Τρίκαλα: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση
Την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας ξεκίνησε ο Δήμος Πύλης, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.
Ο δήμος σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, έδωσε λύσεις σε προβλήματα κατολισθήσεων, διάνοιξης δρόμων και άλλων ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό, με τα κατάλληλα μηχανήματα.
«Καλούμε όλους τους δημότες μας, των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, να το δηλώσουν στην τεχνική υπηρεσία και πολιτική προστασία του δήμου μας, με φωτογραφική τεκμηρίωση, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της πλήρους καταγραφής των ζημιών και των αποζημιώσεων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες» δήλωσε ο δήμαρχος Πύλης, Κώστας Μαράβας.
Ο σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο και έγινε αισθητός σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας, περίπου στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα.
Ο σεισμός εκτός από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Βόλο, Λάρισα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Γρεβενά, Βέροια, Λαμία, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Κεφαλονιά.
Για ελεγχόμενη κατάσταση μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα, ωστόσο πρέπει να εστιάσουμε στο αν υπάρχουν ζημιές σε παλιά κτήρια. Είναι ένας σεισμός που εκδηλώθηκε σε μια περιοχή που δεν έχει έντονη δραστηριότητα. Εκεί που επικεντρώνουμε είναι να δούμε αν υπάρχουν κατολισθήσεις σε χωριά της περιοχής».
Κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Επίσης πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους.
Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανεπίσημα, κυρίως στο δήμο Αργιθέας, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λάμπρος Τσιβόλας.
Ο ίδιος, διευκρινίζει πως ο μηχανισμός του δήμου έχει τεθεί σε συναγερμό από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Ο επικεφαλής του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα, Δημήτρης Τσιαντής, επισημαίνει επίσης, πως μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ζημιές σε κατοικίες, μετά από επικοινωνία που είχε ο ίδιος με το σύνολο των προέδρων του δήμου.
Ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου, τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχουν αναφερθεί ρωγμές σε ελάχιστες παλαιές κατοικίες, κυρίως στα ορεινά του δήμου, ενώ οι λίγες κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων αντιμετωπίζονται από τη δημοτική αρχή.
Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό. Όλη τη διάρκεια της ημέρας οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για να αναφέρουν τυχόν βλάβες, ζημιές, προβλήματα και οτιδήποτε σχετίζεται με τον σεισμό της 31ης Αυγούστου 2018.
Η πολιτική προστασία του Δήμου Τρικκαίων έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Κάτοικοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπαν πως αυτό που έγινε σήμερα ήταν τρομακτικό, ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.
eleftherostypos