Στον… αέρα η μισή φετινή παραγωγή ελαιολάδου από τις καιρικές συνθήκες και τη δακοπροσβολή!
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες του νομού, από την καταστροφική επέλαση του «Ξενοφώντα» και του «Ζορμπά», των κυμάτων κακοκαιρίας με τα οποία μας αποχαιρέτησε ο Σεπτέμβριος, μαζί με τον Μεσογειακό Κυκλώνα.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Οι μεγαλύτερες ζημιές, σημειώθηκαν στις ελιές και ειδικά στις μαυρολιές και την ποικιλία Καλαμών, ενώ αλώβητη δεν έμεινε και η Κορωνέϊκη, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος σε ολόκληρο το νομό.
«Η ζημιά στη μαυρολιά και τη χορντολιά είναι πράγματι μεγάλη, ενώ στις υπόλοιπες, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος, υπάρχουν από καθόλου μέχρι και 70%, καθώς και ολόκληρα δέντρα που έχουν ξεριζωθεί», δήλωσε μιλώντας στη «Φ», ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, σημειώνοντας πως το προϊόν που προκύπτει αυτήν τη στιγμή στα ελαιοτριβεία, είναι καλύτερο ποιοτικώς απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες αφού από την κακοκαιρία έπεσε ο πληγωμένος από το δάκο, καρπός. Η συγκομιδή στη μαυρολιά συνεχίζεται όπου δεν υπάρχουν ζημιές, με τη χρονιά φέτος να αναμένεται να πληγεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ μετά τον καταστροφικό συνδυασμό της κακοκαιρίας και του δάκου. «Και τα δύο μαζί, θα τινάξουν περίπου τη μισή παραγωγή, ίσως και παραπάνω στον…. Αέρα», δήλωσε ο Γιώργος Λαζόγιαννης, ο οποίος κατέθεσε τον προβληματισμό του και για τις τιμές.
ΟΙ ΜΑΥΡΟΛΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ «ΚΑΛΑΜΩΝ» ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Το γεγονός των καταστροφών και τον κίνδυνο για τη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου κυρίως, πιστοποίησαν όσον αφορά σε κάποιες περιοχές του νομού, οι διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ) τόσο της Μεσσηνίας όσο και της Τριφυλίας, μιλώντας στη «Φ». «Η σημαντικότερη ζημιά αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια, σχετίζεται με την πτώση του ελαιοκάρπου και παρατηρείται κατά κύριο λόγο στην Πυλία όπου καλλιεργείται η μαυρολιά που είναι πρώιμη ποικιλία που συγκομίζεται τώρα», ανέφερε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, τονίζοντας πως οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, είναι τα Κρεμμύδια, το Παπούλια, η Γλυφάδα, η Ίκλαινα, το Βλαχόπουλο και η Μεταμόρφωση. «Εκεί είναι σημαντικές οι ζημιές στην πτώση ελαιοκάρπου στη μαυρολιά, ενώ στην ποικιλία Καλαμών υπάρχουν ζημιές σε περιοχές όπου κυρίως καλλιεργείται και ειδικότερα στο Τρίκορφο, το Σιάμου, την Ανδρούσα, την Ελληνοεκκλησιά και την Καλογερόρραχη», επεσήμανε ο κ. Κυριακόπουλος που στάθηκε και στα της ποικιλίας που κυριαρχεί στο νομό, την Κορωνέϊκη. «Εκεί, η ζημιά είναι κλιμακούμενη. Ξεκινάει από πολύ ήπιες καταστάσεις και φτάνει σε σοβαρότερες που σχετίζονται με τη θέση του ελαιοπερίβολου, σε σχέση με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου. Σοβαρές ζημιές υπάρχουν σε μεμονωμένα ελαιοπερίβολα και κυρίως στην Άνω Μεσσηνία και τις περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και ειδικά το Πήδημα και τον Άγιο Φλώρο», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, τονίζοντας πως σε κάποιες περιοχές υπήρχαν εκριζώσεις ελαιοδέντρων μικρής και μέσης ηλικίας, καθώς και σπασίματα κλαδιών και βραχιόνων σε όλο το νομό.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΠΡΟΣΒΟΛΗ
Όσον αφορά στην προσβολή από τον δάκο, οι αναφορές των παραγωγών μπορεί να κάνουν λόγο για τεράστιο πρόβλημα φέτος, όμως οι ασφαλείς εκτιμήσεις θα υπάρξουν μέσα στον Νοέμβριο. «Συνεχίζει να εκτελείται το πρόγραμμα ψεκασμών καθώς υλοποιείται ο 4ος στα παραλιακά χωριά και ο 3ος στην Άνω Μεσσηνία. Οι δειγματοληψίες του ελαιοκάρπου για τον έλεγχο των προσβολών έχουν ολοκληρωθεί για τον Αύγουστο και κάποιες του Σεπτεμβρίου και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα σε λίγο καιρό», ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος, τονίζοντας πως η περίοδος που ακολουθεί, το υπόλοιπο του Οκτωβρίου και ο Νοέμβριος, θα παίξει καθοριστικό ρόλο. «Αν είναι ιδιαιτέρως ζεστή και με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, μπορεί να έχουμε περαιτέρω φαινόμενα, ενώ ακόμη, ευτυχώς, συμπτώματα σοβαρών προσβολών από γλοιοσπόριο δεν έχουν εμφανιστεί.
Έχουμε ενημερώσει τους παραγωγούς για τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν και θα δώσουμε και οδηγίες για την αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών εκεί όπου υπάρχουν ζητήματα όπως το 2016», δήλωσε ο Γιάννης Κυριακόπουλος που αναφέρθηκε και στις ζημιές στις υπόλοιπες καλλιέργειες.
ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
«Υπάρχουν σκισμένα πλαστικά καλύψεως σε θερμοκήπια στην Καλαμάτα και ζημιές στα υπαίθρια κηπευτικά και λαχανικά που καλλιεργούνται αυτήν την εποχή. Ενημερώσαμε τους ενδιαφερόμενους και φορείς για τις αιτήσεις εξατομίκευσης ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, καθώς οι γεωπόνοι που ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία και έλεγχο των δολωματικών ψεκασμών έκαναν και αυτοί αυτοψίες για μια πρώτη αποτίμηση του μεγέθους της ζημιάς», δήλωσε ο διευθυντής της διεύθυνσης της Μεσσηνίας.
ΗΠΙΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Σε όσα σημειώθηκαν στην περιοχή της δικής του ευθύνης, στάθηκε μιλώντας στη «Φ» ο διευθυντής της Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. «Η Μαυρολιά είναι η ποικιλία που επλήγη περισσότερο και στην περιοχή μας, καθώς ήταν κοντά στην ωρίμανση και η ένταση των φαινόμενων βοήθησε να έχουμε εκεί μεγαλύτερη καρπόπτωση. Οι περισσότερες ζημιές έχουν να κάνουν με πτώση καρπού, ενώ είχαμε και ορισμένες εκριζώσεις ειδικά σε περιοχές που βρίσκονταν κοντά στην παραλία, από τον Μάραθο μέχρι τη Χώρα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά και ανατολικά κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως και στην Τριφυλία, οι ζημιές είναι διαφοροποιημένες από περιοχή σε περιοχή στην κορωνέϊκυη με διακύμανση των ζημιών από μικρή, μέχρι μέτρια αλλά και πολύ μεγάλη. Πλήγμα στην Τριφυλία, δέχθηκαν και τα κηπευτικά, στα υπαίθρια και κυρίως στα κολοκύθια την πιπεριά και τη μελιτζάνα και σε άλλα είδη που υπάρχουν στην περιοχή, η οποία διακρίνεται για τις καλλιέργειες των πρώιμων κηπευτικών και υπάρχουν πάντοτε τέτοια προϊόντα εκεί. Ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλες καλλιέργειες όπως οι κυδωνιές και σε υλικά κάλυψης των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, χωρίς ευτυχώς να καταστραφούν υποδομές και εγκαταστάσεις. Στην Τριφυλία επίσης, που οι εκτάσεις είναι λιγότερες, μικρότερη είναι όπως όλα δείχνουν και η δακοπροσβολή. «Πάμε εξαιρετικά καλά στην Τριφυλία αφού δεν έχουμε προσβολές
Έχουμε ολοκληρώσει τον τρίτο και βρισκόμαστε σε εξέλιξη για τον τέταρτο ψεκασμό με τις όποιες προσβολές υπήρχαν σε λίγες περιπτώσεις κυρίως σε αρδευόμενες ελιές στην αρχή της περιόδου, να είναι μικρές, χάρη στην έγκαιρη τοποθέτηση των παγίδων με πρωτοβουλία της υπηρεσίας μας», δήλωσε καταληκτικά, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος.