Σεισμός στη Ζάκυνθο: Μεγάλες κατολισθήσεις. Εκκενώθηκαν τρία σπίτια

Τις πληγές της μετρά η Ζάκυνθος έπειτα από τους ισχυρούς σεισμούς τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε το νησί.

Εκκενώθηκαν τρεις κατοικίες

Την ίδια ώρα, τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες, κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες καθώς κινδυνεύουν από βράχο που αποκολλήθηκε από το βουνό που βρίσκεται πίσω τους.

Στο σημείο βρέθηκαν από χθες, Παρασκευή, κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ σήμερα το σημείο επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση προς τα τρία σπίτια, ενώ η μία οικογένεια φιλοξενείται στα κτίρια του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου.

Εν τω μεταξύ, με τη συνδρομή δυτών, μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών από το υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου, ώστε να διαπιστωθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση.

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο Βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Δίκτυο φορητών σεισμογράφων σε Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή μετά το σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας- στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

«Πρέπει να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός»

«Το φαινόμενο εξελίσσεται τελείως ομαλά» ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με το όσα ανέφερε έχουν καταγραφεί στην περιοχή πάνω από 30 μετασεισμοί, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες θα χτυπήσει ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης του 6 Ρίχτερ.

«Θα περιμένουμε σίγουρα έναν και πιο μεγάλο μετασεισμό, της τάξης του 6 Ρίχτερ. Πρέπει να γίνει αυτός. Αν δεν γίνει δεν θα ησυχάσουμε» ανέφερε ο σεισμολόγος. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ένας τέτοιος σεισμός δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους κατοίκους πως τις επόμενες ημέρες θα νιώθουν πολλές ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

Τέλος, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ καταγράφηκε τσουνάμι 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

Σοβαρές ζημιές στη Μονή Στροφάδων

Άντεξε το ιστορικό Καστρομονάστηρο των Στροφάδων το χτύπημα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 01.54 με επίκεντρο 38 χλμ στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοδυτικά της πόλης της Ζακύνθου και με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός στη Ζάκυνθο χτύπησε τη Μονή αλλά το ιστορικό Μοναστήρι άντεξε.

Οι ζημιές με το πρώτο φως της ημέρας δείχνουν ότι έχουν αποκολληθεί τμήματα τοιχοποιίας και στέγης. Ωστόσο η ακριβής έκταση των ζημιών του μνημείου, που σύμφωνα με την παράδοση έχει ιστορία επτά αιώνων περίπου, και απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς.

Ματαιώνεται η μαθητική παρέλαση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Eλευθέριος Νιοτόπουλος ανακοινώνει πως με σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται, στα πλαίσια του σχεδιασμού των μετασεισμικών εξελίξεων.

Παράταση για τις φορολογικές υποχρεώσεις

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να δώσουν στους κατοίκους της Ζακύνθου το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της απόφασης. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τους φορείς του νησιού.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ