Σε αδιέξοδο -ξανά-  οι σχέσεις εκκλησίας – κράτους με «αγκάθι» το μισθολογικό

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ… – Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΕΡΑΤΩΘΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΟΥ «ΒΛΕΠΕΙ» ΑΠΟΤΥΧΙΑ…

 ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ότι ο διάλογος για την περίφημη ιστορική συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους έχει ήδη περατωθεί, εξέφρασε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σχολιάζοντας την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, να σταματήσει να συνδιαλέγεται με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου επί του προτεινόμενου από την κυβέρνηση Πλαίσιου Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Δεν υπάρχει σχέδιο Νόμου, αλλά μια σειρά προτάσεων, μια ανάπτυξη των 15 σημείων, της λεγόμενης ιστορικής συμφωνίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού
που κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί οι ασάφειες που υπήρχαν εκεί, τείνουν να γίνουν δημιουργικές ασάφειες στο καινούριο κείμενο το οποίο θεωρώ ότι η Ιεραρχία δεν θα το κάνει αποδεκτό και ο διάλογος απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι έχει περατωθεί», δήλωσε με νόημα χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έλαβε ξεκάθαρη θέση και τεκμηρίωσε τις απόψεις του, για το θέμα που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις 6 Νοεμβρίου 2018, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, μίλησαν για ιστορική συμφωνία.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Οι τρεισήμισι και πλέον μήνες που ακολούθησαν, αν και στην «καρδιά» του χειμώνα, ήταν κυριολεκτικά, καυτοί, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τις τελευταίες ημέρες να ρίχνει κι άλλο λάδι στη… φωτιά, αφού είπε ξεκάθαρο «όχι» στις αλλαγές στον τρόπο μισθοδοσίας του κλήρου και την επιτροπή προχθές, να επισημαίνει πως δεν έχει εξουσιοδότηση από την Ιεραρχία της Εκκλησίας που αποτελείται από τους 82 μητροπολίτες της Ελλάδος, να διαπραγματευθεί αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών με βάση την απόφαση της Ιεραρχίας από τις 16 Νοεμβρίου 2018. «Επειδή το Προτεινόμενο Πλαίσιο προβλέπει την αλλαγή του φορέως μισθοδοσίας των κληρικών, κάτι το οποίο υπερβαίνει την εντολή που έδωσε στην επιτροπή μας η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ενημερώσαμε την επιτροπή της Πολιτείας ότι θα αποστείλουμε έγγραφο στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με το οποίο η επιτροπή μας θα εκθέτει τις απόψεις της επί των προτεινομένων και θα ενημερώνει για το επιτελεσθέν μέχρι σήμερα έργο της. Συνεπώς, εναπόκειται στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ως το μόνο αρμόδιο όργανο, να λάβει τις δέουσες αποφάσεις», ανέφερε η επιτροπή της Εκκλησίας, η οποία ξεκίνησε επίσημα να συζητά στα μέσα Ιανουαρίου έχοντας δηλώσει πως δε δέχεται αλλαγές στο μισθολογικό, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν απέκλινε από τις θέσεις της. «Αντιλαμβάνομαι ότι θα φτάσουμε σε αποτυχία», δήλωσε χθες ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, να αναμένεται να οριστικοποιήσει την απόρριψη του πλαισίου συμφωνίας ως προς τις αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών, στην επόμενη συνεδρίασή της, το νωρίτερο τον Μάρτιο.

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του, ο οποίος συνοδευόταν στη συνάντηση από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο ζητώντας μια ακόμη συζήτηση με τους Ιεράρχες, χωρίς ωστόσο το αίτημά του αυτό, να γίνει δεκτό. Χαρακτηριστική άλλωστε της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι η στάση που ακολούθησε, καθώς ούτε ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο, ούτε ο υπουργός φυσικά, έκανε δηλώσεις.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Χθες για το θέμα, συνεδρίασαν και οι κληρικοί, με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) μάλιστα, πριν την γενική του συνέλευση, να εκδίδει ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο το σχέδιο της κυβέρνησης. «Το «σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας» που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απορρίπτεται ως απαράδεκτο. Είναι σχέδιο απαξίωσης του ιερού κλήρου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα. Πρόκειται περί απλής αναδιατύπωσης με περισσότερες και ανούσιες θεσμολάγνες φράσεις του αρχικού σχεδίου που είχε απορριφθεί προ μηνών από τον Ι.Σ.Κ.Ε.», επισημαίνουν οι κληρικοί, τονίζοντας πως με τη… νέα πρόταση της κυβέρνησης ο ιερός κλήρος αποκόπτεται οργανικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών η οποία εφεξής θα αναφέρεται ως απλώς μεταβιβάζουσα τα χρήματα μισθοδοσίας των κληρικών στον υπό σύσταση Λογαριασμό, με την επωνυμία «Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος». «Σύμφωνα με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο, οι κληρικοί διαγράφονται από τα Μητρώα του κοινού μισθολογίου (Κληρικοί) και του Ειδικού Μισθολογίου (Αρχιερείς) αφού η Ενιαία Αρχή Πληρωμών απεκδύεται κάθε άλλης ευθύνης μετά την επιχορήγηση γενικά του ποσού μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος προς το υπό σύσταση Ταμείο-Λογαριασμό. Πρόκειται για δήθεν νέο σχέδιο με φραστικές εικονικές αλλαγές προς δημιουργία εντυπώσεων στο ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει ανόητα αναμασήματα προς παραπλάνηση των κληρικών και των οικογενειών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωσε στην οποία γίνεται σαφές πως ο Ι.Σ.Κ.Ε. εμμένει στις σταθερές αρχικές του θέσεις και ως προς το μισθολογικό καθεστώς τού ιερού κλήρου και ως προς τα άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στο απαράδεκτο και γι’ αυτό απορριπτέο, όπως το χαρακτηρίζουν, σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ