Γυναίκα στο Μάτι προσπάθησε να αυτοκτονήσει γιατί έχασε τους οικείους της
Οσο περνούν οι μέρες στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, οι «εκκρεμότητες» για όσους επέζησαν της φοβερής καταστροφής της 23ης Ιουλίου γίνονται όλο και πιο δυσβάστακτες, καθώς για να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια από οργανώσεις και ειδικούς. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι «κανένας δεν θα μείνει μόνος του…», αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη – λιγότερο στη Ραφήνα, όπου μια πιο δραστήρια δημοτική αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα και πιο πολύ στο Μάτι, όπου οι μεν παραθεριστές έφυγαν οι δε μόνιμοι κάτοικοι έμειναν με τα προβλήματά τους, χωρίς ουσιαστική συνδρομή από το κράτος σε ζητήματα που δεν συνδέονται με την αποκατάσταση των υποδομών και τις αποζημιώσεις.
«Πήγαινε να αυτοκτονήσει»
Είναι ένα σχετικά ήρεμο πρωινό μετά τη φωτιά. Η νεκρική ησυχία επικρατεί στο Μάτι όπου ακούγονται μόνο οι φωνές των εναεριτών της ΔΕΗ και των ανθρώπων που περνούν καλώδια του ΟΤΕ. Οι τεχνίτες αυτοί και ο στρατός από ξένους ειδικούς που περιπολούν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική στους δρόμους δίνουν λίγη ζωή στο θέρετρο της Ανατολικής Αττικής. Εδώ και εκεί υπάρχουν κάποια καμένα αυτοκίνητα που τα συνεργεία προσπαθούν να σηκώσουν. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, να έχει κονιορτοποιηθεί η μηχανή του αυτοκινήτου», λέει ο Μάνος Χιδίρογλου που δεν καταφέρνει με την πρώτη να σηκώσει το αυτοκίνητο, καθώς η εξάτμιση συγκρατεί τα υπολείμματα της κονιορτοποιημένης μηχανής στο σασί, το οποίο σηκώνεται πιο εύκολα. Ομως οι ανθρώπινες παρουσίες σε αυτό το απέραντο νεκροταφείο είναι εκείνες που σφραγίζουν την εικόνα όσο και αν δεν κραυγάζουν.
«Πριν από δύο ημέρες», λέει ένα στέλεχος του δημοτικού συμβουλίου της Ραφήνας που θέλει να παραμείνει ανώνυμο, «ήμουν στο Μάτι και έπεσα πάνω σε μια γυναίκα που πήγαινε στη θάλασσα για να αυτοκτονήσει επειδή είχε χάσει όλους τους οικείους της. Προσπάθησα να τη μεταπείσω. Μου φώναξε να μην την πλησιάσω γιατί είχε πολλές μέρες να πλυθεί και ήταν βρόμικη. Μου φώναζε να την αφήσω ήσυχη. Δεν ήθελε βοήθεια για το παραμικρό, ήθελε να βρει την ειρήνη της. Δεν ήξερα τι να κάνω. Επειτα ήρθε μια άλλη γυναίκα που είχε χάσει τον γιο της και κατάφερε να τη μεταπείσει με έναν τρόπο που εγώ δεν είχα…».
Οπως εξήγησαν και σε κυβερνητικούς παράγοντες οι άνθρωποι της περιοχής, οι εκπρόσωποι των κυρίως μεσαίων στρωμάτων που ζούσαν στο Μάτι και στον Βουτζά δεν έχουν μάθει να ζητούν και να παίρνουν βοήθεια για να στέκονται στις ζωές τους. Για πολλούς αυτή η διαδικασία είναι εξίσου τρομακτική με την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Αλλοι είναι σε αδυναμία να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Πολλών ηλικιωμένων ανθρώπων οι συνταγές κάηκαν στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Οι Γιατροί του Κόσμου ξαναέγραψαν αυτές τις συνταγές χειρόγραφα ή και έφεραν τα φάρμακα που χρειάζονταν οι άνθρωποι αυτοί. «Αν χρειαστεί, θα τους τα πάμε στο σπίτι τους», λέει ο πρόεδρος των ΓτΚ, Νικήτας Κανάκης. Ενα μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού που βρίσκεται στη Ραφήνα ή βρέθηκε στο Μάτι τις προηγούμενες μέρες πιστεύει ότι η περιοχή δεν πρέπει να κατοικηθεί για κάποιο διάστημα, εξαιτίας της τέφρας που εντοπίζεται σε κάθε δραστηριότητα αποκατάστασης της καθημερινότητας. «Οσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα ίσως θα έπρεπε να φύγουν, αλλά πού να πάνε;», αναρωτιέται ο κ. Κανάκης. Μια κοντινή κατασκήνωση στη Νέα Μάκρη, που φιλοξενεί ψυχικά τραυματισμένους κατοίκους από το Μάτι, ήδη ανακοίνωσε σε αυτούς ότι μπορούν να μείνουν για περιορισμένο μόνο χρόνο.
Μετρήσεις δεν έχουν γίνει, αλλά αν γίνονταν, ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς είπε στην ηγεσία του ΠΕΧΩΔΕ ότι θα ανιχνεύονταν στοιχεία όπως του αμιάντου ή του μολύβδου από τις καμένες μηχανές των αυτοκινήτων. Ωστόσο πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι, ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας της δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του ΠΕΧΩΔΕ και το ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσουν σε σχετικές συστάσεις προς τους κατοίκους σχετικά με τους κινδύνους της «συμβίωσης» με τα στοιχεία που υπάρχουν στη σκόνη και στον αέρα της περιοχής.
Ο κ. Κανάκης πιστεύει ότι τα προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητας θα εντείνονται όσο περνάει ο καιρός. Οι Γιατροί του Κόσμου έχουν κοινωνική υπηρεσία και η συνεργασία τους με το Κέντρο Υγείας της Ραφήνας είναι περισσότερο από ικανοποιητική. Η ζήτηση για ψυχική φροντίδα μεγαλώνει όσο περνούν οι ημέρες και επεκτείνεται και σε ομάδες που έλαβαν ενεργό μέρος στη μάχη κατά της φωτιάς, όπως οι άνδρες του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού.
Ευχαριστίες μετά τη διάσωση
Ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Φρίντριχ Γιούσεν ήρθε χθες στην Αθήνα για μερικές ώρες προκειμένου να ευχαριστήσει τους συνεργάτες της εταιρείας του, την ελληνική κυβέρνηση, τα μέλη του Λιμενικού Σώματος και τους δεκάδες ιδιοκτήτες σκαφών που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάσωση 30 Βέλγων τουριστών, οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχείο στο Μάτι στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018.
Οι τουρίστες βρήκαν καταφύγιο στο εσωτερικό του ξενοδοχείου (μαζί με περίπου 100 κατοίκους της περιοχής) περιμένοντας την περισυλλογή τους από το Λιμενικό. Με εξαίρεση έναν εξηντάχρονο Βέλγο, ο οποίος διέφυγε στη θάλασσα και πνίγηκε όταν αναποδογύρισε η βάρκα στην οποία είχε μπει με τον γιο του. Το 13χρονο παιδί του περισυνελέγη από άνδρες του Λιμενικού ύστερα από παραμονή τρεισήμισι ωρών στα νερά του Ευβοϊκού. Η σορός του άτυχου άνδρα μεταφέρθηκε στο Βέλγιο.
kathimerini