Βολές σε κυβέρνηση, 6η ΥΠΕ και διευθυντές για την τύπου… Star Trek «θαυματουργή» ιατρική …μεγαλογιατρών!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ – ΣΤΑ… ΚΑΓΚΕΛΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΙΣΘΗΣΗ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο, η αναφορά του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργού Πάνου Παπανικολάου στα Νοσοκομεία της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, στα οποία όπως επισημαίνει, διευθυντές που κάνουν για παράδειγμα, επίσκεψη σε ασθενείς στις 9 το πρωί στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, μια ώρα(!) αργότερα, φέρονται να κάνουν το ίδιο και στο ίδρυμα της Τριφυλίας. Μάλιστα, ο κ. Παπανικολάου σε αιχμηρή ανάρτησή του, με δόση ειρωνείας και καυστικά σχόλια, επικρίνει για το θέμα, όχι μόνο τους ίδιους και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, αλλά κυρίως την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδος (ΥΠΕ) και φυσικά, το υπουργείο Υγείας.

 Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Α ΛΑ…STAR TREK!

Οι διευθυντές, σύμφωνα με τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, μάλλον, επιβιβάζονται… σε  «Εντερπράιζ», αφού μόνο πρωταγωνιστές του Star Trek θα μπορούσαν, όπως σημειώνει φανερά ενοχλημένος, ο Πάνος Παπανικολάου, να καταφέρουν κάτι τέτοιο. «Στην Μεσσηνία οι «ημέτεροι» αρχιδιευθυντάδες διακτινίζονται όπως στο STAR TREK», τονίζει χαρακτηριστικά και προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα εκτιμά πως μέσα στο έτος, για το… επίτευγμα αυτό, πρέπει να ανακοινωθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Φυσικής των υπουργών Υγείας και των διοικούντων την 6η ΥΠΕ που πέτυχαν το ακατόρθωτο… «Έχουν ανακαλύψει και εγκαταστήσει συσκευές διακτίνισης στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ώστε ημέτεροί τους αρχιδιευθυντές (δύο οι περιπτώσεις μέχρι στιγμής) μπορούν και αρχιδιευθυντεύουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε τμήματα δύο νοσοκομείων (Καλαμάτας και Κυπαρισσίας) τα οποία απέχουν 65 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.
Έτσι κάθε πρωί ο/η ημέτερος/η αρχιδιευθυντής/τρια κάνει επίσκεψη στις 9 το πρωί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και μετά διακτινίζεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και κάνει κι εκεί στις 10 το πρωί επίσκεψη στο αντίστοιχο τμήμα. Επίσης, επιβλέπει χειρουργική επέμβαση στις 11 το πρωί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και διακτινίζεται πολλές φορές πέρα – δώθε για να επιβλέπει ταυτόχρονα άλλη χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας», παρατηρεί εξοργισμένος ο κ. Παπανικολάου, τονίζοντας πως με τον ίδιο τρόπο (επαναλαμβανόμενη πέρα – δώθε διακτίνιση) γίνεται η επίβλεψη της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων, η επιστημονική κάλυψη της εφημερίας των επιμελητών και πολλά άλλα…

ΤΑ ΚΑΥΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΙΧΜΕΣ

«Μετά την πιλοτική επιτυχία της διακτίνησης ημέτερων αρχιδιευθυντών στην Καλαμάτα (άλλωστε γνωστής από την προηγούμενη κυβέρνηση ως επίκεντρο της διαστημικής τεχνολογίας) σχεδιάζεται η άμεση επέκταση της μεθόδου ώστε οι αρχιδιευθυντές της στενής υπουργικής αυλής να αρχιδιευθυντεύουν ταυτόχρονα ο καθένας όχι σε 2 αλλά σε 22 ομοειδή ιατρικά τμήματα από άκρη σε άκρη της χώρας. Άλλωστε αυτό ήδη το κάνουν με τις πλάτες της κυβέρνησης διάφοροι πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί της αυλής ΚΕΣΥ», αναφέρει ο γραμματέας που καταλήγει με έναν «βαρύ» πολιτικό σχολιασμό. «Και για να σοβαρευτούμε:
Ρε, ΤΟΣΟ ΙΔΙΟΙ με τον Άδωνι και τον Λοβέρδο στην εξυπηρέτηση της αχορταγίλας ημέτερων αρχιδιευθυντάδων και αρχικαθηγητάδων ;
Μα ΤΟΣΟ ΙΔΙΟΙ; (Υ.Γ. Η ανάθεση επιστημονικής διεύθυνσης δύο τμημάτων στο ΙΔΙΟ φυσικό πρόσωπο είναι εκτός των άλλων ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ όσον αφορά στο ΕΣΥ, για να εξηγούμαστε … )», γράφει ο Πάνος Παπανικολάου που έχει αποδώσει στο κείμενό του, τον χαρακτηριστικό τίτλο που προκύπτει από μια και μόνο λέξη, τη λέξη «θαύμα».

ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Ο κ. Παπανικολάου βέβαια, δεν έμεινε στην ανάρτηση, καθώς εστάλη από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και σχετική επιστολή στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγειάς, Ξανθό και Πολάκη αντίστοιχα, στην οποία μάλιστα η Ομοσπονδία, μιλά με ονοματεπώνυμα.

«Με έγγραφό της η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ανέθεσε στην συντονίστρια διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ την επιστημονική διεύθυνση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Μαθαίνουμε μάλιστα πως ακριβώς το ίδιο έχει γίνει και όσον αφορά το τμήμα Γενικής Χειρουργικής.
Επισημαίνουμε:

  • Η ανάθεση επιστημονικής διεύθυνσης δύο ομοειδών ιατρικών τμημάτων στο ίδιο φυσικό πρόσωπο, ταυτόχρονα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΗ στο ΕΣΥ.
  • Επιπρόσθετα, η ανάθεση επιστημονικής διεύθυνσης στο ίδιο φυσικό πρόσωπο, δύο τμημάτων διαφορετικών νοσοκομείων που απέχουν μεταξύ τους 65 χιλιόμετρα, είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών.
  • Η αιτιολογία της έλλειψης γιατρού με βαθμό συντονιστή διευθυντή, που επικαλείται το έγγραφο της 6ηςΥΠΕ
    α.) είναι έωλη και ψευδεπίγραφη από τη στιγμή που θέσεις συντονιστών διευθυντών δεν προκηρύσσονται από το 2009 και μετά, με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειοψηφία των ιατρικών τμημάτων της χώρας, τα καθήκοντα της επιστημονικής διεύθυνσης να τα ασκεί γιατρός με βαθμό διευθυντή κατόπιν ανάθεσης, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, και
    β.) είναι προσβλητική και απαξιωτική για τους υπηρετούντες γιατρούς που εργάζονται πολλά χρόνια σε αυτά τα τμήματα και προσφέρουν στη δημόσια περίθαλψη.
    Απαιτούμε την άμεση επανόρθωση αυτών των απαράδεκτων ενεργειών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση για το θέμα, με τίτλο : «Συντονίστρια Διευθύντρια μερικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας», κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λάρισας, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο οποίος αναφέρεται σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο Νοσοκομείο της πόλης. «Μόνο 6 κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας έχουν συντονιστή διευθυντή, ενώ οι υπόλοιπες (μεταξύ των οποίων το Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό, Καρδιολογικό, Ορθοπαιδικό, Παιδιατρικό, Οφθαλμολογικό, Α’ Παθολογική Κλινική) λειτουργούν εδώ και χρόνια με «απλούς» διευθυντές. Η διοίκηση όμως της 6ης ΥΠΕ έκρινε ότι είναι προτιμότερος ένας part time συντονιστής διευθυντής από έναν «απλό» διευθυντή πλήρους απασχόλησης. Έτσι δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή ενός τμήματος». Με βάση τη συνήθη διαδικασία, το συντονισμό αναλαμβάνει με ανάθεση ο αρχαιότερος ή ο μοναδικός υπηρετών διευθυντής. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα «Τα ήθη όμως άλλαξαν αυτή τη φορά και «αγνοήθηκε» η μοναδική υπηρετούσα μόνιμη νεφρολόγος, με βαθμό διευθύντριας από το 2011. Προφανώς θεωρήθηκε από την 6η ΥΠΕ ανίκανη να αναλάβει την επιστημονική ευθύνη της μονάδας στην οποία εργάζεται επί 23 σχεδόν χρόνια», σημειώνει ο βουλευτής που θέτει 4 ερωτήματα.

  • Γιατί δεν ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας η συνήθης διαδικασία, που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή ενός τμήματος;
  • Νοείται Συντονιστής Διευθυντής μερικής απασχόλησης;
  • Πώς θα συντονίζει η νέα διευθύντρια την κλινική της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όταν είναι υποχρεωμένη τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα να βρίσκεται στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Τριφυλίας;
  • Έχουν συμβεί και σε άλλες Υ.ΠΕ. τέτοιες μετακινήσεις; Εάν ναι, σε ποιες; Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο στηρίζονται; Ο ερωτών βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ