Εξώδικη δήλωση της “Μεσσηνιακής Γεωργικής Βιομηχανίας ΑΒΕΕ”: Δεν υπάρχει δική μας ευθύνη για τη ματαίωση των πτήσεων

ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΗ δήλωση-πρόσκληση η «Μεσσηνιακή Γεωργική Βιομηχανία ΑΕΒΕΕ», διαχωρίζει την θέση της από τυχόν ευθύνες για τη ματαίωση των πτήσεων Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη πρόσφατα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θανάσης Μαργέλης, που υπογράφει την εξώδικη δήλωση, αναφέρει ότι δεν πρέπει η επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται μέσα από γενικές διατυπώσεις στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις, διότι χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα, ενώ η μονάδα ξήρανσης δεν λειτουργούσε τις ημερομηνίες που ματαιώθηκαν οι πτήσεις.

Η ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Η εξώδικη δήλωση-πρόσκληση αναφέρει τα εξής, αναφερόμενη στο ρεπορτάζ της «ΦΩΝΗΣ»:

«Στο φύλλο τής εφημερίδας σας με ημερομηνία 15η/16η-12-2018, τόσον στην πρώτη της σελίδα; ως κύριο άρθρο υπό τον πηχυαίο τίτλο «Η κάπνα έπνιξε το αεροδρόμιο, και υπέρτιτλο «Κλειστό λόγω πυρηνελαιουργείων και ματαίωση πτήσεων…», όσο και στην εσωτερική της σελίδα υπ’ αρ. 4 και υπό τον επαναλαμβανόμενο τίτλο «Κλειστό λόγω…. πυρηνελαιουργείων το αεροδρόμιο Καλαμάτας!!!», «Με ταξί και πούλμαν στην Αθήνα οι επιβάτες για Θεσσαλονίκη που δεν πέταξαν δεύτερη μέρα!», δημοσιεύθηκε άρθρο – σχολιασμός (αναφερόμενος ως «ρεπορτάζ») από την συντάκτρια δημοσιογράφο σας κ. Γεωργία Αναγνωστοπούλου, στο(ν) οποίο αναφερόταν (με μελανά χρώματα) ότι «Δραματική είναι για μία ακόμη χρονιά η κατάσταση που προκαλεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία, καθώς πυκνές, μαύρες…. γραμμές καπνού, καταπνίγουν τα πάντα, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα. Πέρα από τη δυσοσμία και τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, έντονο για μία ακόμη χρονιά είναι αυτό που συμβαίνει στο πολιτικό αεροδρόμιο της πόλης και δυστυχώς, δεν έχει λάβει τη διάσταση που πρέπει. Προχθές, λοιπόν, όπως συνέβαινε συχνά και τα προηγούμενα χρόνια, η λειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας, τινάχτηκε στον…. αέρα, αφού τα αεροπλάνα που συνδέουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τη Θεσσαλονίκη έμειναν καθηλωμένα,…. αφού ο καπνός των πυρηνελαιουργείων ήταν απαγορευτικός. Και μιλάμε για τα πυρηνελαιουργεία, γιατί αντίστοιχο ήταν και χθες το σκηνικό που σημειώθηκε, παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν καλός και επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ηλιοφάνεια…».

Η «ένταση» των άνω αναφορών σας και η γενικότητα της διαλαμβανόμενης διατύπωσής σας, σε συνδυασμό με την αδιάστικτη σύνδεση του παρατηρηθέντος φαινομένου με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, ως αναπόφευκτα αιτιωδώς συνδεόμενο με την τελευταία, ευχερώς νοηματοδοτεί το δυνάμενο συμπερασματικά να εννοηθεί ότι μεταξύ των «ρυπαινουσών» επιχειρήσεων επεξεργασίας ελαιοπυρήνος περιλαμβανόμαστε και εμείς, πολλώ δε μάλλον ενόψει της όποιας εγγύτητας τής προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας, εγκατάστασής μας. Το ανωτέρω καθίσταται ακόμα σαφέστερο, όταν από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μας, τίθενται ερωτήματα για τους ακριβείς λόγους δημιουργίας τού άνω προβλήματος, όπως αυτό παρουσιάσθηκε από την εφημερίδα σας, ως εάν, αποδεδειγμένα, οφείλονταν στη λειτουργία μας. Όπως, συνεπώς, αντιλαμβάνεσθε, μία τέτοια γενικού περιεχομένου αρθρογραφία, η οποία καταλαμβάνει και τη δική μας επιχειρηματική μονάδα, χωρίς διάκρισή της από τις υπόλοιπες συναφείς, μας δημιουργεί μείζονα προβλήματα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας στην αδιαπραγμάτευτα και απαρέγκλιτα τηρητέα εκ μέρους μας αρχή για απόλυτα σύννομη και περιβαλλοντικά προστατευτική, λειτουργία μας. Έτσι, και με αφορμή την προμνησθείσα αναφορά σας, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι:

  • η μονάδα ξήρανσης του πυρηνελαιουργείου μας δεν λειτουργούσε από το πρωί της 13ης/12, όπως και την Παρασκευή 14η/12. Η διαδικασία ξήρανσης, τις ημερομηνίες αυτές, είχε ολοκληρωθεί τάχιστα για το εισερχόμενα υλικό, αφενός μεν εξαιτίας των τεχνολογικών καινοτομιών που εφαρμόζουμε στην διαδικασία ξήρανσης και επιτρέπουν την τάχιστη διαχείριση του εισερχόμενου ελαιοπυρήνα με το ελάχιστο οσμηρό αποτέλεσμα, αφετέρου δε λόγω της χαμηλής παραγωγής της φετινής ελαιοσυγκομιδής,
  • η μονάδα μας λειτουργεί μόνιμα με 30% λιγότερη εκπομπή υδρατμών από τα ξηραντήρια, εφαρμόζοντας τεχνική ανακυκλοφορίας στα απαέρια της ξήρανσης,
  • η μονάδα μας συνεχίζει εδώ και 50 χρόνια αδιάλειπτα την λειτουργία της αρχικά δίπλα στο αεροδρόμιο στην Μεσσήνη και τα τελευταία δέκα χρόνια στην θέση Σάρρες στο Ασπρόχωμα, 3,5 χλμ ανατολικότερα. Ουδέποτε έχει παρατηρηθεί πρόβλημα πτητικότητας των αεροπλάνων του αεροδρομίου Καλαμάτας, συνεπεία της δική μας λειτουργίας,
  • η επιχείρησή μας υιοθετεί τα πιο σύγχρονα μοντέλα προστασίας του περιβάλλοντος, έχει υλοποιήσει δαπανηρό επενδυτικό σχέδιο για το λόγο αυτό, τηρεί τους προβλεπόμενους όρους των αδειοδοτήσεών της και πρωτοπορεί στον τομέα της με την εφαρμογή καινοτομιών.

Συνεπώς, αδικεί την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε η συμπερίληψή μας στα πυρηνελαιουργεία συλλήβδην, την ίδια στιγμή που αυτή θα επέβαλε, ακριβώς, τη σαφή διάκριση της δικής μας περίπτωσης από άλλες του ίδιου κλάδου, ώστε, εύλογα, δικαιούμαστε να ζητήσουμε όπως:

  • δημοσιεύσετε την παρούσα μας στην ίδια ή ανάλογη θέση με το σχόλιο αναφοράς σας
  • παραλείπετε εφεξής να μας συμπεριλαμβάνετε στη γενικότητα – ολό­τητα των πυρηνελαιουργείων, δοθέντος ότι δεν λειτουργούμε πανομοιότυπα
  • η τυχόν αναφορά σας στην μονάδα μας παρακαλούμε να είναι ειδική και επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, αν υφίστανται.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα εκεί που απευθύνεται, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ