Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «έπληξε» το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δόνηση. 

Νωρίτερα, ελήφθη η απόφαση να εκκενωθούν τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα, όπου διαμένουν οικογένειες, καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους, μετά το σεισμό.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Η γη εξακολουθεί να τρέμει εξαιτίας της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί «ξύπνησαν» τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι.

Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Παράλληλα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση του χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Μία από αυτές, την οποία δημοσιεύει το ermisnews.gr, δείχνει την πολύ μεγάλη κατολίσθηση βράχων που έχει υποστεί η παραλία Μυζήθρες, η οποία βρίσκεται κάτω από τον Φάρο του Κεριού.

Μεγάλοι όγκοι βράχων έχουν αποκολληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα και κυριολεκτικά έχουν σκεπάσει την ακτή της παραλίας, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε:

 

 

Λέκκας: Πολύ μεγάλες κατολισθήσεις στο Ναυάγιο

Για νέες κατολισθήσεις στην παραλία του Nαυαγίου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στη Ζάκυνθο συμμετέχοντας στο κλιμάκιο που αποτελείται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μάλιστα, ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για αλλαγή στο χρώμα της θάλασσας εξαιτίας των εκτεταμένων καταπτώσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λέκκας: «Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν από έναν μήνα περίπου. Οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του Ναυαγίου. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει το χρώμα της σε ανοιχτό μπλε, γεγονός που καταδεικνύει πως ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του Ναυαγίου».

Έλεχοι στο λιμάνι

Εν τω μεταξύ, με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Δίκτυο φορητών σεισμογράφων σε Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή μετά το σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας- στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

«Πρέπει να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός»

«Το φαινόμενο εξελίσσεται τελείως ομαλά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με το όσα ανέφερε έχουν καταγραφεί στην περιοχή πάνω από 30 μετασεισμοί, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα χτυπήσει ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης του 6 Ρίχτερ.

«Θα περιμένουμε σίγουρα έναν και πιο μεγάλο μετασεισμό, της τάξης του 6 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνει αυτός. Αν δεν γίνει δεν θα ησυχάσουμε» ανέφερε ο σεισμολόγος. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ένας τέτοιος σεισμός δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους κατοίκους πως τις επόμενες ημέρες θα νιώθουν πολλές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

Τέλος, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ καταγράφηκε τσουνάμι 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

Σοβαρές ζημιές στη Μονή Στροφάδων

Άντεξε το ιστορικό Καστρομονάστηρο των Στροφάδων το χτύπημα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 01.54 με επίκεντρο 38 χλμ στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου και με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός στη Ζάκυνθο χτύπησε τη Μονή αλλά το ιστορικό Μοναστήρι άντεξε.

Οι ζημιές με το πρώτο φως της ημέρας δείχνουν ότι έχουν αποκολληθεί τμήματα τοιχοποιίας και στέγης. Ωστόσο η ακριβής έκταση των ζημιών του μνημείου, που σύμφωνα με την παράδοση έχει ιστορία επτά αιώνων περίπου, και απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς.

Ματαιώνεται η μαθητική παρέλαση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Eλευθέριος Νιοτόπουλος ανακοινώνει πως με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων.

 Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς Δηλώσεις: ΒΙΝΤΕΟ

Ευθύμης Λέκκας; Θα γίνει και άλλος ισχυρός σεισμός στη Ζάκυνθο ΒΙΝΤΕΟ

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τα 6,4 ρίχτερ ΒΙΝΤΕΟ

imerazante

cnn

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ