανέδειξαν σε πρόσωπο των ημερών. Η Jacinda Ardern, συμφωνούν τα διεθνή μίντια, παρέδωσε μαθήματα ηγεσίας.

Ποια είναι και γιατί θεωρείται σύμβολο προόδου για τις γυναίκες;

Η Jacinda Ardern είναι η πρωθυπουργός που γέννησε την κόρη της στη διάρκεια της θητείας της – και μάλιστα, σε δημόσιο νοσοκομείο- και πήρε άδεια μητρότητας για να τους πρώτους μήνες. Είναι η δεύτερη εν ενεργεία πρωθυπουργός που γίνεται μητέρα, μετά τη Μπεναζίρ Μπούτο του Πακιστάν τη δεκαετία του 1990. Είναι, επίσης, η πρώτη ηγέτης που εμφανίστηκε μαζί με την 3 μηνών κόρη της Νίβι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξηγώντας ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει χωρίς το μωρό της, αφού ακόμα θήλαζε. Η στάση της Jacinda, της νεότερης πρωθυπουργού που είδε ποτέ η Νέα Ζηλανδία και μία από τις νεότερες ηγέτιδες του κόσμου, χαρακτηρίστηκε «προοδευτική» σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των δυο φύλων και τη γυναικεία χειραφέτησης, ενώ το περιοδικό Fortune την συμπεριέλαβε στη λίστα με ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή ηλικίας κάτω των 40 ετών στον πλανήτη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Jacinda Ardern is the second world leader to have a child while in office- after Pakistan’s Benazir Bhutto in 1990. She took six weeks of maternity leave following her daughter’s birth. In her dual role as a mother and a leader, Ardern is normalizing the image of motherhood in politics-this is leadership redefined for our generation today and the next one to follow. #jacindaardern

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Moms in Office (@momsinoffice) στις

Σύμβολο προόδου και σε θέματα ηγεσίας 

Αυτή η προοδευτική και δυναμική γυναίκα, λοιπόν, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας – και του πλανήτη. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου η περιοχή Christchurch βάφτηκε στο αίμα, όταν 50 άτομα έπεσαν νεκρά και δεκάδες τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά, μετά από επιθέσεις σε δύο τζαμιά. Υπεύθυνος για την επίθεση ένας 28χρονος ακροδεξιός Αυστραλός, που φρόντισε, μάλιστα, να ανεβάσει στα social media video με τη στιγμή που «γαζώνει» τα θύματά του.

Η Jacinda Ardern αντέδρασε άμεσα, όχι όμως με τον τρόπο που συνηθίζουν οι ηγέτες των δυτικών κρατών: αντιστάθηκε στην πολεμική ρητορική.

Τη στιγμή που οι ηγέτες του Δυτικού κόσμου, όπως γράφει σε άρθρο του το The New Yorker (Jacinda Ardern Has Rewritten the Script for How a Nation Grieves After a Terrorist Attack,  Masha Gessen, 22 Μαρτίου 2019)που έχουν δεχτεί τρομοκρατικές επιθέσεις από το Ισλαμικό κράτος, δηλώνουν ότι θα «πάρουν εκδίκηση» και κηρύττουν τον πόλεμο(ρητορικά και στρατιωτικά), η Ardern δεν είχε καθόλου χρόνο για τον «μακελάρη». Η σκέψη της και η στήριξή της ήταν στα θύματα και τους μετανάστες.

«Πολλοί από αυτούς που επηρεάζονται άμεσα από τους πυροβολισμούς ίσως είναι μετανάστες στη Νέα Ζηλανδία. Ίσως είναι πρόσφυγες. Επέλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία πατρίδα τους και είναι πατρίδα τους. Είναι “εμείς”. Το άτομο που ξεκίνησε αυτή τη βία δεν είναι ένας από εμάς. Δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Ζηλανδία. Αυτές οι άνευ προηγουμένου πράξεις εξτρεμιστικής βίας δεν έχουν θέση στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε.

Η Jacinda και οι άλλοι 

Σε αντιδιαστολή στα ενωτικά λόγια της Ardern, το άρθρο αντιπαραθέτει δηλώσεις του George W. Bush, ο οποίος την επομένη της κατάρρευσης των Διδύμων Πύργων την 11 Σεπτεμβρίου 2001, διακύρρητε: «Οι Η.Π.Α θα κυνηγήσουν και θα τιμωρήσουν τους υπευθύνους γι’ αυτή την επίθεση δειλίας. Σήμερα, οι πολίτες μας, ο τρόπος ζωής μας, η ελευθερία μας δέχτηκε επίθεση… Ο στρατός μας είναι παντοδύναμος και είναι έτοιμος».

Μέσα στα επόμενα χρόνια, παρόμοια «πολεμική» και διχαστική ρητορική ακολούθησαν κι άλλοι ηγέτες όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, που μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015, δήλωνε «Σήμερα η Γαλλία δέχτηκε επίθεση στην καρδιά της, στο Παρίσι, σε μία εφημερίδα», ενώ ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jens Stoltenberg, στη δήλωσή του μετά το μακελειό που προκάλεσε ο ακροδεξιός Anders Breivik τον Ιούλιο του 2011 έλεγε:«Δεν θα μας εκφοβίσει κανείς, αυτή ήταν μία πράξη δειλίας». Ακόμα και ο μετριοπαθής Barrack Obama, στην πρώτη του δήλωση μετά την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης του 2013 δήλωνε «θα φτάσουμε ως την άκρη για να βρούμε τους υπαίτιους» και χαρακτήρισε τον τρομοκράτη «δειλό».

Η στάση της Jacinda

Τα λόγια της Jacinda από την άλλη δεν περιέχουν καμία ρητορική μίσους. Αλλά κυρίως, υποβαθμίζουν τον τρομοκράτη ως πρόσωπο και οντότητα. Δεν τον υποτιμά, αλλά δεν του δίνει και βήμα για να ακουστεί. «Το αντίθετο της τρομοκρατίας δεν είναι ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” είναι η περιφρόνηση του τρομοκράτη», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Τέσσερις μέρες μετά η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας απευθύνεται στο Κοινοβούλιο της χώρας με τα εξής λόγια: «Αναζήτησε πολλά πράγματα μέσα από την τρομοκρατική του πράξη, αλλά το ένα ήταν η φήμη. Γι’ αυτό δεν θα ακούσετε ποτέ από μένα να λέω το όνομά του. Είναι ένας τρομοκράτης. Είναι ένας εγκληματίας. Είναι ένας εξτρεμιστής. Αλλά, όταν μιλάω, θα είναι ανώνυμος. Και σας παρακαλώ: να αναφέρετε τα ονόματα αυτών που χάθηκαν αντί για το όνομα αυτού που τους πήρε τη ζωή. Μπορεί να αναζήτησε τη  φήμη, αλλά στη Νέα Ζηλανδία δεν θα του δώσουμε τίποτα. Ούτε το όνομά του.»

Η Ardern δεν μίλησε ποτέ για «αυτούς», μιλούσε μόνο ως «εμείς» και βρέθηκε αμέσως στο πλευρό των οικογενειών που θρήνησαν θύματα: «Δεν μπορούμε να νιώσουμε τη θλίψη σας, μπορούμε όμως να συμπορευθούμε μαζί σας. Μπορούμε και θα σας περιβάλλουμε με καλοσύνη και συμπόνοια, κι αυτό μας κάνει όλους “εμείς”».

SplashNews.com

Επίσης, δεν χαρακτήρισε ποτέ τον τρομοκράτη ως «άλλο», ως ένα απεσταλμένο από ένα εχθρικό εξωτερικό περιβάλλον. Αντιθέτως, τοποθέτησε το πρόβλημα τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. «Ναι, ήταν ένας Αυστραλός πολίτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στη Νέα Ζηλανδία μια ιδεολογία που προσβάλει τους πολίτες μας και ότι οι Νεοζηλανδοί δεν την απορρίπτουν στην πλειοψηφία τους. Είναι υποχρέωσή μας, λοιπόν, να την ξεριζώσουμε όπου υπάρχει και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργήσουμε ποτέ ξανά ένα κλίμα που θα της επιτρέψει να ανθίσει. Αυτό είναι και το μήνυμά που προς όλο τον πλανήτη», δήλωσε στο BBC.

Η Jacinda Ardern έγινε η εκπρόσωπος ενός έθνους που θρηνεί και που αμέσως άρχισε να δουλεύει για την εξάλειψη του φαινομένου. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η κυβέρνησή της ανακοίνωσε την απαγόρευση των στρατιωτικού τύπου όπλων. Η ίδια ενθάρρυνε τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους στην αστυνομία και πολλοί ήταν αυτοί που το έκαναν εθελοντικά.

Η συνέχεια

Στον απόηχο της επίθεσης, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για βοήθεια με το μήνυμα «Δείξτε συμπάθεια και αγάπη στις μουσουλμανικές κοινότητες», ενώ δεν άφησε αναπάντητες και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan ότι «η Τουρκία θα κάνει τον τρομοκράτη να πληρώσει, αν δεν το κάνει η Νέα Ζηλανδία». Έστειλε στην Τουρκία τον υπουργό Εξωτερικών Winston Peters για να αντιμετωπίσει αυτές τις δηλώσεις και να ζητήσει εξηγήσεις. Κι όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Independent (Ardern’s response to Christchurch has put other leaders to shame – but not for its compassion alone, Robert Fisk, 21 Μαρτίου) «η Ardern απέδειξε πόσο δύσμοιροι είναι οι δικοί μας ηγέτες».

Όπως γράφει η Guardian (The Observer view on Jacinda Ardern setting a global standard in leadership, 31 Μαρτίου), «Η Ardern δεν ισχυρίζεται ότι έχει τις απαντήσεις σε όλα. Όπως σε όλες τις άλλες χώρες, η άγνοια, η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία, που υποκινούν τον κοινωνικό διχασμό και τον πολιτικό εξτρεμισμό δεν μπορούν να εξαλειφθούν τελείως. Αλλά το να τα αντιμετωπίζει κανείς με τόσο δραστικό, ασυμβίβαστο τρόπο, όπως η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας θέτει ένα παγκόσμιο standard που οι πρωθυπουργοί κάθε χώρας πρέπει να ακολουθήσουν. Την παρούσα στιγμή, οι περισσότεροι καλλιεργούν τον φόβο για τον άλλο για να εξυπηρετήσουν πολιτικούς σκοπούς- η απλά, γιατί είναι αδαής και προκατειλημμένοι».

Η Jacinda Ardern γράφει ιστορία στην παγκόσμια ηγεσία και είναι γυναίκα.

 

*Το πρόσωπο της Jacinda Ardern που αγκαλιάζει μια μουσουλμάνα μετανάστη μετά τις επιθέσεις, και τη λέξη “ειρήνη”, προβλήθηκε στο ψηλότερο κτήριο του πλανήτη, το Burj Khalifa στο Dubai, ενώ ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Mohammed χαιρέτησε τη στάση με ένα μήνυμα στο Twitter