Μαγεύουν κοινό και ειδικούς οι παραστάσεις του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Με τα ακροβατικά και τη δεξιοτεχνική ευκινησία των Alessandro Maida και Μaxime Pythoud των Cie Circoncentrique στο Μέγαρο Χορού και τους απρόβλεπτους σωματικούς αυτοσχεδιασμούς των Εdivaldo Ernesto και Luís García Lόpez στην Κεντρική Πλατεία, έκλεισε η χθεσινή 4η μέρα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μαγεύοντας θεατές και ειδικούς. Σήμερα, Τρίτη, η Thi-Μai Nguyen παρουσιάζει το σόλο Etna στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, η Tζένη Αργυρίου την παράσταση ΑNΩΝΥΜΟ – μια συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – στην Κεντρική Σκηνή, ενώ στην κεντρική πλατεία θα δούμε την Αθανασία Κανελλοπούλου και την παράσταση 99 corners of a possible self.
ΤΟ ΑΠΟΨΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αθανασία Κανελλοπούλου – ∆ιεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
99 corners of a possible self, στις 7 μμ στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας. 99 μεταμορφώσεις, 99 στιγμές της αναπνοής, της κίνησης, του μυστηρίου που υφαίνει τη λεπτή κλωστή της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια διαδρομή στις νεφελώδεις, σκιερές και κρυμμένες πτυχές ενός πιθανού εαυτού.
Σύλληψη – Χορογραφία – Ερμηνεία: Αθανασία Κανελλοπούλου
Μουσική σύνθεση – Ερμηνεία: Νίκος Παλαιολόγος (έγχορδα), Γιώργος Κλάδης (κρουστά)
Φωτογραφικό υλικό: Βάγια Τσιουρβοπούλου, Marc Wiesener
Σε συνδιοργάνωση με: το ∆ημοτικό Ωδείο Καλαμάτας –
∆ιεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
Μια ώρα αργότερα, στις 8 μμ, στο στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας Thi-Μai Nguyen Etna. Μετά από παγκόσμια περιοδεία, το σόλο Etna της Τι-Μάι Ενγκοϊγέν, παρουσιάζεται στο 24o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ώριμο και εξελιγμένο. Η Thi-Mai, με το μικρό της σώμα και τις αδιανόητες χορευτικές ικανότητες, είναι μια πολυτάλαντη γυναίκα. Χορεύει, τραγουδάει και υποδύεται ρόλους, δημιουργώντας μια σπαρακτική παράσταση. H Etna παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 7, 8 και 9 Μαρτίου 2018 στο Théâtre de la Balsamine στις Βρυξέλλες, και στις 29 και 31 Μαΐου στο Théâtre Marni.
Στις 10 το βράδυ, η Tζένη Αργυρίου, παρουσιάζει την παράσταης «ΑΝΩΝΥΜΟ», στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
Το ΑΝΩΝΥΜΟ της Τζένης Αργυρίου – μια συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – επιχειρεί να αποτυπώσει την πορεία του κοινωνικού συνόλου από την εποχή που η καλλιτεχνική πράξη αποτελούσε εφαλτήριο ανθρώπινης σύνδεσης και συλλογικής διαμόρφωσης έως τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όπου η ανωνυμία, η ιδιωτικότητα και η ομαδικότητα μεταλλάσσονται ως κομμάτια μιας παράδοξης, κατακερματισμένης πραγματικότητας.
ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αύριο, Τετάρτη, οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την παρουσίαση του Cartoon, από τον Anton Lachky, ο οποίος δημιουργεί μια φρέσκια και πρωτότυπη χορογραφία ειδικά για τα παιδιά (από 6 ετών) και τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της υπερβολής. Με εξαιρετικές ερμηνείες, το σουρεαλιστικό και διασκεδαστικό αυτό παραμύθι, με τις άπειρες προεκτάσεις, μας ταξιδεύει σε μια άγνωστη και παράξενη χώρα. Τέσσερις ήρωες καταλαμβάνονται από το δαιμόνιο της δημιουργίας και μεταμορφώνονται σε πλάσματα που θυμίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια, καθώς δίνονται ολόψυχα σε φαντασμαγορικούς χορούς και απίθανες παλαβομάρες. Αυτή η ασυνήθιστη και γεμάτη ανατροπές ιστορία για παιδιά, ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα γοητευτικό στρώμα ήχων, από άριες της όπερας έως τη σύγχρονη ποπ, και με μια ευφάνταστη, ευρηματική χορογραφία και μπορείτε να την απολαύσετε, στις 8 το βράδυ στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού.
Ακόλουθη στις 10 το βράδυ, στο στούντιο, η παράσταση Tears, του Edivaldo Ernesto, ενός από τους προσκεκλημένους εισηγητές στα εργαστήρια του 24ου Φεστιβάλ, ο οποίος παρουσιάζει το περίφημο σόλο του, με σκοπό να παρασύρει το κοινό σε έναν φορτισμένο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία. Ένας άνθρωπος διχασμένος ανάμεσα στο φόβο και την επιθυμία της περιπλάνησης βασανίζεται από παράλογες αμφιβολίες. Και αύριο, θα δοθεί δωρεάν παράσταση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Πρόκειται για την παράστασης On a tangent της Liadain Herriott, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 ως χορεύτρια κλασικού μπαλέτου συνεργαζόμενη με το μπαλέτο Cannes Jeune. Τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης ερμηνείας στο Fringe του ∆ουβλίνου για το τελευταίο της σόλο Liminal και το 2004, εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, όπου στράφηκε στον σύγχρονο χορό, εμπνεόμενη από τους δασκάλους της και το καλλιτεχνικό περιβάλλον.
Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης χορογράφους και θιάσους όπερας όπως και με τον σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ και δημιουργεί αδιάκοπα από το 2009. Το πολυβραβευμένο έργο της, επικεντρώνεται στη χρήση του σώματος ως όχημα για συναισθηματική έκφραση μέσω της αφηρημένης αφήγησης. Οι χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ινδία, την Ισπανία, τη Σκωτία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, απ’ όπου και κατάγεται. Σε εξέλιξη, βρίσκονται επίσης δύο σεμινάρια και ένα για άτομα με αναπηρίες καθώς και η έκθεση φωτογραφίας του Josef Nadj στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.