Προσκύνημα στα μέρη όπου πολέμησαν οι πρόγονοί μας το 1940 στην Αλβανία από 30 μαθητές γυμνασίου και λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά
ΕΝΑ ξεχωριστό τριήμερο προσκύνημα στους τόπους που πολέμησαν οι πρόγονοί μας στον πόλεμο του 1940 στα ελληνοαλβανικά όροι, πραγματοποίησαν από τις 12 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά από τη Β΄ Γυμνασίου μέχρι και τη Β΄ Λυκείου.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Τα παιδιά, που έμειναν με τις καλύτερες των εντυπώσεων, έζησαν μια πολύ μεγάλη εμπειρία και μοιράστηκαν χθες με τους δημοσιογράφους τις εμπειρίες τους, προτρέποντας όσο περισσότερους μπορούν, να πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή, αντίστοιχο προσκύνημα. «Θέλαμε να επισκεφθούμε από κοντά τα μέρη εκείνα που πολέμησαν με επιτυχία στη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, Έλληνες στρατιώτες και να πραγματοποιήσουμε ένα διηνεκές μάθημα. Στο μάθημα αυτό, γνωρίζω ποιος είμαι, επισκέπτομαι τα μέρη που πολέμησαν πρόγονοί μου, καταλαβαίνω την αξία της θυσίας, αγαπώ την ειρήνη και εύχομαι ποτέ να μη χρειαστεί να πολεμήσω για την πατρίδα μου», ανέφερε η διευθύντρια του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Μπουγά», φιλόλογος Μαρία Κολλάτου, η οποία είπε πως στις επισκέψεις, περιλαμβάνονταν πεδία μαχών και κυρίως τα σημεία όπου έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα οστά Ελλήνων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες μπορεί να γίνει ταυτοποίηση, αφού συγγενείς που ενδιαφέρονται δίνουν αίμα γι’ αυτόν τον σκοπό, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας
«Επισκεφθήκαμε τα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία που έχει αναγνωρίσει το αλβανικό κράτος και τα παιδιά, ήρθαν σε επαφή με τα τοπωνύμια που συχνά ακούν και αναφέρουν στους εορτασμούς, το Αργυρόκαστρο, τη Χιμάρα και άλλα. Δεύτερος στόχος, ήταν να έρθουμε σε επαφή με ελληνόφωνα σχολεία που λειτουργούν κάτω από τη σκέπη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, όπως το εννεάχρονο σχολείο «Πνοή Αγάπης» και το Λύκειο που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε η κα Κολλάτου. «Ήρθαμε σε επαφή με παιδιά που έχουν σαν μητρική Γλώσσα την ελληνική, αλλά διδάσκονται αγγλικά και ελληνικά, λαμβάνοντας την Ορθόδοξη αγωγή. Εκεί μάλιστα, υπάρχουν γονείς που δηλώνουν μουσουλμάνοι ή άθεοι και επιτρέπουν στο παιδί τους, να διδάσκονται θρησκευτικά και να συμμετέχουν στις τελετές, ενώ πρόσφατα, δύο παιδιά, βαφτίστηκαν Χριστιανοί», σημείωσε η Μαρία Κολλάτου, ενώ ο Φώτης Μπουγάς εξέφρασε τη χαρά του, ευχαρίστησε τα παιδιά και τους γονείς τους που εμπιστεύτηκαν τα Εκπαιδευτήρια, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος έχει ιδρύσει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που παράγει ρεύμα και πωλείται για την κάλυψη παιδαγωγικών αναγκών. Οι μαθητές ενθουσιασμένοι, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την επίσκεψη αυτή, η οποία τους βοήθησε να δώσουν μια διάσταση άλλη, στις γνώσεις και φυσικά, τις εμπειρίες τους.
ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
«Αποκομίσαμε αρκετά, ήρθαμε σε επαφή με άτομα που είναι κομμάτι μας και ας θεωρούνται συνταγματικά, κομμάτι ενός άλλου κράτους. Πήραμε ερεθίσματα που δε θα μπορούσαμε διαφορετικά και ήταν ανατριχιαστικό που βρεθήκαμε μπροστά από τους τάφους των ανθρώπων για τους οποίος τόσα χρόνια ακούμε και διαβάζουμε στα βιβλία, ενώ είδαμε και μια άλλη χώρα η οποία ανασυντάσσεται σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε η Αναστασία Ιωάννου, με τον Δημήτρη Μπουγά να τονίζει πως το ζητούμενο, είναι όχι μόνο να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος, αλλά και με τους σωστούς ανθρώπους. «Μάθαμε αρκετά και δυστυχώς, πως το αλβανικό κράτος δυσκολεύει τους Έλληνες που ζουν εκεί σε πολλές περιπτώσεις», δήλωσε ο Δημήτρης Μπουγάς.
«Αποτίσαμε φόρο τιμής στους πεσόντες, όχι μόνο του ελληνοϊταλικού πολέμου και ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία. Στους Αγίους Σαράντα, διασκεδάσαμε και χαλαρώσαμε και είδαμε την νεότερη πλευρά της Αλβανίας, αφού αναπτύσσεται, ενώ περιηγηθήκαμε και στην παλιότερη πλευρά της πόλης που φέρει στοιχεία από το παρελθόν της», είπε ο Νίκος Κάππος, με τον Γιώργο Τσωρόπουλο να στέκεται στα τοπία, τα ξενοδοχεία και την εικόνα της γειτονικής χώρας, που δεν ήταν όπως την περίμεναν τα παιδιά. «Μου άρεσαν τα μαγαζιά, είχαν ιδιαίτερο φαγητό και τα ξενοδοχεία ήταν διαφορετικά», τόνισε ενώ η Μαρίλια Τροχάτου επεσήμανε πως άξιζε πάρα πολύ η εκδρομή αυτή, αφού έμαθαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και γνώρισαν παιδιά από ένα άλλο σχολείο, σε έναν άλλο τόπο. «Μπορεί να ακούγεται βαρετό και κουραστικό αυτό το ταξίδι, όμως αξίζει κάθε παιδί της ηλικίας μας να επισκεφθεί αυτούς τους τόπους και να έρθει σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε κλείνοντας η Σταυρούλα Κουντούρη.