“Εκείνος και Εκείνος” στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας | Μια παράσταση που πρέπει να δείτε

Όταν πηγαίνεις να παρακολουθήσεις μια θεατρική παράσταση, ενδόμυχα έχεις την αμφιβολία αν το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που περιμένεις. Έχεις κάποιες προσδοκίες. Όταν δε οι ρόλοι έχουν ταυτιστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, το ρίσκο είναι τεράστιο.Και δεν υπάρχει πιο ευχάριστη έκπληξη, όταν βλέπεις οτι οι αμφιβολίες σου εξαφανίζονται στα πρώτα λεπτά, οτι αυτό που βλέπεις μπροστά σου ξεπερνά τις προσδοκίες που είχες, όταν βλέπεις ότι οι συντελεστές έχουν δουλέψει πολύ και έχουν φροντίσει την παραμικρή λεπτομέρεια, ή ότι οι ηθοποιοί έχουν προσεγγίσει το κείμενο με μεράκι, αγάπη και πολλή δουλειά.  Είναι πολύ ευχάριστο λοιπόν το συναίσθημα να φεύγεις από την αίθουσα με το χαμόγελο και την βεβαιότητα ότι “καλά έκανα και ήρθα να δω αυτό το έργο.”

Με αυτό το συναίσθημα και αυτή την βεβαιότητα λοιπόν έφυγα και εγώ, όπως και όλοι οι θεατές, εχτές το βράδυ από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου έκανε πρεμιέρα η παράσταση “Εκείνος και Εκείνος” του Κώστα Μουρσελά από την ΒOLD Productions με τον Σπύρο Ρουμελιώτη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και την Ιωάννα Γεωργακοπούλου σε σκηνοθεσία Σπύρου Ρουμελιώτη.

Έργο δύσκολο, με πολλά μηνύματα, με διαλόγους που ακροβατούν ανάμεσα στο λογικό και το σουρεάλ και παρόλα αυτά βγάζουν ένα δικό τους νόημα, με στιγμές κωμικές που γρήγορα μετατρέπονται σε στιγμές συγκίνησης και κυρίως με δύο χαρακτήρες που βρίσκονται επι σκηνής συνεχώς – συν την γυναικεία παρουσία που έρχεται και ένα φεύγει, σαν μια άγκυρα, που συγκρατεί τους δύο ήρωες στον κόσμο του πραγματικού και του λογικού- και πρέπει να κρατούν το κοινό σε εγρήγορση και να μην κάνουν την περιβόητη “κοιλιά”.

Ο Σπύρος, ο Δημήτρης και η Ιωάννα λοιπόν το πέτυχαν αυτό. Δεν κούρασαν καθόλου, έσκυψαν με σεβασμό πάνω στο κείμενο και δεν έκαναν τους ήρωες τους να μοιάζουν καρικατούρες, δημιουργώντας κάθε φορά τα σωστά συναισθήματα και περνώντας τα σωστά μηνύματα. Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές έδειξαν ότι έχουν δουλέψει πολύ τους χαρακτήρες τους και έχουν μελετήσει τον Βασίλης Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, που τους πρωτοέπαιξαν, χωρίς όμως να τους αντιγράφουν. Συμπέρασμα; Το “Εκείνος και Εκείνος” είναι μια παράσταση που πρέπει να δείτε…

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Ιούνιος 1972. Η δικτατορία των Συνταγματαρχών εχει εδραιωθεί για τα καλά με όλα τα παρελκόμενα. Σε αυτή την σκοτεινή εποχή, ο Κώστας Μουρσελάς τολμά να δημιουργήσει δύο ήρωες “επαναστάτες” , ανένταχτους στο σύστημα, οι οποίοι καταφέρνουν για ενάμισι χρόνο να περνούν τα κρυφά τους μηνύματα κατά του καθεστώτος μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και την σειρά “Εκείνος και Εκείνος” με τους εμβληματικούς Βασίλης Διαμαντόπουλο στο ρόλο του Λουκά και τον Γιώργος Μιχαλακόπουλο στο ρόλο του Σόλωνα.

Υπόθεση: Μέσα από τέσσερα αυτοτελή μονόπρακτα παρακολουθούμε την καθημερινότητα δύο μποέμ φιλοσόφων, εξωσυστηματικών και ασυμβίβαστων, του πρώην δικηγόρου Σόλωνα και του φίλου του Λουκά. Οι δύο τύποι γυρίζουν με φθαρμένα ρούχα στους δρόμους της πόλης έχοντας όμως φτιάξει έναν δικό τους κόσμο, μέσα στον οποίο είναι πολύ ευτυχισμένοι κι ας τους θεωρούν οι άλλοι τρελούς και ανισόρροπους. Αρνούνται να συμμορφωθούν με τις επιταγές της κοινωνίας και ζουν εντελώς ανεξάρτητοι σχολιάζοντας και στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα που βλέπουν.

Τεχνικοί  Συνεργάτες:

Σκηνικά: Bitsonis Furniture

Ηχητικά-φωτισμοί: Χρήστος Κουτσαιμάνης

Χειρισμός κονσόλας : Γιάννης Γιάνναρος

Κινησιολογία: Πάνος Αθανασόπουλος

Μακιγιάζ : Μαρία Παπαδοπούλου

Επικοινωνία: Μαρία Θεοδωρακάκου

Creative Media  : Danny Kargas

Επιλογή κειμένων για το εξαιρετικό πρόγραμμα της της παράστασης Ιωάννα Γεωργακοπούλου και Γωγώ Μπελογιάννη

“Εκείνος και Εκείνος” του Κώστα Μουρσελά από την ΒOLD Productions με τον Σπύρο Ρουμελιώτη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και την Ιωάννα Γεωργακοπούλου σε σκηνοθεσία Σπύρου Ρουμελιώτη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας μέχρι τις 28 Οκτωβρίου στις 21.30. 

“Η ιστορία μιλά για δύο ανθρώπους που συμβολίζουν αυτά που θέλουμε να απορρίψουμε στη ζωή μας. Οι συνταγές που ζούμε, ο κονφορμισμός που ζούμε, καθιστούν το έργο επίκαιρο και σήμερα. Είναι σαν να γράφτηκε σήμερα πιστεύω. Ελπίζω να αρέσει στον κόσμο. Τότε άρεσε σε όλη την Ελλάδα”

– Κώστας Μουρσελάς. 

Φωτογραφίες από την παράσταση :

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ