Τα… βρόντηξε ο Μεσσηνίας! Αποχώρησε ενοχλημένος από τη διαδικασία στη χθεσινή Ιερά Σύνοδο…
ΠΙΣΤΟΣ στις απόψεις του, ξεκάθαρος και συνεπής στο λόγο του, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, αποχώρησε χθες από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, όταν του αφαιρέθηκε ο λόγος, επειδή ασκούσε οξύτατη κριτική κατά του περιεχομένου της συμφωνίας με τον πρωθυπουργό και κατ’ επέκταση κατά του κ. Ιερώνυμου που την υπέγραψε, αλλά και της ομάδας των μητροπολιτών που την συνέταξε. Αυτή βέβαια, ήταν μόνο η αρχή, αφού αργότερα, κι ενώ η ένταση συνεχιζόταν στη Σύνοδο, αποχώρησε και ο μητροπολίτης Καισαριανής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και σπάνια προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις για τις θέσεις του, εκτός της Ιεραρχίας.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Ο Αρχιεπίσκοπος τελικά, άναψε το «πράσινο φως», κάνοντας λόγο για «αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία, καταθέτοντας τις τρεις του προτάσεις και μην αφήνοντας κανέναν άλλον να λάβει το λόγο. Πληροφορίες μάλιστα, θέλουν να είπε κάποιος από τους ιεράρχες τη φράση «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας φεύγει» , η οποία αν ισχύει, δικαιολογεί και τις αντιδράσεις και ειδικά, αυτήν του Χρυσοστόμου, που εξαρχής τήρησε τις επιφυλάξεις του, αφού είχε καταγράψει, τουλάχιστον 30 ασάφειες στα 15 σημεία, τα οποία φέρνει προς έγκριση ο Ιερώνυμος.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Αυτό, ήταν και το πρώτο από τα τρία σημεία των προτάσεων του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος ζήτησε από τους αρχιερείς να εγκρίνουν τις προτάσεις που διαμόρφωσε η Εκκλησία από κοινού με την πολιτεία. Παράλληλα, ο Μακαριότατος, πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να προχωρήσει στη δημιουργία Νομοπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα απαρτίζεται από αρχιερείς με νομικές γνώσεις, νομικούς συμβούλους της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικούς, οι οποίοι θα εργαστούν από κοινού με την Πολιτεία για να καταλήξουν στην επιθυμητή Συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους και διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει το ποσό που απαιτείται για την μισθοδοσία του κλήρου, προτείνοντας ακόμη και να συμπεριληφθεί στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Ο Χρυσόστομος Σαββάτος, τοποθετήθηκε ανοιχτά από την πρώτη στιγμή στο θέμα, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του και καταθέτοντας τις αγωνίες του, ενώ στα όσα θα συμβούν, αν εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, αναφέρθηκε ακόμη και από άμβωνος στο πλαίσιο των ονομαστηίων του, κάνοντας κάτι περισσότερο από ξεκάθαρη τη θέση του. Χθες λοιπόν, κατά την διάρκεια της έκτακτης Συνόδου, δεν του επετράπη να μιλήσει και έτσι αποφάσισε να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ πληροφορίες θέλουν να… προκλήθηκε, ακούγοντας από κάποιον, τη φράση «όποιος είναι εναντίον της συμφωνίας, φεύγει». Λίγες μέρες πριμ, τίποτε δε μπορούσε να μας προϊδεάσει για όσα έγιναν χθες, καθώς ο μητροπολίτης, σε συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους όλων των Μέσων της Μεσσηνίας, είχε πει από την Καλαμάτα, πως το κείμενο αυτό δικαίως έχει προκαλέσει την αντίδραση του εφημεριακού κλήρου και της Ιεραρχίας, καθώς περιλαμβάνει πολλές ασάφειες. Τότε, στις 8 του μηνός, είπε επίσης πως πρέπει να τεθούν μερικές κόκκινες γραμμές και πως κάθε ιεράρχης, θα τοποθετηθεί στην Ιεραρχία έτσι όπως συμβαίνει πάντα και ο Αρχιεπίσκοπος θα πράξει αυτό που επιθυμεί η Ιεραρχία. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να επισημανθούν τα στοιχεία που θέλουν διευκρίνιση, να θέσουμε κόκκινες γραμμές και να μπούμε με βάση το κείμενο αυτό, σε διάλογο με την ελληνική πολιτεία», δήλωνε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είχε μιλήσει και για υπονόμευση αυτής της συμφωνίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τζανακόπουλου για 10.000 νέες προσλήψεις, αριθμός ίσος, με εκείνον των κληρικών τους οποίους βέβαια, ο Αρχιεπίσκοπός, φέρεται να έχει διαβεβαιώσει ότι θα σταθεί κοντά τους.