Τεράστια η οικονομική «αιμορραγία» από τους αμέτρητους, παράνομους εργάτες που δουλεύουν στη Μεσσηνιακή γη!
ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ «ΜΑΥΡΟ» ΧΡΗΜΑ
ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΣ στον… ήρεμο ουρανό της Μεσσηνίας, έπεσαν χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο ειδικής σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα στην Καλαμάτα, οι αναφορές των εμπλεκόμενων φορέων για την κατάσταση που επικρατεί με τους παράνομους μετανάστες που εργάζονται στα χτήματα του νομού. Σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν, λίγες ημέρες πριν η ελαιοσυγκομιδή φτάσει στο… πικ της, το 80% των ξένων εργατών στα χωράφια είναι παράνομοι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης που τους πληρώνουν «μαύρα» για να κάνουν τη δουλειά τους!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
«Σαν παραγωγός κυρίως, βλέπω πως το 70% των εργατικών χεριών είναι παράνομα. Δεν είναι ασφαλισμένοι και φυσικά, δεν μπορούν να κόψουν εργόσημο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννης Ζωντανός, ο οποίος μιλώντας περισσότερο ως αγρότης, κάλεσε τους φορείς να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί ο τεράστιος αυτός, σκόπελος. «Συνήθως μπαίνουν στη χώρα μας με τουριστική βίζα, μην έχοντας προφανώς δικαίωμα εργασίας. Κάτι πρέπει να γίνει ανέφερε», με την αντιπεριφερειάρχη Αντωνία Μπούζα, να σημειώνει πως για την Περιφέρεια, η νομιμότητα, είναι το μεγάλο ζητούμενο. «Εμείς θέλουμε να καθορίσουμε τη νόμιμη διαδικασία, για να είμαστε καλυμμένοι όσον αφορά στις ανάγκες της περιοχής μας, απέναντι σε όλους, όπως και στους ανθρώπους που θα μας υποστηρίξουν», δήλωσε και τόνισε με νόημα, πως ο καθένας έχει την ευθύνη του, όταν παίρνει για μεροκάματα, ανθρώπους που δεν ζουν νόμιμα στη χώρα.
ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΧΤΗΜΑΤΑ
Αίσθηση, προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών Γιώργου Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος άφησε σαφέστατες αιχμές για την όλη κατάσταση, κατά της πολιτείας. «Η πολιτεία, σιωπηρά… ανέχεται την κατάσταση αυτή, αφού τα συγκεκριμένα άτομα, έρχονται ως τουρίστες χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο. Για παράδειγμα οι Αλβανοί, οι οποίοι έρχονται με τρίμηνη βίζα αυτήν την περίοδο, οπότε και έχει ακριβό μεροκάματο, λόγω της ελαιοσυγκομιδής και κανείς δεν μεριμνά! Έχουν που να μείνουν; Δηλώνουν κάπου; Άρα, η πολιτεία, συντηρεί μια κατάσταση παρανομίας που θα την… πληρώσουμε εμείς οι παραγωγοί, αν τους πάρουμε για δουλειά. Αν δε, έρθουν σε κάποιο χωριό 15 Αλβανοί και δεν δουλέψουν τι θα κάνουν; Αν δεν έχουν να φάνε, δε θα παρανομήσουν;», παρατήρησε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, επισημαίνοντας πως πάντα, το… μάρμαρο, πληρώνει ο τελευταίος τροχός της αμάξης, δηλαδή, αγρότες και παραγωγοί. «Στα Φιλιατρά για παράδειγμα, όπου έχουμε υπαίθριες καλλιέργειες, θερμοκήπια, τις ελιές και μεγάλη δυναμική στον πρωτογενή τομέα, έχουμε πρόβλημα, καθώς οι υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και άλλοι, δεν έρχονται πια στη χώρα μας, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, τους δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερα μεροκάματα. Έτσι, αναγκαστικά, έχουμε στραφεί σε εργάτες από το Πακιστάν και άλλους υπηκόους Τρίτων χωρών, οι οποίοι είναι παράνομοι! Και… μπορεί η πολιτεία να τους άφησε να μπουν στη χώρα, όμως στην περίπτωση που συμβεί κάτι, εμείς που θα τους έχουμε πάρει για δουλειά, θα είμαστε εκτεθειμένοι. Υπάρχει δηλαδή ένας φαύλος κύκλος», τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο οποίος ζήτησε ουσιαστική λύση, καθώς οι αγρότες έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια για να καλλιεργήσουν τα προϊόντα τους και να έχουν το μοναδικό εισόδημα για να ζήσουν. «Κάθε χρόνο, χρειαζόμαστε 1.800 εργάτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι υπήκοοι Τρίτων χωρών, με λίγους από αυτούς συνολικά, να έχουν άδειες», ανέφερε ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους φορείς να λάβουν μέτρα, όπως την τήρηση ενός μπλοκ επιταγών, όπου θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία, για να μπορεί και το κράτος να εισπράττει. «Δυστυχώς, βγαίνουν πολλά «μαύρα» λεφτά έξω, αφού το 80% των μεταναστών που απασχολούνται σε αυτές τις εργασίες είναι παράνομοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, ο οποίος είχε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διάλογο με τον προϊστάμενο του Τμήματος Αδειών Διαμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Νίκο Κασσιδάκη.
Ο ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
- Εσείς δεν ξέρετε ποιον απασχολείτε; Μπορεί να είναι εγκληματίας ή να κινδυνεύει η δημόσια υγεία, ανέφερε ο κ. Κασσιδάκης, απευθυνόμενος στον κ. Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος επέρριψε για μια ακόμη φορά την ευθύνη στην πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία.
- Στην πλατεία που κυκλοφορεί δεν είναι εγκληματίας; Εσείς σαν υπηρεσία δεν ξέρετε αν δουλεύουν δηλαδή;
- Αν δουλεύουν, κακώς δουλεύουν…
- Μην κοροϊδευόμαστε… απάντησε με νόημα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση, επιρρίπτοντας ευθύνες σε κράτος και Αποκεντρωμένη, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μεσσηνίας, Κώστα Γυφτάκη. «Λόγω του ότι το εργατικό δυναμικό, ειδικά στη ζωική παραγωγή είναι μειωμένο, στηριζόμαστε, στους ανθρώπους αυτούς. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αναγκών. Οι πάγιες, όπως αυτές της κτηνοτροφίας όπου χρειαζόμαστε εργάτες 12 μήνες το χρόνο, αλλά οι εποχιακές, όπως οι ελιές. Εδώ, γίνεται μια άνιση κατανομή από την Αποκεντρωμένη, η οποία έδωσε 1.200 θέσεις στη φυτική παραγωγή και 40 μόνο στη ζωική, ενώ η Ηλεία πήρε 2.000 θέσεις», ανέφερε ο κ. Γυφτάκης, τονίζοντας πως μόνο για τη φυτική παραγωγή, χρειάζονται περίπου 3.000 θέσεις και άλλες 1.000 για τη ζωική 1.000 παραγωγή.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Να συγκροτηθεί ένα μητρώο εποχιακών εργατών γης, στο οποίο θα έχουν υπαχθεί όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να εργαστούν στα χτήματα, πρότεινε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας πως η επιλογή των εργατών, θα πρέπει να γίνεται με βάση αυτό το μητρώο. «Εμείς δεν μπορούμε να ψάχνουμε να βρούμε όλα αυτά τα στοιχεία, ειδικά τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η καλλιεργητική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, με τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλο Γκραίκη να δίνει την πραγματική διάσταση του προβλήματος. «Αυτά που ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, είναι όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και δυστυχώς μη νομίσετε πως εμείς είμαστε… Ευρώπη στο θέμα της διαχείρισης του μετακινούμενου εργατικού δυναμικού. Εκεί λένε: «Θέλω αυτές τις ειδικότητες, σε αυτόν τον αριθμό» και αυτό κάνουν και μάλιστα, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Γκραίκης, ο οποίος καταληκτικά, απευθυνόμενος στους παραγωγούς, με μια φράση στάθηκε και στην… αδικία, αφού δεν κινδυνεύουν όλοι το ίδιο, απασχολώντας τέτοιους εργάτες. «Εγώ στο χτήμα μπορεί να μη σε πιάσω με τους παράνομους, εμένα, σίγουρα θα με πιάσουν όμως, που έχω συγκεκριμένη έδρα, οχήματα κ.λπ.», είπε χαρακτηριστικά, ο Παύλος Γκραίκης.