ΠΑΜΕ Μεσσηνίας: Οργανώνεται αντίδραση στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα!
Εκδήλωση-συζήτηση πραγματοποίησε το Γραφείο του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος ΓΣΕΕ που θα διεξαχθεί στις 14-17 Μαρτίου καθώς και οι κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την έναρξή του. Αναφορά έγινε στις ανάγκες και τους προβληματισμούς των εργαζομένων καθώς και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ έντονο είναι το αίτημα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυναν στα σωματεία της πόλης, στους εκλεγμένους συνδικαλιστές και στις διοικήσεις , καθώς και σε όσους προβληματίζονται για την άσχημη κατάσταση στο εργατικό κίνημα ανεξάρτητα ή όχι αν συμφωνούν με όλες τις θέσεις του ΠΑΜΕ.
«Κάνουμε κάλεσμα να χτίσουμε μαχητικό, ταξικό, εργατικό λαϊκό τείχος αντίστασης, για να μην περάσουν οι νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων που προστίθενται στα προηγούμενα βάρβαρα μέτρα. Κάνουμε κάλεσμα να χτίσουμε μαχητικό, ταξικό, εργατικό κίνημα επίθεσης και ανατροπής, κίνημα και αγώνα, όχι για να σταματήσει η νέα επίθεση μόνο, αλλά και για την κάλυψη των απωλειών που είχαμε σε εισόδημα και δικαιώματα» τόνισε στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, μέλος της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ.
ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΑΧΗ
Επεσήμανε ότι «η δράση των σωματείων πρέπει να συνδέεται με τη συνεχή βελτίωση της εσωτερικής ζωής τους, με τη διαρκή φροντίδα να ανυψώνουν τη συνείδηση των μελών, το μορφωτικό και πολιτιστικό τους επίπεδο. Χρειάζεται λειτουργία και δράση που δεν περιορίζεται σε ευκαιριακές σχέσεις ανάμεσα στις διοικήσεις και τους εργαζόμενους ή στο κάλεσμα για συμμετοχή σε αγώνες, αλλά διαμορφώνει το έδαφος για συνεχή ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών. Τέτοια κουβέντα θέλουμε να γίνει στο συνέδριο. Όμως η συμμετοχή των εργοδοτών αντιπροσώπων, μέσα στο συνέδριο, των διευθυντών, των Καραγεωργοπουλαίων δεν θα αφήσουν να γίνει τέτοια κουβέντα. Γι’ αυτό λέμε φτάνει πια, δεν πάει άλλο. Τα ταξικά συνδικάτα δεν θα τους αφήσουν να εκφυλίσουν μια τέτοια σπουδαία για το συνδικαλιστικό κίνημα διαδικασία. Θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από το συνέδριο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο. Που θα εξασφαλιστεί μόνο άμα πετάξουμε έξω από το συνέδριο τους εργοδότες και τους νόθους αντιπροσώπους.
ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ…
- Στην παρέμβασή του ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας αναφέρθηκε στην πείρα από τις παρεμβάσεις του σωματείου, σε ημέρες όπως η «Black Friday», οι «λευκές νύχτες», καθώς και τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά που οι εργαζόμενοι (κυρίως πολυεθνικών στο χώρο των τεχνολογιών) δούλευαν για εξαντλητικά ωράρια εργασίας, δίχως αμοιβή. Αναφέρθηκε στην κατρακύλα του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πόλη της Καλαμάτας με το πρόσφατο παράδειγμα των εκλογών του Μεσσηνιακού συνδικάτου εργαζομένων, που δεν ενημέρωναν για τον αριθμό των ψηφισάντων και απειλούσαν με αυτόφωρο εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Καλαμάτας.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ…
- ΟΠαναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του συνδικάτου για τις ΣΣΕ, για τις συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στην οικοδομή (καύσωνας κ.λπ.) και απεύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, με τους συνδικαλιστές που βλέπουν κάθε μέρα στο χώρο δουλειάς, που τους κοιτάνε στα μάτια, που παλεύουν για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- Η Ντίνα Στραβάκου, πρόεδρος Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Μεσσηνίας, σημείωσε ότι «στην πόλη μας κλείνουν σε όλες τις πτώσεις το “πώς θα φέρουμε τον κόσμο στην Καλαμάτα για την ανάπτυξη του Τουρισμού”. Αυτή είναι η λογική που έβαζε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ότι θα έρθει κόσμος, θα γεμίσουν τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία, θα αφήσουν μέχρι και 1 εκατομμύριο στην πόλη μας, θα δουλέψει και ο κόσμος ο άνεργος, και θα πάρει ανάσα από την ανεργία. Δεν λένε όμως ότι τι σημαίνει αυτό το 5νθημερο για τους εργαζόμενους: Δουλειά ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο. Αυτή είναι η πρόταση και από τους εργοδότες και τα τσιράκια τους στα σωματεία-σφραγίδα.
Μας παρουσιάζουν τον τουρισμό ως σανίδα σωτηρίας που θα έρθουν ξένοι επενδυτές, υπάρχουν παραδείγματα και στην πόλη μας όπως το ξενοδοχείο “Πανελλήνιον” όπου εκεί η απλήρωτη υπερωρία είχε γίνει καθεστώς. Επίσης στον κλάδο του επισιτισμού, στις καφετέριες και στους διανομείς δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας, ταυτόχρονα ο διανομέας αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου πρέπει να εμπιστευτούν τις ταξικές δυνάμεις, να οργανωθούν στο σωματείο τους».
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
- Ο Κώστας Καρύγιαννης συμβασιούχος ΔΕΥΑΚ σημείωσε πως το σωματείο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας είναι το μόνο που παλεύει και έχει σταθερά ταξικό προσανατολισμό για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε αντίθεση με το σωματείο των ΟΤΑ Μεσσηνίας που κυριαρχούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Φ.Π.