Ροδακινοσαλάτα με σιρόπι λεβάντας | Foninews.gr
Διά χειρός Χρήστου Ζέρβα
Συστατικά
½ φλ. πεκάν
3 κ. σούπας μέλι
2 κ. σούπας + ¼ φλ. ζάχαρη
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
1 κ. σούπας αποξηραμένη λεβάντα
αλάτι
3 ώριμα λευκά νεκταρίνια
3 ώριμα λευκά ροδάκινα
2 κ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
½ φλ. γκοργκοντζόλα
Τρόπος μαγειρέματος
1 Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήσε τα πεκάν σε ένα ταψί για περίπου 15 λεπτά.
2 Σε ένα κατσαρολάκι βάλε το μέλι, δύο κουταλιές ζάχαρη και τρεις κουταλιές νερό να βράσουν σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
3 Πρόσθεσε το δενδρολίβανο και τη λεβάντα, αφαίρεσε το σιρόπι από τη φωτιά και άφησέ το να κρυώσει.
4 Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλε το αλάτι με την υπόλοιπη ζάχαρη και μία κουταλιά νερό να βράσουν.
5 Όταν αρχίσει να σκουραίνει η ζάχαρη πρόσθεσε τα πεκάν και ανακάτεψε για δύο λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
6 Άπλωσέ τα αμέσως σε μια λαδόκολλα και μόλις κρυώουν, σπάσε σε μικρότερα κομμάτια.
7 Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα φρούτα κομμένα σε φέτες με το ξύσμα λεμονιού και 1/4 του φλιτζανιού σιρόπι και άφησε να αρωματιστούν τα υλικά για πέντε λεπτά.
8 Ανακάτεψε προσεκτικά τη μισή γκοργκοντζόλα τριμμένη στο χέρι με τα μισά πεκάν και πρόσθεσε ελάχιστο αλάτι αν χρειαστεί.
9 Μετάφερε σε μια πιατέλα και πασπάλισε με το υπόλοιπο τυρί και τα πεκάν.