Κάθε τόπος έχει τους δικούς του γευστικούς κώδικες. Τους δικούς του τρόπους να σηματοδοτεί τη γιορτή. Σε μια εποχή πολιτισμικών ανταλλαγών, όμως, σαν τη δική μας, το πνεύμα των Χριστουγέννων περιπλανιέται από χώρα σε χώρα, τρυπώνοντας σε κουζίνες και βιβλία. Βρίσκει κρέμες και ζύμες, πέφτει πάνω σε παλιά έθιμα και πρόσφατες ιστορίες και, ενίοτε, τα φέρνει μέχρι την πόρτα μας.

Φτιάξτε, λοιπόν, πατροπαράδοτα μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ξεροτήγανα και δίπλες, υποκύψτε όμως και στη γοητεία ενός κορμού σοκολάτας με κρέμα καραμέλας, παραλλαγή του Βuche de Noel που, απαρέγκλιτα, γράφει το φινάλε των γαλλικών χριστουγεννιάτικων γευμάτων αποτίνοντας φόρο τιμής σε ένα κέλτικο έθιμο. Το κυλινδρικό σχήμα του παραπέμπει στο μεγάλο κούτσουρο (ενίοτε κι ολόκληρο κορμό) που, ραντισμένο αλλού με κρασί, αλλού με αλάτι, αλλού με αγιασμό, για καλή τύχη, σιγόκαιγε στο τζάκι από την παραμονή και για μέρες μετά – όπως το δικό μας χριστόξυλο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Ethnos.gr