Στη Δράμα, όπως σε όλη την Ελλάδα, αναφορές στο κρασί υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στο χωριό Σιταγροί, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει κουκούτσια σταφυλής από τη Νεολιθική Εποχή, υπήρχε δε ιερό του Διονύσου που λειτουργούσε κανονικά μέχρι και τον 4ο μ.Χ. αιώνα, δηλαδή μέχρι την επικράτηση του Χριστιανισμού. Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα θεωρούνται η προτομή του Διονύσου (στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας) και το ιερό του στο χωριό Καλή Βρύση, ανακάλυψη που πιστώνεται στην αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, γνωστή από τις ανασκαφές της στην Αμφίπολη.

Στη νεότερη εποχή, στην περιοχή καλλιεργήθηκαν διάφορα άλλα είδη φυτών, όπως ρύζι, βαμβάκι, σησάμι, λινάρι (για την παραγωγή υφασμάτων) και, αργότερα, σιτάρι και καπνά. Η αμπελοκαλλιέργεια και, ακόμα περισσότερο, η οινοπαραγωγή δεν εμφανίζονται ουσιαστικά ως δραστηριότητες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού το πρώτο οινοποιείο της περιοχής, των αδελφών Νίκου και Κώστα Λαζαρίδη, ιδρύθηκε το 1987.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Ethnos.gr