Ακόμη θα… τρίζουν τα κόκκαλα του Παπαφλέσσα από τα ευτράπελα στις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου στην Καλαμάτα!

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Γεωγραφίας, πολιτικές υποδείξεις, εκτροχιασμούς, «απαγορευμένα» εμβατήρια, ισχυρή δόση αμηχανίας και πολλά ακόμη…. παράλογα, τα οποία έκαναν πολλά κόκκαλα να… τρίζουν, περιελάμβανε το τριήμερο στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου και στην Καλαμάτα.

Η οργή του κόσμου σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα, κυριολεκτικά ξεχείλιζε, με την κυβέρνηση, μετρώντας τις… πληγές της, να σκέφτεται πως τελικά, θα ήταν φρόνιμο να είχε καταργήσει τις παρελάσεις, στις οποίες από τον Βορρά μέχρι το Νότο, διεφάνη ξεκάθαρα η… τραυματισμένη εικόνα της, με τους ψηφοφόρους να έχουν την αίσθηση μιας κυβέρνησης χωρίς τη λαϊκή αποδοχή.
Στην Καλαμάτα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο στις 23 του μηνός, οπότε και η πόλη τίμησε την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, αφού ήταν η πρώτη που αποτίναξε το ζυγό και εκείνη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση. Παρών στις εκδηλώσεις και φέτος, ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έστειλε ένα διπλό, ξεχωριστό μήνυμα, με το βλέμμα του, στραμμένο –θέλοντας και μη- στη… μάχη της καρέκλας που διαδραματιζόταν δίπλα του και στις δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων του τόπου που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο!

54799280_2010967679206075_6056223772229238784_n

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Η Ιστορική Επέτειος της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, την 23η Μαρτίου 1821, εκπέμπει διαχρονικώς -κατ’ εξοχήν όμως υπό την τρέχουσα, πολλαπλώς κρίσιμη, συγκυρία- το εξής διπλό μήνυμα: Το πρώτο μήνυμα αφορά στο νόημα της Ελευθερίας. Υπενθυμίζω ότι την 23η Μαρτίου 1821 η «Μεσσηνιακή Σύγκλητος» -το πρώτο συλλογικό όργανο των Επαναστατημένων Ελλήνων- απηύθυνε προς τους Λαούς της Ευρώπης έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων. Το κείμενο αυτό επισήμαινε, «urbi et orbi», ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία δεν είναι ένα απλό δικαίωμα. Είναι αρχή και αξία υπαρξιακή για τον Λαό μας και το Έθνος μας, πολλώ μάλλον όταν για τον Έλληνα η Ελευθερία είναι σύμφυτη με την υπόσταση του Ανθρώπου. Από εδώ λοιπόν, την Καλαμάτα, όλοι οι δημοκρατικοί Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας, δεσμευόμαστε να υπερασπιζόμαστε, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, την Ελευθερία μας έναντι πάντων. Δεσμευόμαστε όμως να υπερασπιζόμαστε και την Ελευθερία κάθε Ανθρώπου, ακόμη και πέρα και έξω από τα σύνορά μας. Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, δοθέντος ότι κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος έχει χρέος να υπερασπίζεται σήμερα την Ελευθερία, πρωτίστως απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, άρα την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως το δεύτερο μήνυμα που είχε να στείλει, αφορούσε στη γείτονα, με την οποία και επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.

ΤΙ ΔΙΑΜΗΝΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

« Όμως ουδέποτε πρόκειται ν’ αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση -έστω και αν αυτή γίνεται προφανώς για λόγους εσωτερικής της «πολιτικής κατανάλωσης» – η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και παραβιάζει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθιστούμε σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε και την βούληση και τα μέσα να διασφαλίσουμε την Εθνική μας Κυριαρχία, συνακόλουθα δε τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Χώρας μας, που είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επίσης, καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του -συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του Δικαίου της Θάλασσας- αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τις μεταξύ μας σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, επιπλέον δε για οιαδήποτε θετική εξέλιξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα άκουσε τον πρωθυπουργό να μιλά για παρενόχληση του ελικοπτέρου του από τουρκικά μαχητικά, πηγαίνοντας στο Αγαθονήσι για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Κι ενώ αυτά είναι τα… σπουδαία, δύο μήνες πριν τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, υπήρξαν κι άλλα ευτράπελα στις παρελάσεις, όπως και στην εκδήλωση της Καλαμάτας για την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης.

Η «ΜΑΧΗ» ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΚΑΙ ΤΑ… ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!

Ο λόγος για την περίφημη «μάχη» της καρέκλας, η οποία ξέσπασε ανάμεσα σε στελέχη της Περιφερειακής Αρχής και εκπροσώπους του Δήμου, για τη θέση στην οποία είχε επιλεγεί να καθίσει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και την έλλειψη θέσεων για τις αντιπεριφερειάρχες.

Η Ντίνα Νικολάκου είχε ένα σύντομο φραστικό επεισόδιο με την Έβελυν Καμβυσίδη, με την τελευταία εκ μέρους του Δήμου, να εξηγεί πως αυτό προβλέπει το Πρωτόκολλο και λίγο αργότερα, τη θεματική αντιπεριφερειάρχη, μαζί με την κα Μπούζα, να καλεί τον περιφερειάρχη, να σταθούν όρθιοι στο δρόμο και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις δίπλα από τους επισήμους. Η απόφαση αυτή –μάλλον- οδήγησε στο τέλος, τον βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρο Κωνσταντινέα να προβεί σε μια δήλωση για την οποία δεν έδωσε εξηγήσεις στους δημοσιογράφους, αφού μίλησε για κάποιους που ήρθαν στην εθνική επέτειο να λύσουν τις προσωπικές τους διαφορές

! Αν και πολλοί συνάδελφοι επέμειναν, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας πως ο κόσμος θα καταλάβει! Ειδικά σε ’μενα δε, που στην αρχή αποκάλεσε Γεωργακοπούλου και στη συνέχεια Αναγνωστοπούλου, είπε πως για τα fake news μου (αυτό ανέφερε επί λέξει) δε θα μου απαντήσει ποτέ, γιατί δεν με θεωρεί δημοσιογράφο και έτσι απλά, αφού δήλωσε αυτό που ήθελε, αποχώρησε…!
Ο Πέτρος Τατούλης μεταξύ πολλών εκπροσώπων φορέων, αφού εκεί ήταν στελέχη κομμάτων, υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες και σύμβουλοι, μίλησε για ανιδιοτελή πατριωτισμό, περηφάνια και λεβεντιά για να επανέλθει χθες και να αναφερθεί στο διακύβευμα των Εθνικών Επετείων που είναι όπως είπε η συνεννόηση των δύο διαφορετικών κόσμων. «Σε μία χώρα ελευθερίας ο οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράζει τις δικές του απόψεις. Και θέλω επίσης να επισημάνω ότι όλα αυτά τα πράγματα γίνονται κάτω από ένα πνεύμα ασφάλειας και δεν επηρεάζουν καθόλου τις εξελίξεις και τα γεγονότα», σημείωσε με νόημα, ενώ παρών εκτός από τον δήμαρχο και υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ήταν και ο Γιώργος Δέδες στη Μεσσηνία, αλλά και ο Γιάννης Μπουντρούγκας και αρκετά στελέχη και εκπρόσωποι κομμάτων, ο όπως ο Παύλος Χρηστίδης με την Νάντια Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Λεβέντης από την Ενωση Κεντρώων και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη ΛΑΕ.

ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ» ΚΑΙ  Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ  Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΗΡΕ… ΣΗΚΩΤΗ!

Η αμηχανία ωστόσο και τις δύο ημέρες, ήταν γενικά έκδηλη, αφού στις 23 Μαρτίου -κάποιοι ισχυρίζονται πως ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος το ζήτησε- η παρέλαση στην ομώνυμη πλατεία, έκλεισε με το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο η Φιλαρμονική της Καλαμάτας, παιάνισε και στην παρέλαση στις 25 Μαρτίου, με κάποιες γυναίκες, απέναντι από τους επισήμους και στην απόσταση ασφαλείας που άφηνε η Αστυνομία που είχε κάνει περισσότερο από ποτέ, αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, να κρατούν αυτοσχέδιες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και συνθήματα! Τα χειροκροτήματα περίσσευαν, όπως και η αμηχανία του υπουργού Εξωτερικών, που παρακολουθούσε παγωμένος να παρελαύνουν μπροστά του, εν μέσω του ενθουσιασμού των υπολοίπων εκπροσώπων φορέων, πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας. Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της παρέλασης, προχώρησε σε δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση, αφού ήρθε να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα τόσο των προηγούμενων δηλώσεών του για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και του πρώην υπουργού Τσιρώνη, ότι το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο!

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…

«Το μήνυμα της επανάστασης του 1821 είναι διαχρονικό. Μήνυμα για την εθνική μας ανεξαρτησία, τα εθνικά μας δίκαια, την ελευθερία τη δική μας και την πανανθρώπινη ελευθερία. Μήνυμα ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το αδύνατο: την ανάσταση μέσα από την αντίσταση, ακόμα και όταν ο συσχετισμός δύναμης είναι συντριπτικά εναντίον μας. Ο αγώνας για τα εθνικά δίκαια συνεχίζεται τώρα με πολύ καλύτερες συνθήκες. Μετά τα μνημόνια ανακτήσαμε πλήρως την εθνική μας κυριαρχία και δεν είμαστε μόνο μια σταθερή δημοκρατία, εξάγουμε και τη σταθερότητα. Και με το καινούργιο ακόμα πιο αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος που έχουμε, με τις συμμαχίες που αναπτύσσουμε, μπορούμε να αδρανοποιούμε προβολή ισχύος από κάθε αναθεωρητική δύναμη και να επιβάλλουμε το διεθνές δίκαιο ως το μοναδικό πλαίσιο για τις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις. Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας που είναι αναπόσπαστο τμήμα του είναι αυτό που καθορίζει και τις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία και επιδιώκουμε βέβαια να ξαναρχίσουμε το διάλογο μαζί της, όχι για συνεκμετάλλευση, όπως πολύ επιπόλαια γράφεται, αλλά για να ξεκινήσουμε τις ερευνητικές επαφές για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας μας. Και στην Ανατολική Μεσόγειο προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και προφανώς αναγνώριση του αναφαίρετου δικαιώματος της Κύπρου στους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Όλα αυτά είναι πάγιες εθνικές θέσεις. Κανείς δεν πρέπει ούτε να τις αλλοιώνει, ούτε να τις διαστρεβλώνει. Αυτή την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί, όπως είπε ο Μακρυγιάννης», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ρωτήθηκε τόσο για το Καστελλόριζο, όσο και για τη νέα πρόκληση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά. «Το Καστελλόριζο, όπως όλα τα νησιά του Αιγαίου, έχει υφαλοκρηπίδα. Ακόμα κι αν ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αποτελεί μια οργανική ενότητα με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, έναν ενιαίο χώρο που αντικρίζει τις τουρκικές ακτές. Το δίκαιο της θάλασσας είναι σαφές ως προς το θέμα αυτό και δεν χωρά αντίλογο. Όπως όλα τα νησιά, λοιπόν, και το Καστελλόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική», είπε και συνέχισε. «Μολονότι γεωγραφικά και υδατογραφικά ανήκει στο Λύκιο πέλαγος, αυτό δεν έχει καμία σημασία ως προς την επήρεια της υφαλοκρηπίδας και δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα θέματα. Ούτε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία αλλά η γεωγραφία δεν είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Τι λέει ο ποιητής: Ό,τι είναι αληθές πρέπει να το θεωρούμε και εθνικό. Η εθνική μας λοιπόν, στάση δεν πρέπει να καθορίζεται ούτε από τη συγκυρία ούτε από ιδιοτέλειες κομματικές ή άλλες. Πρέπει να είμαστε πάντα σταθεροί σ΄αυτό που ήταν η εθνική μας γραμμή. Ως προς δε την Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης-ο μεγαλύτερος ναός για πολλούς αιώνες- είναι και ένα κτήμα της ανθρωπότητας. Έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO, σαν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οποιαδήποτε, λοιπόν, αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος δεν είναι μόνο προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού», απάντησε ο υπουργός, τον οποίο πλησίασε μια γυναίκα για να του πεις πως δεν κάνει… για παρέλαση αλλά απέλαση και να διωχθεί… σηκωτή από τους άνδρες της ασφάλειας που τον περιφρουρούσαν!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Ξεχωριστό για μια ακόμη χρονιά, ήταν το μήνυμα του μητροπολίτη Μεσσηνίας  Χρυσοστόμου, που σημείωσε πως οι Έλληνες, ποτέ δεν δέχθηκαν την δουλεία. «Η ημέρα αυτή, είναι ημέρα μνήμης, αλλά και διδακτική συνάμα για όλους. Ιδίως για αυτούς που τολμούν να παραχωρούν γεωπολιτικά δικαιώματα της χώρας μας», ανέφερε και έστειλε μήνυμα αφύπνισης και ενότητας προς όλους.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ