Στα όρια της εξαθλίωσης πολλές πολυμελείς οικογένειες που δεν έχουν για φαγητό, ρούχα και παπούτσια στη Μεσσηνία!
ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» – ΑΠΟ 50 ΚΑΠΟΤΕ, ΜΟΝΟ 6 ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
ΜΠΟΡΕΙ τα Χριστούγεννα να πέρασαν και σε αρκετά σπίτια να κυριάρχησαν τα αρώματα των παραδοσιακών εδεσμάτων και τα χρώματα των δώρων που αντάλλαξαν και φέτος, μικροί και μεγάλοι, το ίδιο ωστόσο, δε συνέβη με πολλές οικογένειες και στη Μεσσηνία, αφού η κατάσταση λόγω της εδραιωμένης ύφεσης, εξακολουθεί να «βυθίζει» αρκετούς συμπολίτες μας, στο τέλμα της εξαθλίωσης. Τα «ψίχουλα» του μερίσματος, το οικογενειακό επίδομα ή το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, προφανώς και δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μιας πολυμελούς, ειδικά, οικογένειας, γι’ αυτό και τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, ζητούν από την πολιτεία τα αυτονόητα, χαρακτηρίζοντας υποκριτική, την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και διεκδικώντας δημογραφική και όχι επιδοματική πολιτική.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Η αλήθεια της κρίσης, στην Καλαμάτα του πολιτισμού και τη Μεσσηνία του τουρισμού, είναι πως 250 άτομα, 50 τρίτεκνων οικογενειών, εκτός από τις πολλές περισσότερες οικογένειες πολύτεκνων και μεμονωμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού δεν έχουν από τρόφιμα, μέχρι ρούχα και παπούτσια! «Παρόλο που είμαστε εκτός μνημονίων και τα πράγματα υποτίθεται πως έχουν βελτιωθεί, στην πραγματική οικονομία και τους ανθρώπους αυτούς, οι δείκτες είναι σε δυσμενείς! Δίνοντας τρόφιμα αυτές τις ημέρες, διαπιστώσαμε πόσο μεγάλο και έντονο είναι το πρόβλημα, ακόμη και για είδη ένδυσης και υπόδησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Κορομηλάς, ο οποίος επεσήμανε πως χρειάζεται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, να τεθούν ξεκάθαροι στόχοι και να χαραχτεί πολύ συγκεκριμένη πολιτική. «Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη, αφού η βιτρίνα, μια φορά το χρόνο είναι υποκριτική», σημείωσε με νόημα και στάθηκε σε όλα όσα πρέπει άμεσα να γίνουν για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών, που έχουν πραγματικά, πολύ μεγάλη ανάγκη.
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ
«4 μήνες μετά τη λήξη του μνημονίου, βλέπουμε μια επιδοματική πολιτική, η οποία δεν έχει μια συγκεκριμένη χάραξη και στρατηγική, καθώς δίνονται επιδόματα χωρίς σχεδιασμό. Εμείς θέλουμε να ξεφύγει η κατάσταση από αυτό και να πάμε σε μια δημογραφική πολιτική. Να στηριχθεί η οικογένεια και να υπάρχει η δυνατότητα , ένας τουλάχιστον από τις πολυμελείς οικογένειες, να εργάζεται, αφού το ποσοστό ανεργίας, είναι τεράστιο και ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτές τις οικογένειες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας, Χρήστος Κορομηλάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάγκη, τα οικογενειακά επιδόματα να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα. «Με τη νέα αλλαγή, διαπιστώσαμε ότι αυτοί, οι οποίοι τελικά, βρέθηκαν σε δυσκολότερη κατάσταση, ήταν οι πολυμελείς οικογένειες, αφού το 30% των χρημάτων που έπαιρναν μειώθηκε», σημείωσε ο κ. Κορομηλάς, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ουσία του προβλήματος. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια δημογραφική βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού κράτους, η οποία δε θα αντιμετωπιστεί, αν δεν ληφθούν πολιτικές, για να στηριχθούν οι πολυμελείς οικογένειες», επεσήμανε και ζήτησε αύξηση του οικογενειακού επιδόματος και επαναφορά της εφάπαξ χορήγησης των 2.000 ευρώ, για κάθε παιδί μετά από το τρίτο, αφού όπως ανέφερε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες, οι οποίες δεν είναι πολλές και διαρκώς, με τα δεδομένα της κρίσης, μειώνονται!
Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ «ΑΠΕΙΛΕΙ» ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
«Κάποτε, γράφονταν 50 οικογένειες το χρόνο, ενώ φέτος, εγράφησαν μόνο 6 νέες οικογένειες», δήλωσε, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Κορομηλάς, ο οποίος ζήτησε την επαναφορά της συμβολικής, τιμητικής σύνταξης, στις μητέρες άνω των 65 ετών, για τη στήριξη αυτών των οικογενειών, θίγοντας και το θέμα του αφορολόγητου. «Το αφορολόγητο, μας απασχολεί πάρα πολύ, αφού δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως πριν από κάποια χρόνια, είχε φτάσει τις 23.000 ευρώ. Αυτό που ζητάμε, είναι να έχουμε τουλάχιστον οι τρίτεκνες οικογένειες 15.000 αφορολόγητο και 3.000 ευρώ επιπλέον, για κάθε παιδί μετά από το τρίτο. Επίσης, θέλουμε μια έκπτωση στα αστικά και υπεραστικά εισιτήρια, όπως δικαιούνται και οι πολύτεκνοι και φυσικά, μέριμνα και στις προσλήψεις, όπου με χαρά βλέπουμε κάποια κριτήρια που αφορούν στα μεταπτυχιακά, τις ξένες γλώσσες κλπ, όμως πρώτη προτεραιότητα, θα έπρεπε να είναι τα οικογενειακά κριτήρια, αφού δεν μπορεί να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη ένα μεταπτυχιακό, από κάποιον που έχει πολλά παιδιά και έχει ανάγκη», δήλωσε ο κ. Κορομηλάς, τονίζοντας με έμφαση πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους, να εργαστούν έστω, μέσω των προγραμμάτων και φυσικά, των μόνιμων θέσεων που προκηρύσσονται.
Ο πρόεδρος των Τριτέκνων της Μεσσηνίας, έθιξε και το θέμα του αποκλεισμού πολλών παιδιών, μελών τέτοιων οικογενειών κυρίως, από τους παιδικούς σταθμούς, ζητώντας τη στήριξη του κράτους.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ «ΠΛΗΓΕΣ»
Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου του Συλλόγου Ξανθής Αλατσάκη, η οποία εστίασε στην ανεργία και την υπογεννητικότητα. «Αυτά τα δύο προβλήματα, απειλούν ακόμα και την συνέχεια του Έθνους μας», ανέφερε η κα Αλατσάκη, σημειώνοντας πως οι γεννήσεις παιδιών βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πως ο πληθυσμός της Ελλάδος μειώνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. «Στο μεταξύ, η ανεργία μαστίζει νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, δημιουργώντας κλίμα απογοήτευσης και φυγής προς το εξωτερικό, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση», δήλωσε η κα Αλατσάκη, επισημαίνοντας πως εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φροντιστήριο που λειτούργησαν και φέτος από το Σύλλογο,. αποτελώντας θεσμό, με την βοήθεια εθελοντών, θα λειτουργήσει φέτος και το «Κέντρο Ενημέρωσης Τριτέκνων», με έμφαση στην ανεργία. «Στόχος, είναι να συνεργαστούμε με εξειδικευμένους επιστήμονες, που ασχολούνται με την κατάρτιση βιογραφικών, την προετοιμασία των συνεντεύξεων, την προώθηση των βιογραφικών σε επιχειρήσεις και κέντρα στα οποία έχουν πιθανότητες να βρουν δουλειά τα μέλξ μας», δήλωσε η Ξανθή Αλατσάκη, επισημαίνοντας πως το Κέντρο αυτό, θα ενημερώνει επίσης τα μέλη, για τα επιδόματα που δικαιούνται και θα τους βοηθάει να καταρτίσουν εγκαίρως τις αιτήσεις και να μαζέψουν τα δικαιολογητικά.
ΤΟ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Αφού έκαναν τον απολογισμό του 2018, που περιελάμβανε πλούσιες δράσεις και εκδηλώσεις με γνώμονα τη στήριξη των τρίτεκων οικογενειών, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, μίλησαν και για το ημερολόγιο που εκδόθηκε και φέτος και κυκλοφορεί ήδη, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Συλλόγου, το οποίο, είναι ξεχωριστό, με αναφορές στην Καλαμάτα.