Προσοχή! Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια αλλά και καταιγίδες την Τετάρτη

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα μας και η επέλαση του «Τηλέμαχου» έφερε τα χιόνια σε πολλές περιοχές της Αττικής κυρίως στα βόρεια προάστια. Από την τροχαία έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφαλή κίνησή των οχημάτων με την διακοπή της κυκλοφορίας σε περιφερειακούς δρόμους, την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας ενώ γίνονται συστάσεις για χρησιμοποίηση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από Τετάρτη

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο..Ο κ. Καλλιάνος, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», χαρακτήρισε πιο επικίνδυνο το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται αύριο, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επικρατήσει πυκνή χιονόπτωση σε Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο, Ήπειρο, όπου μέσα στην ημέρα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Έχει εγκλωβιστεί ψύχος στη χώρα και αυτό το φαινόμενο δυσκολεύει την κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Οι πρωινές ώρες της Τετάρτης θα είναι δύσκολες πολύ. Θα έχουμε πυκνό χιόνι και μετά θα “γυρίσει” ο καιρός και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία «Τηλέμαχος» που πλήττει από το απόγευμα της Δευτέρας την Αττική.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα βόρεια μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο στα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής, νότια και κεντρικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

«Το χιόνι θα λιώσει, η θερμοκρασία θα ανέβει στους 4 με 5 βαθμούς. Παγωμένος καιρός χωρίς χιόνι», σημείωσε.

Ρεκόρ όλων των εποχών: Στους -23 ο υδράργυρος στη Φλώρινα!

 

Στις επάλξεις η Πυροσβεστική λόγω κακοκαιρίας

Νέα έκτακτη προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου

Νέα έκτακτη προειδοποίηση από τον Σάκη Αρναούτογλου για πυκνές χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη Βόρεια -κυρίως- Ελλάδα, ενώ ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν την κεντρική και νότια χώρα.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, ο οποίος χθες -πρώτος και μόνος- προειδοποίησε έγκαιρα τους ταξιδιώτες προς Αθήνα για το χάος στην εθνική οδό, σπεύδει να προειδοποιήσει εκ νέου, αυτή τη φορά όσους θα κινηθούν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλία.

Οσο για τα νότια, σπεύδει να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου προς πολίτες και αρχές για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από απότομη στάθμη χειμάρρων και ποταμών.

Διαβάστε αναλυτικά όσα έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου στη σελίδα του στο Facebook: 

Φίλες και φίλοι ΠΡΟΣΟΧΉ! Όσοι προγραμματίζετε ταξίδι αύριο το πρωί από και προς τη Θεσσαλονίκη απο τα Γιάννενα ή την Θεσσαλία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από όλη τη δυτική Μακεδονία και στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσης, Λαρίσης, Πιεριας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσ/νικης, Κιλκις Σερρών, Δράμας και Καβάλας αναμένονται από τις πρωινές μέχρι και μεσημβρινές ώρες (χοντρικά) ένας γύρος πυκνών χιονοπτώσεων και στα πεδινά με γρήγορη και επικίνδυνη χιονόστρωση πριν το “γυρίσει” σε χιονόνερο προς το βράδυ στις περισσότερες προαναφερθείσες περιοχές.

Κατα πάσα πιθανότητα χιονόπτωση αναμένεται και στη Θεσσαλονίκη τις ίδιες ώρες της Τέταρτης με αξιόλογη χιονοστρωση κυρίως περιφερειακά της πόλης πριν κι εδώ “το γυρίσει” σε χιονονερο προς το βραδυ..

Για τη σοβαρή επιδείνωση του καιρού το επόμενο 48ωρο στην υπόλοιπη χώρα με χαρακτηριστικά τις κατά τόπους δυνατές βροχές (που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και πλημμυρικά φαινόμενα, απότομη αύξηση της στάθμης χειμάρρων ή ποταμών στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά ή και κατολισθήσεις) και τους σφοδρούς ανέμους(μην παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας κάτω από μεγάλα δέντρα) ρίξτε μια ματιά στο δελτίο λιγιο πιο κάτω ενώ θα υπάρξουν λεπτομέρειες φυσικά και απόψε το βράδυ Για ότι νεότερο εδώ στο facebook…

 

 

 

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας σαρώνει από αργά το βράδυ της Δευτέρας (07/01) όλη τη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, Τρίτη, ενώ νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τετάρτη.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα μας και η επέλαση του «Τηλέμαχου» έφερε τα χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από το κέντρο της Αθήνας, όπου πολλοί κάτοικοι βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης (08/01) αντιμέτωποι με ένα λευκό τοπίο, καθώς λόγω των χιονοπτώσεων το έχει στρώσει σε αρκετές περιοχές. 

Πού θα χτυπήσει ο χιονιάς τις επόμενες ώρες

Στην Αττική, σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία από -04 (μείον 04) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Στη Ζάκυνθο ο καιρός αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι νεφώσεις. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος ο καιρός. Στη Χαλκιδική τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Το απόγευμα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -09 (μείον 09) έως 02 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία από το μεσημέρι νεφώσεις και από το βράδυ στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες και σε πεδινές περιοχές της Ευβοίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Πελοποννήσου. Βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι βόρειοι, ορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στην Κρήτη, οπού θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 400 μέτρα). Τα φαινόμενα από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση τους και στροφή σε δυτικούς. Η θερμοκρασία από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια. Στα νότια τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 09-01-2019

Την Τετάρτη ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση από τα δυτικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία στα υπόλοιπα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 βαθμιαία 7 με 8 και στο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί, βορειοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. 

Θερμοκρασία σε άνοδο, όμως τις βραδινές και κυρίως τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα στην Αττική

Στα λευκά ντύθηκε η Αττική από τα βόρεια προάστια έως το κέντρο και την παραλία. Το νέο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις που σταδιακά αποκαθίστανται. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες στα βόρεια προάστια, ακόμα και κεντρικές αρτηρίες περιοχών όπως το Μαρούσι και το Χαλάνδρι ήταν προσβάσιμες με δυσκολία.  

 Κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή, καθώς και στην έξοδο της λεωφόρου Κατεχάκη προς Καισαριανή.

Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων γίνεται, εδώ και λίγη ώρα, λόγω του παγετού, στη λεωφόρο Αττικού Άλσους, από την οδό Έβρου και στην οδό Καρπενησιώτη, από την Βριλησσού, στο Γαλάτσι, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας. Παράλληλα, κανονικά διεξάγεται πλέον η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης.

Που υπάρχουν κλειστοί δρόμοι, που χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ενημέρωση της Αστυνομίας, κλειστοί δρόμοι και αλυσίδες, σε όλη την Επικράτεια, χρειάζονται σε αυτές τις περιοχές. 

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στις περιοχές των Βορείων προαστίων της Αττικής όπου σημειώθηκαν το πρωί διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας.    Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς, Εκάλης, Άνοιξης, στο Καπανδρίτι, τον Κάλαμο, τον Ωρωπό κα. Οι βλάβες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πτώση δένδρων στις γραμμές του ηλεκτρικού.

Ακινητοποιημένος έμεινε ένας συρμός του προαστιακού σιδηροδρόμου στη ζώνη Πεντέλη, επί περίπου μια ώρα, λόγω διακοπής ρεύματος.

Κλειστά τα δικαστήρια

Μετά από συνεννόηση των διευθύνσεων των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ανασταλεί η λειτουργία των Δικαστηρίων της Αθήνας με πράξη του υπουργού, λόγω πρόληψης τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων σε αυτές. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υποθέσεις που δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία.

Οι συγκοινωνίες της Αττικής  

Κανονικά τα δρομολόγια του ηλεκτρικού που είχαν διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας. Επανέρχεται σταδιακά η κυκλοφορία όλων των μέσω μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, μετά τη χιονόπτωση που έφερε η κακοκαιρία «Τηλέμαχος» και έπληξε την Αττική.

Όπως έγινε γνωστό από τον ΗΣΑΠ, τα δρομολόγια εκτελούνται πλέον κανονικά, από τον Πειραιά μέχρι και την Κηφισιά. Νωρίτερα, για αρκετές ώρες ο ηλεκτρικός έφτανε μόνο μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη».

Επίσης, κανονικά εκτελούνται πλέον τα δρομολόγια του Μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα οποία είχαν διακοπεί νωρίς το πρωί λόγω προβλημάτων στη σηματοδότηση του προαστιακού.

Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν σε αρκετές γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΑ, και υπάρχουν τροποποιήσεις δρομολογίων, ειδικά στα βόρεια και βορειοανατολικά της Αττικής.

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά την Τετάρτη λόγω κακοκαιρίας

Η χιονόπτωση έχει σταματήσει αλλά ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που αφήνει πίσω της και για αυτό τον λόγο και αύριο, Τετάρτη, θα υπάρχουν κλειστά σχολεία. 

Συγκεκριμένα ήδη έχουν ανακοινωθεί από κάποιους δήμους ότι τα σχολεία θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας. Αυτοί είναι:

Ο Δήμος Βόλβης στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ότι λόγω του συνεχιζόμενου παγετού και για λόγους ασφαλείας των μαθητών, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά τα σχολεία αύριο και στη Χαλκίδα, με τον δήμο να ενημερώνει ότι λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων δεν θα λειτουργήσουν και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019.

Καστοριά

Σύμφωνα με την απόφαση 1/2019 του Προέδρου του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Καστοριάς, δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 08-01-2019 και την Τετάρτη 09-01-2019.

Φλώρινα

Σας γνωρίζουμε ότι την Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Λαγκαδά

“Στο δήμο Λαγκαδά, λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού παγετού που επικρατεί στον και για την ασφάλεια των μαθητών, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστές θα παραμείνουν επίσης οι μονάδες των ΙΕΚ, του ΣΔΕ, τα ΚΔΑΠ και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Λαγκαδά” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δήμος Παλαμά Καρδίτσας

Θα λειτουργήσουν μόνο οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Δήμος Ωρωπού

Κλειστοί οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Μαραθώνας

Αναστέλλεται η λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Μαραθώνος, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν στην περιοχή στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2019.

Τα ρεκόρ

Στον πάγο, κυριολεκτικά, βρέθηκαν δεκάδες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας το πρωί της Τρίτης, ύστερα από την κορύφωση των φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία «Τηλέμαχος».

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο παγετός που σχηματίστηκε ήταν πολύ ισχυρός, με συνέπεια να καταγραφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι σταθμοί του Εθνική Αστεροσκοπείου ανέδειξαν ως νικητή της… παγωνιάς το Νευροκόπι της Δράμας, όπου ο υδράργυρος «άγγιξε» τους -21 βαθμούς Κελσίου!

Παρόμοιες τιμές καταγράφηκαν στη Φλώρινα, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, τη Φωκίδα ακόμη και στην πόλη της Κοζάνης.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ