Κύκλωμα χρυσού: Ζάχαρη, κίτρινο, στρογγυλό – Πως δρούσαν, πως τα έβγαζαν στην Τουρκία

Απίστευτα πολλά ήταν τα κέρδη των εγκληματικών οργανώσεων με τα μαγαζιά-ενεχυροδανειστήρια και αγορές χρυσού. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν, μεταξύ άλλων, πλάκες χρυσού βάρους 6,2 κιλών, 513 κιλά ασήμι και 1121 χρυσές λίρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρόλοι της οργάνωσης και οι διαδικασίες ήταν όλες μοιρασμένες και καλά στημένες. Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε μόνο στο “κλείσιμο συμφωνιών” με πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη. Αντίθετα, υπήρχαν και συνεργασίες.  

Με την εξάρθρωση της οργάνωσης, οι διωκτικές αρχές εντόπισαν:

– Πλάκες χρυσού βάρους 30,4 κιλών και αξίας 545.000 ευρώ

– Πλάκες και καθαρός χρυσός βάρους 6,2 κιλά αξίας 235.600 ευρώ

– 513 κιλά ασήμι ακίας 220.590 ευρώ

– 1121 χρυσές λίρες αξίας 330.695 ευρώ

– 360 χρυσά νομίσματα

– 18 πολύτιμες πέτρες

– Δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα αξίας 56.900 ευρώ

– Δύο εικόνες εμφανούς παλαιότητας

– 850.000 ευρώ

– Επιταγές αξίας 60.500 ευρώ

– Πέντε πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα 2 αεροβόλα 121 φυσίγγια και μικροποσότητα κάνναβης

Η ζημιά στο δημόσιο λόγω της απώλειεας εσόδων από τη δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας. 

Τα μέλη τους νομιμοποιούσαν τα κέρδη τους μέσω νομίμων διαδικασιών, όπως απόκτηση περιουσίας, με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων, κλπ. Όλα αυτά γίνονταν με νομότυπες διαδικασίες που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση. 

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός

Κίτρινο: Χρυσός

Fine: Χρυσός 24 καρατίων

Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός

Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας

Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ

Ταξιδιώτες: πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα

Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ

Χαρτιά: χρήματα

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενέχυρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να φτάνει στις περίπου 400.000 ευρώ. 

Αν και δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.  

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.   

Με λεωφορεία στην Τουρκία έβγαζαν ράβδοι χρυσού 500.000 ευρώ

Ράβδους χρυσού αξίας 500 χιλιάδων ευρώ με τουριστικά λεωφορεία μετέφεραν μέρα παρά μέρα στην Τουρκία τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε μία πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση με την συμμετοχή της ΕΚΑΜ, που εξελίσσεται από χθες τα ξημερώματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Η κάθε ράβδος χρυσού ήταν 6 κιλά ενώ οι διαφυγώντες δασμοί υπολογίζονται σε  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον 63 συλλήψεις.

Τα τουριστικά λεωφορεία αναχωρούσαν μέρα παρά μέρα με προορισμό την Τουρκία, μέσω Αλεξανδρούπολης και Εβρου. Οι ράβδοι χρυσού μεταφέρονταν ως ασυνόδευτα δέματα ή μέσα σε αποσκευές «επιβατών».

Οι διαφυγόντες δασμοί από το κάθε φορτίο αξίας 500.000 ευρώ υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ. Στο τελωνείο της Αλεξανδρούπολης υπήρξε αυτόφωρη σύλληψη ατόμου με 25 κιλά χρυσού. Εχουν κατασχεθεί 1 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά και χρυσός 50 κιλών.

Αρχηγός του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού στο οποίο πρωταγωνιστής ήταν γνωστός τηλε-ενεχυροδανειστής ήταν ένας Τούρκος υπήκοος συριακής καταγωγής.  Στο κύκλωμα φέρεται να συμμετείχαν και άλλοι άλλοι συνάδελφοί του, έμποροι χρυσού, κλεπταποδόχοι, δράστες ληστρικών επιδρομών και κλοπών σε σπίτια και κοσμηματοπωλεία. Το συγκεκριμένο άτομο συνελήφθη στο σπίτι του στην Ακρόπολη. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας αστυνομικός. 

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων συνέλεγαν ενέχυρα χρυσού, κοσμήματα και χρυσαφικά, που προέρχονταν κυρίως από παράνομες δραστηριότητες ομάδων ληστών και διαρρηκτών σπιτιών και κοσμηματοπωλείων, τα έλιωναν, τα μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού και προέβαιναν σε λαθρεμπόριο διοχετεύοντας τα στο εξωτερικό μέσω Τουρκίας, σε Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί  Έλληνες και αλλοδαποί υπήκοοι, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες σε οικίες, καταστήματα, αποθήκες, αυτοσχέδια χυτήρια ενώ έχει κατασχεθεί μεγάλος αριθμός ράβδων χρυσού, κοσμημάτων, χρυσαφικών, χρημάτων. Παράλληλα γίνεται εκτενής έρευνα των παραστατικών κατοχής χρυσού και κοσμημάτων σε ενεχυροδανειστήρια και κοσμηματοπωλεία, για να εξεταστεί η νομιμότητά τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις συλλήψεων μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων κρίθηκε, λόγω επικινδυνότητας, η χρησιμοποίηση της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, με τα στελέχη της να εισβάλουν στα σπίτια υπόπτων από μπαλκόνια και παράθυρα, πιάνοντας στον ύπνο τους κατηγορουμένους, τα ξημερώματα της Τρίτης, στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες για την δράση των εγκληματικών οργανώσεων και η διερεύνησή τους εξελίχθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, οι οποίοι το 2016 είχαν εξαρθρώσει την μαφία των «Κορλεόνε Ρομά», οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 700 ληστρικές επιδρομές σε οικίες της Αττικής και επαρχίας.

 

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ