Παραλύει αύριο ο δημόσιος τομέας με την απεργία της ΑΔΕΔΥ!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ σκοινί ακροβατούν οι σχέσεις των συνδικαλιστών του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ να μη συμμετάσχει στην αυριανή απεργία και να προκηρύξει δική της κινητοποίηση, για τις 28 του μηνός.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Στο θέμα, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί και όσα διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, ο οποίος μίλησε για υπονόμευση. «Παλεύουμε να υπάρξει ένα ευρύτερο απεργιακό μέτωπο, το οποίο είχε δημιουργηθεί για αύριο, όμως δυστυχώς, με ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αποχωρεί ένα μεγάλο τμήμα του ιδιωτικού τομέα. Η ΑΔΕΔΥ προσδιόρισε την απεργία αυτή, μετά από μια βασανιστική διαδικασία η οποία ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο, προτείνοντας στη ΓΣΕΕ κοινή απεργιακή κινητοποίηση, την οποία είδαμε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν ήθελαν. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θέλει να υπονομεύσει τον ενωτικό αγώνα που θα έπρεπε να αναπτυχθεί, αφού αποφάσισε πριν μια εβδομάδα, ενώ θα μπορούσε να πει: «Πάμε όλοι σε απεργία στις 14»! Είναι φανερό λοιπόν, ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δε θέλει ενωτικό αγώνα», ανέφερε ο κ. Καλομοίρης, θυμίζοντας πως στις 30 Μαΐου, δεν είχε προτάξει το ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς, κατηγορώντας την για τήρηση στάσης αντεργατικών επιλογών. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, έδωσε και τη δική του απάντηση σε όλους αυτούς που «τροφοδοτούν» την κόντρα ανάμεσα σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τονίζοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πια στην καθημερινότητά τους, είναι τεράστια! «Η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη. Το άγχος και η αβεβαιότητα για το τι μας περιμένει αύριο
είναι πολύ μεγάλο. Μας έλεγαν χθες ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ κλείνουν και θα υπάρχει μόνο μια στην Τρίπολη, άρα, δεν αποκλείεται να δούμε υποχρεωτικές μετακίνησε», ανέφερε ο κ. Καλομοίρης, ο οποίος στάθηκε στα προβλήματα και τα αιτήματα του χώρου, απαριθμώντας όσα καταγράφηκαν σε μια σύντομη περιοδεία στην Καλαμάτα.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑTA

«Διαπιστώσαμε έλλειψη προσωπικού στο ΕΦΚΑ, που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης απονομής συντάξεων, καθώς δημιουργούνται νέες δομές που στελεχώνονται επιτελικά κι έτσι αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες που θα έπρεπε να εξυπηρετούν τους συνταξιούχους και τους εν δυνάμει. Επίσης, καταγράψαμε προβλήματα σε πολλά σχολεία και ειδικά στο Μουσικό και στην Καλαμάτα όπου υπάρχουν κενά διδακτικού προσωπικού, αφού ακόμη λείπουν καθηγητές ειδικοτήτων και φυσικά, ζητήματα στο Νοσοκομείο με κυρίαρχο, το  προβλήματα έλλειψης προσωπικού», δήλωσε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, που ειδικά όσον αφόρα στο Νοσοκομείο, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες. «Υπάρχουν 10 οργανικές θέσεις που δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, ενώ οι εργαζόμενοι μας είπαν πως ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί τρεις μόνο μέρες την εβδομάδα, ο μαστογράφος το ίδιο, όπως και το αιμοδυναμικό εργαστήριο. Προβλήματα υπάρχουν και στην ασφάλεια, όπου έχει γίνει διάβημα στον αστυνομικό διευθυντή, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη μέτρα», ανέφερε ο κ. Καλομοίρης, ο οποίος ζήτησε κυρίως μόνιμες προσλήψεις. «Πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αφού αυτή η κυβέρνηση διευρύνει τις ελαστικές θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, όπως η Κοινωφελής Εργασία», ανέφερε και στάθηκε στα των 10.000 προσλήψεις, οι οποίες όπως είπε, παραπέμπονται στην επόμενη τριετία, ενώ σχολίασε και τα Εκκλησίας, μιλώντας για επικοινωνιακά τεχνάσματα. «Χρειάζεται να γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης κα η παραπομπή στην επόμενη κυβέρνηση, δεν είναι λύση, όπως απαράδεκτη είναι και η επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που λέει ότι ετοιμάζονται να διορίσουν τα δικά τους παιδιά», ανάφερε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως από 900 χιλ, οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα, ανέρχονται μόλις σε 570 χιλ.! «Οι ελλείψεις στην Παιδεία ειδικότερα, είναι δραματικές, οι αναπληρωτές φτάνουν του 20 χιλ. και καλύπτουν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Οι ελλείψεις στην υγεία, είναι επίσης τεράστιες αφού είχαμε 30 χιλ. συνταξιοδοτήσεις, χωρίς να αναπληρωθεί αυτό το δυναμικό», είπε ο κ. Καλομοίρης που ζήτησε τα… αυτονόητα για τους δημοσίους υπαλλήλους!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΩΝΑ

«Παλεύουμε για αυξήσεις στους μισθούς μας, αφού δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή τη μνημονιακή κανονικότητα. Ψήφισαν ένα μισθολόγιο του 2015 που διαιωνίζει τη λιτότητα. Απαιτούμε τον 13ο και 14ο μισθό και καλούμε τους εργαζομένους να μην καταφεύγουν στα δικαστήρια, αφού απαιτούμε νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά της χορήγησης των δώρων, καθώς πρόκειται για μια διεκδίκηση με πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο Γρηγόρης Καλομοίρης που αναφέρθηκε στο αίτημα της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, στο πάγωμα των  ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο κ. Καλομοίρης, απαντώντας στη «Φ», παραδέχθηκε πως οι απεργίες δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε αφού λίγοι υπάλληλοι μπορούν να χάσουν το μεροκάματο και μίλησε για τις νέες μορφές αγώνα που μελετώνται. «Κάναμε ήδη, καταλήψεις και αποκλεισμούς εισόδων των κεντρικών κτιρίων του ΕΦΚΑ απαιτώντας προσλήψεις και ζητήματα που αφορούν κατά περίπτωση. Συζητήσαμε με το Σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, μια μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο του ιδρύματος, αφού πράγματι χρειάζονται κι άλλες μορφές», είπε και ανέφερε πως ήδη έχουν γίνει 5 καταλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Ο κ. Καλομοίρης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Νίκος Καλόγερος, τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία Δημήτρη Φαββατά και τον γραμματέα Οργανωτικού Δημήτρη Πράττη, στην περιοδεία σε χώρους εργασίας για την αυριανή απεργία, στην οποία καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν, ώστε να μπει τέλος σε όλα αυτά που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια. «Ζητούμε αυξήσεις στους μισθούς μας, να σταματήσει η φορολογική επιδρομή, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που έχει επιφέρει πολλά δεινά στους εργαζόμενους, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις», ανέφερε ο κ. Φαββατάς, μιλώντας για αυτήν την 1η απεργία στη μεταμνημονιακή περίοδο, με τον κ. Πράττη να δηλώνει πως οι προηγούμενες γενιές μας έδωσαν οκτάωρο, πενθήμερα, εργασιακές σχέσεις και δυστυχώς, εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε κάτι στις επόμενες, λόγω των κοινωνικά ανάλγητων, όπως τα χαρακτήρισε, κυβερνήσεων.

Ο ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η οποία είχε πολλές τοπικές αναφορές, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, αναφέρθηκε σε δύο υποθέσεις στους Δήμους Τριφυλίας και Καλαμάτας, με την απομάκρυνση υπαλλήλων.

«Καταγγέλλουμε τη στάση τη Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας που επιμένει στην αντεργατική επιλογή να καθαιρέσει από τη θέση του διευθυντή, τον Νίκο Πατσαρίνο με ένα διάτρητο σκεπτικό. Μια απόφαση που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το δήμαρχο να προσφεύγει κατά της ακυρωτικής απόφασης, η οποία σιωπηρά απερρίφθη. Καταγγέλλουμε επίσης, την πειθαρχική δίωξη και την μετακίνηση προϊσταμένης στο Δήμο Τριφυλίας, η οποία δέχθηκε την επίθεση από τη Δημοτική Αρχή, επειδή αντιστέκεται στην ιδιωτικοποιήσει της καθαριότητας και δε συναινεί σε παράνομες τακτικές του δημάρχου», ανέφερε καταληκτικά, ο κ. Καλομοίρης.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ