Ελληνες παίζουν το τελευταίο τους χαρτί σε Τουρκία – Βουλγαρία… Γιατί φεύγουν οι επιχειρήσεις!
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ από τη χώρα, δείχνει… ξεκάθαρα, η προοπτική επιβίωσης πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δυσκολεύονται στον καιρό της κρίσης και αδυνατούν πια να ανταπεξέλθουν, με δεδομένο αυτό το πέρα για πέρα εχθρικό, φορολογικό σύστημα.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο, είναι το γεγονός, ότι από τις 750 τουρκικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, που έχουν επενδύσει στην γείτονα, οι 250 δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίστοιχα υψηλός, είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων που «ταξιδεύουν» στη Βουλγαρία, με τη λύση αυτή για πολλούς, μονόδρομο, πριν την επιλογή του οριστικού… λουκέτου. Τις προοπτικές που ανοίγονται και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, ανέπτυξε σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ύστερα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα, Παύλου Γκρέκη, ο Μεσσήνιος πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού και Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Κουτσίκος.
Ο κ. Κουτσίκος, αρχικά, ξεκαθάρισε πως προβλήματα υπάρχουν παντού, όμως στις δύο γειτονικές χώρες, το επενδυτικό περιβάλλον, είναι προφανώς, λιγότερο εχθρικό, απ’ ότι στην Ελλάδα. «Και στη χώρα μας, αλλά και στην Τουρκία έχουμε προβλήματα, όμως αυτό, δεν αναστέλλει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων προς εκείνη την πλευρά. Το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων στην Τουρκία, ξεπερνάει τα 6,5 δισ. ευρώ, καθώς είναι η πρώτη χώρα απορρόφησης των ελληνικών επενδύσεων, με δεύτερη τη Βουλγαρία, με 3,2 δισ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Κουτσίκος, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες ελληνικών, τοπικών επιχειρήσεων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν, ειδικά στην Τουρκία. «Η Τουρκία, είναι μια χώρα 82 εκατ. ανθρώπων και αντιλαμβάνεστε, πόσα προϊόντα, μπορούμε να προωθήσουμε», ανέφερε, αναλύοντας στον αντίποδα τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, παρά τον καιρό της κρίσης.
ΤΑ… ΑΠΙΘΑΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
«Η φορολογία στην Ελλάδα, είναι 29% και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά 100%, τη στιγμή που το ασφαλιστικό, είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη! Έτσι, ένας επιχειρηματίας, πρέπει να δίνει το 80% περίπου των εσόδων του, στο κράτος, δηλαδή, τις 200 ημέρες το χρόνο, ο Έλληνας επιχειρηματίας, πρέπει να δουλεύει για το κράτος και τις υπόλοιπες για τον εαυτό του! Αυτό, δε συμβαίνει στις άλλες χώρες, ενώ όταν μιλάμε για Τουρκία ή Βουλγαρία, οι συνθήκες, είναι πολύ καλύτερες! Το φορολογικό καθεστώς -που δεν είναι μόνο αυτό, καθώς στην Ελλάδα, είναι και το γενικότερο κλίμα, πολύ άσχημο- στην Τουρκία, είναι 20% και στη Βουλγαρία 10%, σταθερό και στις δύο χώρες, τα τελευταία 15 χρόνια, με τον φορολογικό νόμο, στη χώρα μας, να αλλάζει δυο – τρεις φορές το εξάμηνο», δήλωσε ο Παναγιώτης Κουτσίκος, αναφέροντας επίσης, πως στην Τουρκία, έχουν επενδυθεί κεφάλαια 6,5 δισ.ευρώ, με τα τουρκικά κεφάλαια στην Ελλάδα, να είναι μόλις, περί τα 350 εκατ.ευρώ, ένα προς είκοσι δηλαδή, τα οποία αν εξεταστούν σε πληθυσμιακή βάση, αποδεικνύουν στον αντίποδα, πόσες λίγες είναι οι τουρκικές επιχειρήσεις που επενδύουν στη χώρα μας.
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Στο πλαίσιο αυτό, η Μεσσηνία, μπορεί να έχει τη δική της θέση, με τους επιχειρηματίες του νομού, να μπορούν να επενδύσουν στην Τουρκία κυρίως, αλλά και στη Βουλγαρία, σε τομείς, όπως ο αγροτοδιατροφικός, κυρίως. «Η χώρα μας και ειδικά η περιοχή μας, έχει ελιές, λάδι και πολλά ακόμη προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να μάθουμε πως να προωθούμε. Παράγουμε 400 χιλιάδες τόνους λάδι, το χρόνο, από το οποίο, τυποποιείται μόνο ένα 5% και το υπόλοιπο, το παίρνουν χύμα και… φεύγουν. Η τιμή του λαδιού, έχει συμπιεστεί τόσο πολύ, που έχει φτάσει στα 3 σχεδόν ευρώ το λίτρο, όταν θα έπρεπε να έχει πάνω από 4,5 ευρώ ανά λίτρο και για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να τυποποιείται! Να είναι σε ένα ωραίο μπουκάλι, με ένα ωραίο σχέδιο και πουληθεί έτσι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού και Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας πως η Τουρκία, ενδείκνυται για τις μεγάλες επιχειρήσεις και η Βουλγαρία για τις πιο μικρές, ενώ ως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, στάθηκε και στην ιδιαίτερη αυτή, εναλλακτική μορφή τουρισμού, την οποία μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει η Ελλάδα.
ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ
«Οι περιοχές της Μεσσηνίας, είναι πολύ ωραίες, οι θάλασσες πεντακάθαρες και η πρόσβαση εύκολη πια, με τους νέους δρόμους, όμως αυτό, δεν αρκεί! Πρέπει να προωθήσουμε τον τουρισμό Υγείας και αυτό προσπαθούμε, γι’ αυτό και διοργανώνουμε ημερίδα τον Οκτώβριο στην Καλαμάτα. Στην Τουρκία πέρυσι, 1.500.000 ασθενείς, ήρθαν από όλον τον κόσμο στα τουρκικά Νοσοκομεία και αυτό, γιατί έχουν υποδομές, ενώ στα 5άστερα ξενοδοχεία, βρίσκεις δίκλινο δωμάτιο με μόνο 15 ευρώ! Οι τιμές είναι φθηνές κι έτσι, έρχονται οι ασθενείς με τους συνοδούς τους για να χειρουργηθούν, με χαμηλό κόστος», ανέφερε ο Παναγιώτης Κουτσίκος, δίνοντας ένα πολύ καλό… παράδειγμα! «Αυτό θέλουμε κι εμείς, που έχουμε πολύ καλούς γιατρούς. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτόν τον τουρισμό στην Ελλάδα, γιατί εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πόσοι μπορούν να έρθουν στη χώρα μας, αν πήγαν στην Τουρκία 1,5 εκατ. άνθρωποι! Χρειαζόμαστε βέβαια, ένα σοβαρό κράτος, πάνω στο οποίο θα… επενδύσουμε και θα προχωρήσουμε και αυτό, θα το κάνουν τα Επιμελητήρια που εκφράζουν τον επιχειρηματικό κόσμο», δήλωσε, καυτηριάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πολλές φορές έχει αναφερθεί στην προσέλκυση επενδυτών, τη στιγμή που… διώχνει τους ακόμη και τους ίδιους τους Έλληνες!
ΜΕΤΡΑ… ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
«Η κυβέρνηση ας λέει ό,τι θέλει. Τα Επιμελητήρια, θα δημιουργήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε να δραστηριοποιηθούν ελληνικές επιχειρήσεις, προς τις δύο χώρες. Εμείς, από την εκάστοτε κυβέρνηση, ζητούμε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και δεύτερον, να εφαρμόσουν αυτά, τα οποία κάνει ένα κράτος σε όλο τον κόσμο. Ένα σταθερό, φορολογικό σύστημα και ένα υγιές τραπεζικό, καθώς δεν έχουμε τράπεζες στην Ελλάδα! Οι επιχειρήσεις, δουλεύουν με τον… αυτόματο πιλότο. Υπάρχει περίπτωση σήμερα, ένας καινούριος επιχειρηματίας να πάρει δάνειο από την τράπεζα; Δεν υπάρχει! Χρειάζεται γενναίες αποφάσεις γύρω από το τραπεζικό σύστημα, αφού χωρίς χρηματοδότηση η επιχείρηση δεν προχωρά», ανέφερε καταληκτικά ο Παναγιώτης Κουτσίκος, ο οποίος στη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε για πολλά ζητήματα, όπως για το σχέδιο που ανασύρει από τα παλιά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να φέρει περισσότερες καταθέσεις στις τράπεζες, με τη χορήγηση «χρυσής βίζας», όχι μόνο σε όσους ξένους αγοράζουν σπίτι στην Ελλάδα άνω των 250 χιλ. ευρώ, αλλά και σε αυτούς, που θα έχουν καταθέσεις τουλάχιστον 400 χιλ. ευρώ και το γεγονός ότι στη χώρα μας, κλείνουν μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια, και ανοίγουν σουβλατζίδικα, με ότι αυτό, μπορεί να συνεπάγεται για το νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα της εδραιωμένης ύφεσης, που βγαίνει από τα μνημόνια… αλλά η κρίση μένει και φαίνεται!