Τριπλός ο εορτασμός για το ΚΚΕ! – Τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου, την ίδρυση του κόμματος και της ΚΝΕ

ΜΕ ΔΥΟ διαφορετικές εκδηλώσεις θα τιμηθεί και φέτος στην Καλαμάτα, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς πέρα από την εκδήλωση των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων φορέων, μισή ώρα αργότερα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου, εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με όσους πρόσκεινται στο κόμμα.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία  για την 45η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, που διοργανώνουν η επιτροπή αγώνα των σπουδαστών ΣΤΕΓ – ΣΔΟ του ΤΕΙ Καλαμάτας και τα Σωματεία Εργαζομένων, το Σάββατο 17 στις 7 το απόγευμα», ανέφερε το μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Χρύσα Καροπούλου, η οποία στάθηκε και στη συμπλήρωση 100 από την ίδρυση του ΚΚΕ και 50, από την ίδρυση της ΚΝΕ. «Θεωρούμε ότι είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία και το κίνημα, γιατί κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική ιστορία του ΚΚΕ, την ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης που γεννήθηκε στον Πειραιά το Νοέμβρη του ‘18», ανέφερε η Καροπούλου, τονίζοντας πως στο πλαίσιο της επετείου, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εκδηλώσεις την τελευταία πενταετία. «Τιμάμε όλους και όλες τους επώνυμους και ανώνυμους που έγραψαν μία προς μία τις ηρωικές σελίδες αυτής της 100χρονης πορείας, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι, κατέθεσαν κάθε θυσία στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Δημιουργούμε, όχι μόνο για να ζωντανέψουμε σημαντικές πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά για να μπορούν να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται οι νέες γενιές. Τιμάμε και δημιουργούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, γιατί το κόμμα μας μπορεί να συμπληρώνει τα 100 χρόνια του, παραμένει, όμως, το πιο νέο κόμμα, γιατί το νέο σήμερα είναι να ζει ο λαός μας χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους, να μπορεί να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα. Γι’ αυτό και παραμένουμε αμετακίνητοι στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε η Χρύσα Καροπούλου, με το μέλος του γραφείου περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, Νικολίνα Νικοπούλου, να αναφέρεται στο πρόγραμμα των δύο εκδηλώσεων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πρώτη, θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ, στο χώρο του «Μικρόβιου» στην Καλαμάτα και είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968. «Θέλουμε μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, από την ομιλία και τις προσωπικές μαρτυρίες που θα παρουσιαστούν να φωτίσουμε τα πρώτα χρόνια της οργάνωσης μας, μέσα στην παρανομία της δικτατορίας και την συμβολή της στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας εναντία στην δικτατορία», δήλωσε το μέλος του γραφείου περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, Νικολίνα Νικοπούλου, Η οποία αναφέρθηκε και στη δεύτερη εκδήλωση που αφορά στην παρουσίαση της  θεατρικής παράστασης του έργου του Κώστα Βάρναλη το «Φως που καίει», την Κυριακή στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. «Πρόκειται για  το πρώτο έργο  της επαναστατικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Μέσα από τους ήρωες του και τους συμβολισμούς που δημιουργεί, ο Βάρναλης παρουσιάζει την πανάρχαια κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και αδικίας και την πανάρχαια λαχτάρα της ανθρωπότητας για την κοινωνική απελευθέρωση. Μέσα από το πρόσωπο του  Μώμου, ο μαρξιστής ποιητή  κρίνει τον παλιό κόσμο, ξεσκεπάζει, σαρκάζει τις υποκρισίες και τις χρεοκοπημένες αξίες του, και οραματίζεται μια καινούργια κοινωνία, αληθινά ανθρώπινη, που θα βασιλεύουν η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Δείχνει  πως η εργατική τάξη μεταμορφώνεται κάτω από την επίδραση της κομμουνιστικής ιδεολογίας», δήλωσε καταληκτικά, η το μέλος του γραφείου περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ,

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΑ-ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΩΝΗ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗ

Αναβρασμός στη Μεσσηνία από φορείς και αγρότες

για την καταστροφή του λαδιού από το δάκο!

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία

Αναγνωστοπούλου

 

Στον… αέρα οι φορείς και οι αγρότες της Μεσσηνίας, που βλέπουν τη φετινή χρονιά να πηγαίνει στράφι, καθώς ο δάκος, σε συνδυασμό με το γλοιοσπόριο σε κάποιες περιπτώσεις και τις επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής. Η ζημιά, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και αυτό, οδήγησε αυτοδιοικητικούς, βουλευτές και παραγωγούς να αντιδράσουν, διεκδικώντας τα αυτονόητα, ειδικά μετά τη συνάντηση κάποιων από αυτούς, με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος τους τράβηξε το… αυτί για τις διαμαρτυρίες και προσπάθησε να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με την αντιμετώπιση του κ. Αραχωβίτη στις ζημιές, εστιάζοντας στην δακοπροσβολή, μη αποδεχόμενος τα της κλιματικής αλλαγής και στέκετεαι ιδιαιτέρα στην ποιότητα. «Η χρονιά για την ελαιοκομία της περιοχής της Καλαμάτας και, εν γένει, της Μεσσηνίας είναι καταστροφική, λόγω της δακοπροσβολής. Εκτιμάται ότι θα λείψει εισόδημα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, λόγω μεγάλης υποβάθμισης της ποιότητας (το 70% των ελαιολάδων έχει οξύτητα 1,5 βαθμών που κατά περίπτωση αγγίζουν τους 2 ή και 3 βαθμούς, ενώ κατά την περίοδο 2017/18 επικράτησαν οξύτητες επιπέδου 0,20 έως 0,40) και μείωσης της παραγωγής», σημειώνει ο δήμαρχος Καλαμάτας, που ζητά από τον Σταύρο Αραχωβίτη, να πράξει τα δέοντα. «Ζητούμε να ενεργήσετε τα δέοντα για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών, καθώς για το σκοπό αυτό υπάρχουν δυνατότητες μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης ή, εφόσον δεν επιτευχθεί αυτό, με τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), όπως αυτές που ανακοινώσατε για την κτηνοτροφία τον Οκτώβριο 2018», αναφέρει ο κ. Νίκας που αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τη δακοκτονία, η οποία γίνεται από την Περιφέρεια με χρήματα κρατικά.

 

ΑΙΧΜΕΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
«Τα τελευταία 25 χρόνια, το πρόγραμμα δακοκτονίας με δολωματικούς από εδάφους ψεκασμούς ήταν επιτυχές και απέτυχε δραματικά μόνο κατά τις περιόδους 2016/17 και 2018/19. Έχει, λοιπόν, εκ των πραγμάτων αποδειχθεί πως η δακοκτονία με το σύστημα αυτό είναι δυνατόν να είναι αποτελεσματική», τόνισε με νόημα ο δήμαρχος Καλαμάτας που πρότεινε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

 

  • Η κατανομή των πιστώσεων από το υπουργείο να γίνεται εγκαίρως, π.χ. από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να τελεσφορούν οι διαγωνισμοί και να προλάβουμε την πρώτη γενιά του δάκου – που δεν περιμένει υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους – ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του εντόμου.
  • Να καταβληθεί μέριμνα, με κατάλληλη προετοιμασία και διάθεση πιστώσεων, ώστε να γίνεται διαγωνισμός κάθε τρία έτη, προκειμένου να υπάρχει άνεση χρόνου κατά την εφαρμογή της δακοκτονίας, που θα επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό ακόμη και τις περιόδους με πρωιμότητα.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια στα αναγκαία επίπεδα, ώστε να προσλαμβάνεται επαρκής αριθμός παγιδοθετών και τομεαρχών, αλλιώς δεν γίνεται επιτυχημένη δακοκτονία και
  • τα τρακτέρ των εργολάβων-ψεκαστών να εφοδιαστούν με GPS, ώστε ο επιβλέπων ανά τομέα γεωπόνος να βλέπει στον υπολογιστή και στους ορθοφωτοχάρτες πού πορεύθηκε κάθε ψεκαστικό συγκρότημα, προκειμένου να γίνονται αντιληπτές οι ενδεχόμενες αστοχίες και να επανορθώνονται άμεσα.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΩΝΗΣ

Τα παράπονά του στον υπουργό, θα κάνει από κοντά και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος είναι ο πρώτος που αντέδρασε έγκαιρα στο θέμα, κάνοντας μια σειρά από παρεμβάσεις. «Ενώνουμε την αγωνία μας με όλον τον κόσμο! Άλλωστε, εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία, καθώς το προβλέψαμε νωρίς και περιμένω μέσα στις μέρες να έχουμε προσωπική συνάντηση με τον υπουργό, στο πλαίσιο μιας ακόμη παρέμβασης», ανέφερε ο κ. Τσώνης, ο οποίος επεσήμανε πως μετά από επίσκεψη στα δικά του χτήματα, διαπίστωσε με τον… χειρότερο τρόπο τη διάσταση του προβλήματος, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς. «Εγώ προσωπικά, δε θα μαζέψω ούτε ένα κιλό! Πήγα στα δικά μου χτήματα και τα είδα…», είπε με νόημα, ενώ εκτενή δήλωση μετά τη συνάντηση που είχαν παραγωγοί με τον κ. Αραχωβίτη, έκανε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», Γιώργος Κόκκινος. Η «Φ» ανέδειξε όσα έγιναν εκείνη την ημέρα στη σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Καλαμάτας και Στέρνας και ο «ΝΗΛΕΑΣ». «Ο πρώτες εκτιμήσεις για την φετινή ζημιά από την μείωση της ποσότητας και την κακή ποιότητα εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Κόκκινος, τονίζοντας πως για το θέμα της δακοκτονίας ασκήθηκε κριτική για τον τρόπο που γίνεται. «Ενώ αναμενόταν από την άνοιξη ότι θα είχαμε προβλήματα με τον δάκο, λόγω δομικών προβλημάτων του προγράμματος,  οι πρώτοι ψεκασμοί ξεκίνησαν τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μεγάλοι και μη αντιμετωπίσιμοι πληθυσμοί του εντόμου. Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση του προγράμματος δακοκτονίας, αλλά από την πλευρά του υπουργού -στον λίγο χρόνο που διέθεσε για την συνάντηση- ειπώθηκε ότι έγινε ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει και απέδωσε τα προβλήματα στον καιρό…», δήλωσε αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές ο κ. Κόκκινος, που χαρακτήρισε εύλογη την απογοήτευση και τα ερωτήματα για το πως μπορείς να βελτιώσεις κάτι, όταν αποδεδειγμένα, δεν λειτουργεί σωστά, τη στιγμή που ισχυρίζεσαι του αντίθετο. «Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν για τον αρμόδιο υπουργό, η γεωργία είναι στο έλεος του καιρού… Από τους υπηρεσιακούς παράγοντες πάντως, αναφέρθηκε ότι δρομολογούνται αλλαγές για βελτίωση του προγράμματος», είπε ο πρόεδρος του «ΝΗΛΕΑ» που αναφέρθηκε και στο θέμα με την ΠΟΠ ελιά «Καλαμάτα», για την οποία συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται τροποποίηση των προδιαγραφών. «Πρωτίστως πρέπει να συγκεραστούν οι δυο προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΜΕΠΟΠ και τον Ένωση», σημείωσε, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, με αναφορά στην ασφάλιση των εργατών γης, για τους οποίους, ζητήθηκε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της γεωργίας, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ιδιαίτερα για τους μετακλητούς εργάτες και να ισχύσει ενιαία ασφάλιση με εργόσημο για όλους ανεξαιρέτως. Στα της παραγωγής που καταστράφηκε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό λόγω του δάκου, αναφέρθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, Δημήτρης Κουκούτσης.

 

ΣΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΣΤΙΑΖΕΙ

ΣΕΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ
Ο Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ

Ο κ. Κουκούτσης, κάνει λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές, τις οποίες αποδίδει στη δακοπροσβολή λόγω καθυστέρησης των ψεκασμών και περιγράφει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον υπουργό Εσωτερικών, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του νομού. «Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της Μεσσηνίας, βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την σοδειά τους να καταστρέφεται από τον δάκο. Το μέγεθος της ζημιάς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είναι πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, η μειωμένη παραγωγή ξεκινάει σε ποσοστό από 30% και φτάνει μέχρι 70%, ενώ οι βαθμοί του ελαιόλαδου κυμαίνονται από 1,2 έως 1,8, που σημαίνει ότι έχει υποστεί τεράστια ποιοτική υποβάθμιση. Ο φετινός ήπιος χειμώνας με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις βροχές, σε συνδυασμό με τις όχι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που ακολούθησε και την συνεχή υγρασία, αποτέλεσαν παράγοντες που ευνόησαν την ανάπτυξη του εντόμου. Η καταστροφή της ελαιοκαλλιέργειας ωστόσο, προήλθε αποκλειστικά και μόνο από το γεγονός της καθυστέρησης των ψεκασμών. Ενώ, δηλαδή οι ψεκασμοί έπρεπε να αρχίσουν από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, αυτοί πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, όταν πια ο δάκος ήταν ήδη σε έξαρση και η αντιμετώπιση του ήταν πλέον αδύνατη», ανέφερε ο κ. Κουκούτσης, τονίζοντας οι ζημιές που έχουν υποστεί, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι υπεύθυνοι αυτής της πανωλεθρίας, όπως τη χαρακτηρίζει, είναι για άλλη μια φορά απόντες. «Πού οφείλεται η τραγική καθυστέρηση στον ψεκασμό των ελαιώνων, η οποία οδηγεί σήμερα σε οικονομική καταστροφή τον αγροτικό κόσμο και την τοπική αγορά της Μεσσηνίας; Θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, των οποίων το εισόδημα θα πληγεί σε ανυπολόγιστο βαθμό, λόγω της αποτυχημένης δακοκτονίας από τους αρμόδιους φορείς», καταλήγει στην ερώτησή του, ο κ. Κουκούτσης.

Γ. Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ