
Απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στην Καλαμάτα: για ωράριο, μισθούς, συμβάσεις εργασίας
Με συγκέντρωση στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη 13 Μαΐου οι δημόσιοι υπάλληλοι της Μεσσηνίας και άλλοι φορείς και σωματεία, στην πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί, με ομιλίες εκπροσώπων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα.Η απεργία αφορά το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, με αποτέλεσμα πολλές δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργήσουν ή να παραμείνουν κλειστές. Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στην περιφέρεια τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ έδωσαν τοπικά αγωνιστικά ραντεβού.
Στην Καλαμάτα, το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν η αντίδραση στην ακρίβεια, στη μείωση της αγοραστικής δύναμης και στις εργασιακές πιέσεις που, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, εντείνονται συνεχώς στον δημόσιο τομέα. Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, μέσα από την ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργία, έκανε λόγο για «πολιτικές φτωχοποίησης» και για μια κατάσταση που, όπως αναφέρει, έχει φέρει τους εργαζόμενους «στα όρια αντοχής τους».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μετά τις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η απεργία της 13ης Μαΐου αποτελεί συνέχεια των διεκδικήσεων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αποδοχές. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το αυξημένο κόστος ζωής, η ακρίβεια και η συρρίκνωση των εισοδημάτων καθιστούν αδύνατη την καθημερινότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους χαμηλούς μισθούς, με το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας να σημειώνει ότι «οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για τον μισό μήνα», ενώ γίνεται λόγος και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας, αλλά και εντατικοποίηση της εργασίας σε πολλές υπηρεσίες.
Στο στόχαστρο των εργαζομένων μπαίνουν επίσης οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι απολύσεις συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και – όπως υποστηρίζουν – οι πιέσεις και οι πειθαρχικές διώξεις απέναντι σε υπαλλήλους που αναδεικνύουν προβλήματα στους χώρους εργασίας τους. Φωτό από messinialive