Προβληματισμός για τη φετινή συκοπαραγωγή, που ξεκίνησε δυνατά αλλά απειλείται και από τερτίπια του καιρού!
ΑΦΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ… ΕΛΕΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ!
Προβληματισμός επικρατεί για μια ακόμη χρονιά, στους συκοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, οι οποίοι ξενυχτάνε στα χτήματα για να αντιμετωπίσουν τα… τερτίπια του καιρού, από τον οποίο και εξαρτάται απόλυτα, η ποιότητα του προϊόντος, αφού είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα της χώρας.
Ρεπορτάζ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η “Φ”, βρέθηκε σε κτήματα αγροτών, στον Πολύλοφο και την ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας την αγωνία για τη χρονιά που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν είναι και λίγα.
“Η παραγωγή φέτος, ξεκίνησε πάρα πολύ καλά. Καταρχάς, είναι 20 με 25 μέρες πιο πρώιμη από πέρυσι, όμως αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ζήτημα με την υγρασία, που πιστεύω, πως αν δεν βρέξει άλλο, καθώς ακόμη και τώρα που κάνουμε το ρεπορτάζ, ακούτε πως μπουμπουνίζει, θα πάει καλά”, δήλωσε ο Βαγγέλης Αναστασόπουλος, τονίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα, όλοι οι παραγωγοί, είναι κάτω από τις συκιές αφού σχεδόν κάθε μεσημέρι σημειώνονται βροχοπτώσεις. “Ευτυχώς, από το χωριό μας πέρασε λίγο νερό και είναι αλήθεια, πως εμείς δεν είχαμε πολλές βροχές και αν συνεχίσει έτσι, θα γλιτώσουμε, και τις επόμενες ημέρες, θα εξελιχθεί πολύ καλά! Τα σύκα, έχουν πολύ καλή ποιότητα, όσον αφορά στα πρώτα, αφού δεν είχαμε ξερική χρόνια γιατί είχε βρέξει και πιστεύω πως θα ξεπεράσουμε τελικά, το θέμα με την υγρασία”, ανέφερε με την ίδια εκτίμηση, να κάνει και ο Διονύσης Καρούντζος.
“Φέτος, ήταν μία από τις πιο πρώιμες χρονιές των τελευταίων ετών. Ξεκινήσαμε καλά, όμως υπάρχουν προβλήματα λόγω του καιρού που την τελευταία εβδομάδα, έχει πολλές εναλλαγές”, δήλωσε από την πλευρά του, ο Διονύσης Καρούντζος, μιλώντας για τις βροχές, που έδιναν τη θέση τους στον ήλιο και τα βράδια στην υγρασία, απειλώντας… το προϊόν. “Ακόμη, δεν υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας, αφού έχουμε γλιτώσει τις πολλές βροχές, όμως δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Αυτή τη στιγμή, η ζημιά είναι μικρή, αλλά μην ξεχνάτε, πως οι αγρότες, είμαστε μετέωροι, αφού ζούμε κάτω από το σύννεφο, μην ξέροντας τι μας περιμένει αύριο”, τόνισε ο παραγωγός, που έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη δουλειά, αφού ειδικά το συγκεκριμένο προϊόν, είναι πολύ ευαίσθητο και έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις.
Προβληματισμένος για τη συνέχεια, φάνηκε και ο Παναγιώτης Γαϊτάνης. “Δεν έχει ξεκινήσει καλά, αφού η ποσότητα των σύκων και η ποιότητα, δεν είναι καλή όπως προηγούμενες χρονιές. Η α΄ ποιότητα, δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αφού πολλά σύκα δεν έχουν μέλι και έχουν ανοίξει από την υγρασία και τις βροχές, αν και στην περιοχή μας, δεν έβρεξε πολύ! Αν χαλάσει ο καιρός και βρέξει πάλι, θα έχουμε προβλήματα”, δήλωσε με τη σειρά του, ο κ. Γαϊτάνης, που και αυτός, όπως όλοι, έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα και ένα ακόμη δυσκολότερο προϊόν.
ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ…
“Είναι πολύ δύσκολη δουλειά! Είμαστε μέσα στον ήλιο, τη ζέστη και εξαρτόμαστε από τον καιρό”, επεσήμανε ο κ. Γαϊτάνης, που μιλώντας για την τιμή, σόκαρε, με τη συσχέτιση που έκανε, με το μακρινό παρελθόν! “Δυστυχώς, οι τιμές, είναι όσο και επί δραχμών. Τα α΄ ποιότητας, χρόνια τώρα, έχουν 1,5 ευρώ, ενώ παλιά, είχαν 500 δραχμές, τη στιγμή φυσικά, που το κόστος αυξάνεται”, σημείωσε με νόημα, ζητώντας στήριξη από τους υπευθύνους, για να μην εγκαταλειφθεί το προϊόν, το οποίο σχεδόν στο σύνολό του, εξάγεται, με ότι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας. “Είναι ένα πολύ κουραστικό επάγγελμα και ειδικά όσον αφορά στο συγκεκριμένο προϊόν, αφού διαρκώς, εξαρτόμαστε από τον καιρό, με τη βροχή, να μας αγχώνει πολύ”, ανέφερε ο Βαγγέλης Αναστασόπουλος, με το Διονύση Καρούντζο να μιλά για τις πολλές δυσκολίες και να ανοίγει το θέμα της ενδεχόμενης εγκατάλειψης, που δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο, είναι πιο ορατό! “Η ΣΥΚΙΚΗ, δίνει δέντρα και βοηθάει και η αλήθεια, είναι πως πρόκειται για ένα καλό εισόδημα, πριν από τις ελιές που βοηθάει τους αγρότες, όμως πρέπει πολλά να γίνουν για να συνεχίσει ο αγρότης να παράγει”, δήλωσε με τη σειρά του ο Διονύσης Καρούτζος, με τον προβληματισμό έντονο για το μέλλον, καθώς η αναδιάρθρωση, για την οποία προσπαθεί πολύ η ΣΥΚΙΚΗ, δεν είναι εύκολη, λόγω έλλειψης κινήτρων!
ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΚΙΚΗΣ
Η συκοπαραγωγή άλλωστε, είναι έτσι κι αλλιώς, μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, με την καλλιέργεια, τόσο απαιτητική, όσο και η συγκομιδή του προϊόντος, το οποίο, ειδικά με την κλιματική αλλαγή, τίθεται σε… επισφάλεια, αφού κατά το μάζεμα, το νερό, είναι κυριολεκτικά, θάνατος! Οι λόγοι αυτοί, σε συνδυασμό με τα μειωμένα κίνητρα, τα λιγοστά μέσα και την κρίση, οδηγούν πολλούς νέους, κυρίως, παραγωγούς, να εγκαταλείπουν! Η ΣΥΚΙΚΗ, χρόνια τώρα, στέκεται αρωγός, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Διαθέτει δωρεάν δέντρα για την αναδιάρθρωση των συκεώνων, αλλά η διαδικασία κατά τα λοιπά, είναι πολύ δύσκολη, με όσων τα δέντρα γερνούν, σταδιακά, να τα εγκαταλείπουν. “Τα δέντρα, δεν κρατάνε πολύ και για να κάνεις αναδιάρθρωση, πρέπει να ξεριζώσεις τις συκιές και να αφήσεις το χτήμα χέρσο, αφού δε γίνεται μέσα στα ήδη υπάρχοντα, να φυτέψεις καινούρια δέντρα. Πρέπει δηλαδή, να αφήσεις δύο – τρία χρόνια ή να βάλεις τα απαραίτητα στοιχεία στο έδαφος. Ποιος θα τα κάνει αυτά, ειδικά αν δεν έχει άλλη περιουσία, πως θα επιβιώσει;”, αναρωτήθηκε εύλογα, αναλύοντας ανάγλυφα, σε λίγες γραμμές, την πραγματικότητα της αναδιάρθρωσης των συκεώνων και τον κίνδυνο της εγκατάλειψης της παραγωγής, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ήδη ορατός, ο Παναγιώτης Γαϊτάνης. ” Η ΣΥΚΙΚΗ, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, δίνοντας πολλά δέντρα, αφού έχει μεγάλο φυτώριο, όμως για να γίνει αναδιάρθρωση χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο. Δεν μπορεί για παράδειγμα να ποτίζουμε με τα παγούρια, αφού ξέρετε πως η συκιά, πρέπει να ποτιστεί. Για να ποτιστεί, πρέπει να υπάρχουν λιμενοδεξαμενές. Έχουμε έτοιμη μια μελέτη για λιμνοδεξαμενή στον Δήμο Μεσσήνης και ο δήμαρχος, ο οποίος προεκλογικά έλεγε πως θα την φτιάξει, ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα! Οι νέοι αγρότες, είμαστε ελάχιστοι. Δεν έχουν έρθει καινούριοι όπως ακούμε. Λένε πολλοί ότι θα έρθουν στα χωριά και θα φτιάξουν καλλιέργειες, όμως δε βλέπουμε κάτι! Εμείς, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καλλιέργειά μας αφού αυτό, έχει μεγάλη σημασία και ειδικά για τους επαγγελματίες αγρότες, τους οποίους το κράτος, πρέπει να βοηθήσει περισσότερο και να μην τους βάζει όλους, στο ίδιο επίπεδο”, δήλωσε ο κ. Αναστασόπουλος, που παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει βελτιώσεις, εκφράζοντας την ελπίδα, πως με τη βοήθεια της ΣΥΚΙΚΗΣ, θα αλλάξουν τα πράγματα και θα μείνουν και οι νέοι στα χωριά μας, κάτι που είναι πάρα πολύ καλό για να μην εγκαταλειφθεί το προϊόν, όπως έγινε με άλλα εισοδήματα και ειδικότερα με την σταφίδα.