“Ρυθμιστής” ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος που τα λέει όλα στην “απαγορευμένη” εισήγησή του στην Ιεραρχία!
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΣΧΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ για δυνατούς λύτες, μετατρέπεται η πορεία της κυβέρνησης στις κάλπες, καθώς απομένει να αποδειχθεί αν οι παροχολογίες, οι δεσμεύσεις για “ζεστό” χρήμα και προσλήψεις, θα αποδειχθούν πιο ισχυρές από το… ρήγμα στη σχέση του Κράτους με την Εκκλησία, το οποίο προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ. Η ανακοίνωση για την περίφημη συμφωνία, κατέρρευσε σε λίγες μόνο ώρες σαν χάρτινος πύργος, τα… συντρίμμια του οποίου “φώναζαν” από μακριά, πως πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ, ενόψει εκλογών, όταν την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 7 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπληρώσει τις 10.000 θέσεις που θα έμεναν κενές από τους ιερείς, με ισάριθμες νέες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις, γιγαντώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία, τίναξε… στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης, αφού τελικά, είπε “όχι” στην αποχώρηση των ιερέων από το δημόσιο τομέα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ
Πριν καταλήξει σε ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος, στην οποία προσπαθώντας να δώσει εικόνα ενότητας, σημείωνε πως ύστερα από ενημέρωση για το θέμα, ακολούθησε συζήτηση στην οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς και αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία, να ανατεθεί στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για το θέμα και φυσικά, πως εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπήρξε ένταση και αποχωρήσεις.
Πρώτος, πιστός πάντα στον εμπεριστατωμένο λόγο του, αντέδρασε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος επέμεινε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και εισέπραξε την άρνηση του Αρχιεπισκόπου. Μάλιστα, χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος που φέρεται να είχαν.
– Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
– Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
– Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
– Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή στη μισθοδοσία του κλήρου.
– Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν. Σταματήστε.
– Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριότατε; Αφήστε με να μιλήσω.
– Ιερώνυμος: Δεν υπάρχει λόγος. Είστε εκτός θέματος.
– Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπορώ να συνεχίσω;
– Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
– Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
– Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
– Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
– Ιερώνυμος: Ό,τι έχετε να πείτε, να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.
Στο σημείο αυτό, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία, με το θέμα της μισθοδοσίας να παραμένει στο προσκήνιο, καθώς άλλοι μητροπολίτες πήραν το λόγο και να επέμειναν με αιχμηρές διατυπώσεις. Το «σχίσμα» λοιπόν, στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος που προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση του Αρχιεπισκόπου να ανακοινώσει μαζί με τον πρωθυπουργό το προσχέδιο συμφωνίας, επισημοποιήθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Η δεύτερη αποχώρηση, ήταν αυτή, του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος έφυγε μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Λίγες ώρες αργότερα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, δημοσιοποίησε ολόκληρη την τοποθέτησή του, η οποία όπως σημείωσε, δεν του επετράπη από τον Μακαριώτατο με “δημοκρατικό” τρόπο. Σε αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως φερόμενη τη συμφωνία, έκανε σημαντικές επισημάνσεις και ερωτήματα. Αρχικά, ο κ. Χρυσόστομος ρωτά τι εννοούσε ο πρωθυπουργός, όταν έκανε λόγο για πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. “Από πότε δηλαδή υφίσταται ένας τέτοιος διάλογος, στον οποίον συζητούντο η μισθοδοσία του κλήρου και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας; Ο Πρωθυπουργός ανέφερε για προ τριετίας. Ποιός διεξήγαγε από μέρους της Εκκλησίας αυτόν τον διάλογο;”, ρωτούσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, που αναφερόταν επίσης, στις ιστορικές εκκρεμότητες, για τις οποίες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως τέτοια, δεν είναι η μισθοδοσία του κλήρου, η οποία είχε επιλυθεί με το νόμο Σαμαρά, το 2013. Ακόμη, ο Χρυσόστομος Σαββάτος επεσήμαινε ορισμένες ασάφειες αναφορικά με την μισθοδοσία και την εκκλησιαστική εκπαίδευση και την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. “Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ποιό ασαφές εδάφιο με το οποίο προσπαθεί να μας πει ότι η «συμβατική υποχρέωση» για το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι «εν ευρεία έννοια» και όχι «συγκεκριμένη», όμως τί σημαίνει νομικά αυτή η έκφραση; Επίσης η χρήση του ρήματος «ανέλαβε» σημαίνει ότι συνεχίζει και αναλαμβάνει και μετά την Συμφωνία; Για ποιά περιουσία ομιλεί, της περιόδου 1920-1935 ή και μετά ταύτα;”, επεσήμαινε ο κ. Χρυσόστομος, που αναφερόταν επίσης, στην απεμπόληση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας και την διαγραφή των κληρικών από την «Ενιαία Αρχή Πληρωμών». “Η διαθρυλλούμενη επίσης άποψη ότι «εργοδότης των θρησκευτικών λειτουργών είναι όχι το Δημόσιο αλλά οι Μητροπόλεις τους», όπως έχει γραφεί μάς επαναφέρει στο μισθολογικό καθεστώς προ του 1945. Ποιός λοιπόν θα είναι ο εργοδότης τους, ο οποίος «θα παραμείνει ο ίδιος»; (!!!) Δεν μπορώ επίσης να φανταστώ με ποιό τρόπο θα επιτευχθεί η συνταγματική διασφάλιση της μισθοδοσίας. Ερωτώ οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, Καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι ως μισθοδοτούμενοι από την «Ενιαία Αρχή Πληρωμών»;”, τόνιζε και θα μιλούσε επίσης, μεταξύ άλλων, για τη νέα κατάσταση μισθοδοσίας, την ίδρυση «Ειδικού Ταμείου της Εκκλησίας» και τη διασφάλιση οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να καταλήξει στην πρότασή του, που θέλει τη “συμφωνία” αυτή, απορριπτέα!
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η «Συμφωνία» είναι απορριπτέα, ήδη το σημείο 15 μάς δίνει αυτήν την δυνατότητα, μέχρι να διορθωθεί από ομάδα νομικών Μητροπολιτών, έχουμε αρκετούς, και έγκριτους νομικούς εντός και εκτός της Ιεράς Συνόδου, και να έρθει σε μία προσεχή Ιεραρχία για περαιτέρω επεξεργασία, και ύστερα να τεθεί στη βάσανο του διαλόγου με την Πολιτεία. Σε όλη αυτή την διαδικασία διόρθωσης της «Συμφωνίας» από μέρους της Εκκλησίας δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί ο εφημεριακός λόγος και οι τοποθετήσεις τους για τα θέματα, αφού είναι και αυτοί άμεσα θιγόμενοι, όπως και οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόστομος, που καταλήγοντας, θα μιλούσε και για συγκεκριμένα πρόσωπα. “Τέλος θα Σας παρακαλούσα με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό Σας και ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο λαϊκός συνεργάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας να πάψει να αναμειγνύεται και να διαμορφώνει την στάση της κυβερνήσεως έναντι των θεμάτων αυτών και να αποτελεί τον «διαμεσολαβητή» και να περιοριστεί στα καθήκοντα, τα οποία του έχει παραχωρήσει η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος, και στα υψηλά καθήκοντα που του έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία. Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε διαύλους επικοινωνίας με τον πολιτικό κόσμο νομίζω ότι και πρόσωπα εκκλησιαστικά υπάρχουν και τον τρόπο γνωρίζετε. Σας ευχαριστώ και ζητώ συγγνώμη από το Ιερό Σώμα για την καταπόνηση και για όσα είπα, πιθανώς δυσάρεστα”, κατέληγε στη γεμάτη νόημα εισήγησή του ο κ. Χρυσόστομος, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
“Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται πως επιλέγει την κόντρα με την Εκκλησία, για να μη φανεί πως έχασε στην “ιερή” μάχη με την Ιεραρχία. Με στάση αυτή βέβαια, κινδυνεύει να πορευτεί στις εκλογές, έχοντας απέναντί του τον Κλήρο καθώς και την παράμετρο Καμμένου, οι κινήσεις του οποίου, θα είναι εναρμονισμένες με τις επιλογές του κλήρου.