Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του… καθεστώτος γύρω από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση!
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ερωτήματα για το νομικό πλαίσιο και το τεράστιο… συγκεχυμένο καθεστώς γύρω από την παιδική, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, άφησε η πολύ καλή εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στην Καλαμάτα, με καλεσμένη της Έλενα Ράπτη, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε», το όνομα της οποίας σοκάρει, αφού εννοεί πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη, πέφτουν θύματα!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και το υπουργείο, αγγίζει 16%, με τον προβληματισμό κάτι περισσότερο από έντονο. Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της καμπάνιας, Έλενα Ράπτη, η οποία στάθηκε στα τρία ύποπτα σημάδια, αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης, προτρέποντας τους γονείς κυρίως, να μιλούν στα παιδιά τους και να τους προβάλουν το βίντεο με τον ή την «Κίκο και το χέρι », «Το μυστικό της Νίκης» και άλλα, προκειμένου να γνωρίζουν και φυσικά, να τολμήσουν να μιλήσουν. «Όταν κάποιος προσφέρει στο παιδί δώρα τακτικά, πρέπει να μας προβληματίσει και φυσικά, αυτό στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, είναι τα μυστικά. Να ζητήσουμε από το παιδί να μας πει, με ποιους έχει τα μυστικά. Δεν ρωτάμε ποια είναι αυτά, αφού αν ένα αγόρι του Δημοτικού έχει μυστικά με ένα συμμαθητή του, αυτό μπορεί να είναι αθώο, αν έχει όμως με ένα 16χρονο αγόρι ή έναν ενήλικα, αυτό είναι σίγουρα ύποπτο. Τότε, πρέπει να ρωτήσουμε να μας πει και ποιο είναι αυτό το μυστικό», επεσήμανε η κα Ράπτη, η οποία μιλώντας για την τρίτη ύποπτη περίπτωση, ζήτησε απ’ όλους να προσέχουν αν κάποιος προσπαθεί να απομονώσει το παιδί τους, μέσα στο σπίτι, στο σχολείο σε κάποια αίθουσα, στο γυμναστήριο ή οπουδήποτε αλλού. «Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει ηλικία και δεν έχει φύλο. Τα αγοράκια, πέφτουν εξίσου θύμα με τα κοριτσάκια και γι’ αυτό, πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά τον κανόνα του εσώρουχου, αφού τα ενημερωμένα παιδιά είναι ασφαλή», σημείωσε η Έλενα Ράπτη, η οποία είπε πως όταν διαπιστώσουμε το πρόβλημα, πρέπει να καθησυχάζουμε το παιδί, αφού πολλοί δεν τα πιστεύουν και φυσικά, να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Στην Αστυνομία, ένα παιδοψυχίατρο, ιατροδικαστή, στην Πρόνοια, στον εισαγγελέα. Ειδική αναφορά, έκανε και στους κινδύνους του διαδικτύου, όσον αφορά κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά και ειδικά στο Facebook, «φωνάζοντας» πως η υπόθεση αυτή, δεν είναι ταμπού. Ξεχωριστές ήταν και οι συμβουλές του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας Παναγιώτη Πούπουζα, ο οποίος αναφέρθηκε στα βήματα που ακολουθούνται και στα καταγεγραμμένα περιστατικά στη Μεσσηνία, τα τελευταία χρόνια.
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ
«Τα θύματα από το 2015 μέχρι το 2017 είναι 13χρονα κορίτσια και ένα 12χρονο αγοράκι, ενώ το 2018, έχουμε δύο θύματα αποπλάνησης ανηλίκου μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Πούπουζας, με τις συμβουλές της ψυχολόγου, Ανδριανής Ρουσοπούλου, πολύ σημαντικές και την παραδοχή για το προβληματικό καθεστώς, να σοκάρει! «Ο γιατρός δε θα πρέπει να φοβηθεί. Έχει αναφερθεί πολύ συχνά, πως οι γιατροί, μπορεί να μην μπορούν να δουν τις απόλυτες σωματικές επιπτώσεις, αλλά μια κοκκινίλα και να μην μπορούν να στοιχειοθετήσουν μια διάγνωση ή να φοβούνται, επειδή θα σύρονται για τουλάχιστον 15 χρόνια στο δικαστήριο σαν μάρτυρες», είπε με νόημα, με την αναφορά αυτή, σε συνδυασμό με τα βήματα που ακολουθούνται, να περικλείουν την αλήθεια της σκοτεινής ακόμη, αυτής σοβαρότατης υπόθεσης, η οποία στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεται όχι όπως θα έπρεπε σε μια χώρα που γέννησε τη δικαιοσύνη… Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντωνία Μπούζα.