
Καλή παραγωγή, χαμηλές τιμές και αγωνία για δάκο, γλοιοσπόριο και εργάτες γης για το λάδι
Αυξημένη παραγωγή σε σχέση με την περυσινή περίοδο αναμένεται φέτος στη δυτική Μεσσηνία, με τους ελαιοπαραγωγούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι ως προς τον όγκο της σοδειάς, αλλά έντονα προβληματισμένοι για τις τιμές, το κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών και τις καιρικές συνθήκες.
Την εικόνα αυτή παρουσίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νηλέας» στη Χώρα Μεσσηνίας, Γιώργος Κόκκινος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στον Αέρα» της ΕΡΤ Καλαμάτας.
Όπως ανέφερε, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις παραπέμπουν σε πολύ καλή χρονιά ως προς την παραγωγή, ιδιαίτερα μετά τις δύσκολες περιόδους που προηγήθηκαν. Ωστόσο, η τελική εικόνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό, τις βροχές και την υγρασία του επόμενου διαστήματος.
Σε ό,τι αφορά τον δάκο, μέχρι στιγμής οι πληθυσμοί παραμένουν χαμηλοί. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νηλέας» έχει αναλάβει τη δακοκτονία στην Κοινότητα Χώρας και στη Μεταξάδα, ενώ προγραμματίζεται και τρίτος ψεκασμός.
Ο κ. Κόκκινος προειδοποίησε, πάντως, ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με τις πρώτες βροχές. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το γλοιοσπόριο και την αλτερνάρια, μύκητα που, όπως είπε, εντοπίστηκε σε δείγματα τα οποία εστάλησαν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Για την αγορά ελαιολάδου, ανέφερε ότι οι περιορισμένες πράξεις για έξτρα παρθένο κινούνται περίπου στα 3,50 ευρώ το κιλό ή λίγο υψηλότερα, ανάλογα με την ποιότητα.
Κατά την εκτίμησή του, τα επίπεδα αυτά βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής για την περιοχή, ενώ δεν θεωρεί ρεαλιστική την επιστροφή στις τιμές των 10 ευρώ που είχαν καταγραφεί πριν από δύο ή τρία χρόνια.
Δεν απέκλεισε, πάντως, μικρή βελτίωση των τιμών, εφόσον η τελική διεθνής παραγωγή αποδειχθεί χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ο πρόεδρος του «Νηλέα» συνέδεσε τις πιέσεις στις τιμές και με την επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας σε νέες περιοχές του κόσμου, καθώς και με τις μεγάλες επενδύσεις σε υπέρπυκνους και πλήρως μηχανοποιημένους ελαιώνες.
Όπως σημείωσε, η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς δημιουργεί νέο περιβάλλον ανταγωνισμού για τον παραδοσιακό μεσογειακό ελαιώνα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην έλλειψη εργατών γης. Οι εργαζόμενοι που έφταναν παλαιότερα στη Μεσσηνία από βαλκανικές χώρες μειώνονται συνεχώς, με τους παραγωγούς να στρέφονται πλέον κυρίως σε εργατικό δυναμικό από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει υποβάλει αίτημα μετάκλησης εργατών από τον Δεκέμβριο, χωρίς ακόμη να γνωρίζει εάν και πότε θα φτάσουν, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά τον προγραμματισμό της συγκομιδής.
Κριτική άσκησε και για τις καθυστερήσεις στην επικαιροποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου, επισημαίνοντας ότι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί ομαλά το σύστημα δηλώσεων συγκομιδής.
Συνοψίζοντας την κατάσταση, ο Γιώργος Κόκκινος χρησιμοποίησε τη λέξη «ανασφάλεια», αναφερόμενος στον καιρό, τη διαθεσιμότητα εργατικών χεριών, τις τιμές και τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους συγκομιδής.
Παρά τις δυσκολίες, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια στήριξης του παραδοσιακού ελαιώνα μέσα από συνεργασίες, καλύτερο σχεδιασμό και πρακτικές που συνδέουν την παραγωγή με το περιβάλλον και την αγροοικολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νηλέας» προετοιμάζει και φέτος το «Oli Day», με επίκεντρο την αγροοικολογία, ενώ στη Χώρα Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί και η τρίτη ημέρα του Πανελλήνιου Φόρουμ Αγροοικολογίας, αφιερωμένη στην ελαιοκαλλιέργεια.