Μαύρισε ο ουρανός στη Σιθωνία. Δύσκολη μάχη με φωτιά και αέρα-Πάνω από 1,5 χλμ. το μέτωπο

Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά σε δασική περιοχή του Αρμενιστή στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 5.40 τα ξημερώματα, έχει μέτωπο μήκους 3,5 χλμ και για την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τα ξημερώματα επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σε δασική περιοχή κοντά στη Σάρτη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. 

H φωτιά μαίνεται σε μια ακτίνα μεγαλύτερη του 1,5 χιλιομέτρου, ωστόσο ευτυχώς δεν απειλείται το χωριό της Σάρτης.

Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυτή αποκαταστάθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.

Στο σημείο πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο.

Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, τύπου Καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Όπως αναφέρουν στο halkidikinews.gr κάτοικοι της περιοχής η φωτιά καίει πυκνή βλάστηση πευκοδάσους, ενώ στο πέρασμά της έχει κάψει και μελισσοσμήνη.

Oπως ανέφερε το seleo, παράγοντες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, προκειμένου γίνει καλύτερος συντονισμός όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από Βουρβουρού και από Σάρτη.

Η αστυνομία έχει ενημερώσει τους κατοίκους, ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.

Παπακώστα στον realfm 97,8: Δώσαμε εντολή για εκκένωση ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς

Επικοινωνία με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τους αρμόδιους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, για τη φωτιά στην Χαλκιδική.

Η κ. Παπακώστα μίλησε στον real fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην κινδυνεύσουν κατοικίες.

Σε ετοιμότητα ο δήμος Σιθωνίας

 Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM” ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη […], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι μετά το ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν» .

 Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλης Τσολάκης, «έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και ο δήμος της περιοχής, προκειμένου να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα».

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση.

 

 

με πληροφορίες από real, seleo, halkidikinews

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ