5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου | Από 18 έως 27 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και σε 7 ακόμα πόλεις
Το πλούσιο πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου , που περιλαμβάνει 48 ξένα και 15 ελληνικά βραβευμένα ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτική ζώνη, σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσίασαν την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στο πολιτιστικό στέκι “Μπουκαδούρα” η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σοφία Πουλουπάτη. Εκ μέρους της Περιφέρειας, που συγκαταλέγεται στους συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ, το παρών έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και Θεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα.
Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων, ξεκινάει δυναμικά και φέτος στην Καλαμάτα! Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 18 έως τις 27 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα, μέρος του προγράμματος θα φιλοξενείται και σε άλλες 7 πόλεις: Άργος, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα, Δημητσάνα, Πάτρα και Πύλο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 48 ξένα και 15 ελληνικά πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ, και η εκπαιδευτική ζώνη που απευθύνεται σε παιδιά και νέους, περιλαμβάνει 22 ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ.
Όπως, μάλιστα, τόνισε η κα Μπούζα, “είμαστε σταθερά διπλά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθώς πρόκειται για έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό που η Περιφέρεια υποστηρίζει με θέρμη”. Χαρακτήρισε, επίσης, πολύ σημαντική την φετινή ειδική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ, που αφορά στην ισότητα των δύο φύλων.
Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Τζίνα Πετροπούλου υπογράμμισε τις δύο μεγάλες συνεργασίες που εξασφάλισε φέτος ο θεσμός.
α)Αρχίζει μία συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), θεσπίζοντας 2 νέα βραβεία για ντοκιμαντέρ που αφορούν στην «Ισότητα των φύλων». Στο πλαίσιο αυτής της συνέργειας, και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ολοκληρώθηκε προ-φεστιβαλικά ένα επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς, με θέμα «Η έμφυλη οπτική στον Κινηματογράφο». Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα, στη διάρκεια του διδακτικού τους έργου, να βοηθήσουν τους μαθητές να προβληματιστούν και να παράγουν κινηματογραφικά έργα με θέμα την ισότητα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
β)Θεσπίζεται ένα πρωτόκολλο εκπαιδευτικής-καλλιτεχνικής συνεργασίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Όπως εξήγησε η καλλιτεχνική διευθύντρια, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΑΣΚΤ, 12 μεταπτυχιακοί φοιτητές της φθάνουν την Δευτέρα στην Καλαμάτα για να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό εργαστήριο που ήδη έχουν ξεκινήσει με τον πολυβραβευμένο Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, με τελικό στόχο την παραγωγή καλλιτεχνικών εργασιών videoart και θεματικό άξονα την πόλη της Καλαμάτας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι την πόλη μας θα επισκεφτούν και άλλοι 10 σπουδαστές από την Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια του Φεστιβάλ.
γ)Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ. Τριτοετείς και τεταρτοετείς φοιτητές, κατόπιν παρακολούθησης σχετικού σεμιναρίου του Φεστιβάλ σε συνεργασία με την ΠΕΚΚ, θα αναλάβουν την αξιολόγηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ του προγράμματος, και την υλοποίηση έρευνας σχετικά με την οργάνωση του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ σημείωσε ότι το Ανώτατο Ίδρυμα θα αποδώσει εύφημο μνεία στο καλύτερο ξένο και ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ.
δ)Η επιτυχημένη συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του Φεστιβάλ, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με σκοπό να ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό του έργο. Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, συνοδεία σκηνοθέτη, και θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής ντοκιμαντέρ στους μαθητές.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια πρόσθεσε ότι οι ταινίες που θα προβληθούν το τελευταίο τριήμερο της διοργάνωσης θα είναι αφιερωμένες στην Ισότητα των δύο φύλων και στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν δύο χρηματικά βραβεία από την Γενική Γραμματεία Ισότητας, ύψους 1000 ευρώ, έκαστο.
Η κυρία Πετροπούλου στάθηκε επίσης στα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν από ξένους σκηνοθέτες στην Καλαμάτα, τις ημέρες του Φεστιβάλ, τα οποία απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και η συμμετοχή σε αυτά είναι δωρεάν.(Για δηλώσεις συμμετοχής στο info@peloponnisosdocfestival.com )
Από την πλευρά της η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σοφία Πουλουπάτη απηύθυνε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”στους εθελοντές, που εργάζονται εδώ και τρεις μήνες για τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Αναφερόμενη στις παράλληλες εκδηλώσεις, η κα Πουλουπάτη σημείωσε ότι:
-καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση κεραμικής και γλυπτικής, στο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα την Ισότητα των δύο φύλων, που έχει επιμεληθεί το Καλλιτεχνικό Στέκι. Τα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στις 18:00 το απόγευμα.
-Επίσης την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 22:00, στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, όπου θα γίνονται οι προβολές των ντοκιμαντέρ, θα δοθεί συναυλία τζαζ με το κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη.
-Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί συναυλία του κουιντέτου ABBAL στις 12.00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η συναυλία θα επαναληφθεί κατά την λήξη του Φεστιβάλ.
Οι φετινοί σκηνοθέτες που θα παραβρεθούν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσουν τις ταινίες του και να γνωριστούν με το κοινό είναι: Antti Haase (Φινλανδία), Keywan Karimi (Ιράν), Simone Mestroni (Ιταλία), Nurit Jacobs Yinon (Ισραήλ), Jean Lebon (Βέλγιο), Nicolleta Nesler & Marilisa Piga (Ιταλία), Pinar Senel (Τουρκία), Rajesh James (Ινδία), Jesse van Venrooij(Ολλανδία), Bernadette Weber(Γερμανία), Bernadette Tuza-Ritter (Ουγγαρία), Barney Spender(Αγγλία), Nefize Oksal Lorentzen(Νορβηγία), Laura Cini (Ιταλία), Ελένη Αλεξανδράκη, Ευαγγελία Γούλα, Δημήτρης Γεράρδης, Άγγελος Κοβότσος, Αννέτα Παπαθανασίου, Ιωάννα Νεοφύτου, Τάκης Σακελλαρίου και Κώστας Φόλλας.
Η παρουσία των ξένων και Ελλήνων δημιουργών θα λαμπρύνει την όμορφη αυτή γιορτή, μια γιορτή γνώσης, αγάπης και αποδοχής για όλο τον κόσμο. Ελάτε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια και τις εκπαιδευτικές δράσεις του και να γνωριστείτε με τους δημιουργούς, απολαμβάνοντας το έργο τους!
Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site www.peloponnisosdocfestival.com
Και ακολουθήστε το φεστιβάλ στο facebook https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/