Μετ’ εμποδίων το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ χτυπά από χθες η καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς αν και εν μέσω αντιδράσεων, ειδικά από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), διεξάγεται το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με μια σειρά από σημαντικά ζητήματα να τίθενται επί τάπητος. Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότερα από 400 άτομα, ενώ 200 ακόμη, θα βρεθούν μέχρι και την Κυριακή στην πόλη, δίνοντάς της πνοή, αυτήν την «νεκρή» τουριστικά, περίοδο.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Ξεχωριστά στο πλαίσιο του συνεδρίου, ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), τα οποία αποτυπώνουν με τρόπο ανάγλυφο την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα. Πολύ σύντομα μάλιστα, το Ινστιτούτο, θα παρουσιάσει και τα στοιχεία της μεγάλης μελέτης που διεξάγει στην Πελοπόννησο με αναφορές στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, αναφορικά με την κατάσταση στα εργασιακά και την ανάπτυξη, που δυστυχώς δεν είναι… ενθαρρυντικά.
ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ…Η ΕΡΓΑΣΙΑ
«Πράγματι, θα δείξουμε μια σειρά από νέους δείκτες και στατιστικά στοιχεία στα οποία η έρευνα του Ινστιτούτου, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο επόμενο διάστημα», σημείωσε ο καθηγητής τους Πανεπιστημίου της Αθήνας και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο, ασχολήθηκε με την ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των μνημονίων και στο εξής, θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και θα διερευνήσει τις προοπτικές μιας ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς στην Ελλάδα. «Πρόκειται για δείκτες που έχουν να κάνουν με ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας, νέους δείκτες φτώχειας που συσχετίζουν τα εργαζόμενα νοικοκυριά με τη φτώχεια και άλλα προβλήματα, δείκτες με τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις της χώρας», εξήγησε ο Γιώργος Αργείτης, τονίζοντας πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια εύθραυστη κατάσταση. «Αυτό που θέλουμε εμείς να αναδείξουμε, είναι στοιχεία τα οποία πλέον δεν βρίσκονται στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου. Υπάρχει δηλαδή για παράδειγμα, μεγάλη διαφορά στην Ελλάδα, στην αγορά εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε, όπως ακόμη και στα ποσοστά της φτώχειας μεταξύ εργαζομένων που έχουν ελληνική ιθαγένεια με ξένους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έρχεται στη δημοσιότητα ένας νέος δείκτης, ο δείκτης κόστους της απώλειας εργασίας που δείχνει μια σειρά από χαρακτηριστικά και όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, αλλά στο κατά πόσο οι Έλληνες εργαζόμενοι και η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, μπορούν να έχουν υψηλή διαπραγματευτική δύναμη», ανέφερε ο κ. Αργείτης, επισημαίνοντας πως στόχος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ είναι να διερευνηθούν όλες οι προοπτικές που μπορεί να έχει η Ελλάδα να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς.
ΔΙΑΡΚΩΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σημαντικές ήταν και οι αναφορές του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστούν τα στοιχεία που απεικονίζουν την κατάσταση των δυνάμεων της εργασίας, μέσα από έρευνες και δείκτες, στις οποίες γίνονται αναλύσεις. «Σχεδιάζουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να κάνουμε μια παρουσίαση της μελέτης για το αναπτυξιακό υπόδειγμα της Πελοποννήσου, με έμφαση στη Μεσσηνία και την πόλη της Καλαμάτας. Δεσμεύομαι τους επόμενες μήνες να κάνουμε αυτήν την παρουσίαση, αφού θα είναι μια καλή μελέτη και αφορμή για τους τοπικούς παράγοντες και ειδικά της Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, που την έχει πάρα πολύ ανάγκη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τονίζοντας με έμφαση την πτωτική πορεία της Πελοποννήσου στη βαθμίδα της ανάπτυξης και καυτηριάζοντας τις αντιδράσεις του ΠΑΜΕ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Στοχεύουμε σε ένα καλό, δημοκρατικό και επιτυχημένο συνέδριο! Γνωρίζετε, το γνωρίζει και η πόλη σας, η οποία ενδεχομένως τις προηγούμενες ημέρες είχε αναστατωθεί, ότι υπάρχουν δυνάμεις που δε σέβονται την ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού Κινήματος και θεωρούν ότι τα Συνδικάτα πρέπει να είναι η φωνή του κόμματος μέσα στην κοινωνία, ενώ οι άλλες δυνάμεις, πιστεύουμε πως τα Συνδικάτα και στο μέτρο που συμμετέχουν άνθρωποι στα κόμματα, θα πρέπει να μεταφέρουν τη φωνή της κοινωνίας στα κόμματα, ώστε να ταυτίζονται με τις διεκδικήσεις, τους αγώνες και τις προσπάθειες των αγώνων του μόχθου και της εργασίας», είπε δηκτικά ο κ. Παναγόπουλος, τονίζοντας πως τα Συνδικάτα, 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, περήφανα λένε πως ήταν και είναι εδώ και θα πρέπει να είναι και για τα επόμενα πολλά χρόνια, στο πλευρό των εργαζομένων. «Όσο υπάρχει εκμετάλλευση και καταπίεση, όσο υπάρχουν πεδία διαπραγμάτευσης όχι μόνο των μισθών, αλλά των εργασιακών σχέσεων, των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται, το να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τα νέα επαγγέλματα με δικαιώματα, να καλύψουμε τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τα Συνδικάτα πάντα θα είναι απαραίτητα αλλά με αλλαγές στο εσωτερικό τους, για να είναι ελκυστικά στους νέους ανθρώπους. Πιστεύω ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις, γιατί μόνο αυτές συμμετέχουν στα Συνδικάτα, θα μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους… Ελπίζω να μπορέσουμε από την Καλαμάτα, αυτό που στο σύνθημά μας λέμε, να το πιστοποιήσουμε στην πράξη! Ότι οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους, ήταν, είναι και θα είναι δύναμη προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης και ειδικά όσο βλέπουμε επικίνδυνα φαινόμενα στην Ευρώπη, δύναμη δημοκρατίας», δήλωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας τςη ΓΣΕΕ Χρήστο Γούλα, να στέκεται στην έρευνα για την ποιότητα εργασίας.
ΣΤΟΝ… ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
«Η ποιότητα εργασίας έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια και το καταδεικνύουν όλες οι έρευνες σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρισκόμαστε στην τελευταία θέση μεταξύ 33 χωρών σε διεθνές επίπεδο και στην τελευταία θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Χρήστος Γούλας, ο οποίος επεσήμανε πως οι Έλληνες εργαζόμενοι, δηλώνουν πολύ δυσαρεστημένοι σε σχέση με τα οικονομικά τους στοιχεία, την εξυπηρέτηση των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών με βάση την αμοιβή, την προσδοκία για την βελτίωση αμοιβής, τη θέση εργασίας που κατέχουν σε σχέση με τα προσόντα, τις σπουδές και εν γένει την εξειδίκευσή τους, αλλά και τον προσωπικό τους χρόνο. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρη Τσώνη, ο οποίος καυτηρίασε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η εγκληματικότητα και η πορνεία που ήταν χαρακτηριστικό ανατολικών και βαλκανικών χωρών και της Ρωσίας, παρατηρείται έντονα πια στην Ελλάδα, η οποία οπισθοχωρεί. «Δυστυχώς, η κρίση αυτή ματαιώθηκε, δεν τελείωσε, αφού την επόμενη πενταετία έρχονται τα χειρότερα! Οι νέοι φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό και όσοι μένουν, έχουν μοναδική ελπίδα να διοριστούν», δήλωσε ο κ. Τσώνης, που με τη σειρά του, στάθηκε στις επιθέσεις και τη στάση του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως όσα ισχυρίζονται είναι ανυπόστατα και πως τα στελέχη του, έχουν…. ξεφύγει από τις Αρχές που είχαν!