Καρδιολόγος μοιράζεται τις 3 τροφές που εξαφανίζουν το σπλαχνικό λίπος και θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς

Το σπλαχνικό λίπος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς, καθώς περιβάλλει ζωτικά όργανα και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων. Ευτυχώς, η λύση δεν κρύβεται σε ακραίες δίαιτες, αλλά σε στοχευμένες διατροφικές επιλογές. Ένας καρδιολόγος μοιράζεται τις τρεις τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά και να θωρακίσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Οι 3 τροφές που μειώνουν το σπλαχνικό λίπος και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς

Το σπλαχνικό λίπος είναι “κρυμμένο” λίπος που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιά και περιβάλλει ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και την καρδιά. Είναι επικίνδυνο για την υγεία καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος (το σωματικό λίπος που αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα), το σπλαχνικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό και απελευθερώνει ορμόνες και ουσίες που επηρεάζουν τον οργανισμό. Η μείωσή του απαιτεί αλλαγές στη διατροφή, καθημερινή φυσική δραστηριότητα και διαχείριση του άγχους.

Ο Dr. Sundeep Mishra, καρδιολόγος στο Ujala Cygnus Group of Hospitals, τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια «θαυματουργή» τροφή, αλλά η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τακτική άσκηση είναι απαραίτητα για τη διαχείριση του σπλαχνικού λίπους.

Για να απαλλαγείτε από το “κρυμμένο” λίπος στην κοιλιά και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας, ο ειδικός προτείνει να προσθέσετε στη διατροφή σας τις εξής τροφές:

  • Λιπαρά ψάρια
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως

Λιπαρά ψάρια

  • Οφέλη: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα υγιή λίπη βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. «Η ενσωμάτωση λιπαρών ψαριών στα γεύματά σας, μερικές φορές την εβδομάδα, βοηθάει στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά», αναφέρει ο Dr. Mishra.
  • Μείωση της φλεγμονής: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής, ενός κρίσιμου παράγοντα στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
  • Βελτιωμένες αναλογίες χοληστερόλης: Βελτιώνοντας τις αναλογίες HDL/LDL, τα λιπαρά ψάρια μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία.
  • Απώλεια σπλαχνικού λίπους: Οι ασθενείς που ενσωματώνουν λιπαρά ψάρια στη διατροφή τους συχνά βιώνουν μείωση της περιφέρειας της μέσης κατά 1-2 cm, χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων.

Φυλλώδη λαχανικά

  • Οφέλη: Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. «Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας φυλλωδών λαχανικών σε σαλάτες, smoothies και μαγειρεμένα γεύματα για να βοηθήσει στη μείωση του λίπους και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς», συνιστά ο Dr. Mishra.
  • Χαμηλά σε θερμίδες και με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Αυτός ο συνδυασμός προάγει το αίσθημα πληρότητας ενώ παράλληλα υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, διευκολύνοντας τη διαχείριση του βάρους.
  • Υποστήριξη της υγείας του εντέρου: Οι φυτικές ίνες στα φυλλώδη λαχανικά τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, τα οποία παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Αυτά τα λαχανικά λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, προάγοντας την αγγειακή υγεία και προστατεύοντας την καρδιά καθώς μειώνονται τα επίπεδα λίπους.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Οφέλη: Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, η κινόα και το καστανό ρύζι, είναι σημαντικά για μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή, προσφέροντας πολλά οφέλη. «Οι ασθενείς πρέπει να αντικαταστήσουν τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς αυτή η απλή διατροφική αλλαγή συνδέεται άμεσα με τη μείωση του σπλαχνικού λίπους», συμβουλεύει η Δρ. Mishra.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και στην αργή πέψη, μειώνοντας τις αιχμές σακχάρου και την αποθήκευση κοιλιακού λίπους.
  • Βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη: Αυτή η αποτελεσματική διαχείριση της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σπλαχνικού λίπους με την πάροδο του χρόνου.
  • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους και βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την υγεία

Για καλύτερα αποτελέσματα, αυτές οι διατροφικές επιλογές πρέπει να συνδυαστούν με τα εξής:

  • Τακτική σωματική δραστηριότητα: Ακόμη και το μέτριο περπάτημα βοηθά στην καύση του σπλαχνικού λίπους.
  • Ποιοτικός ύπνος: Είναι κρίσιμος για τη διαχείριση του στρες και τη συνολική μεταβολική υγεία.
  • Περιορισμός ζάχαρης: Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα και τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές για να αποτρέψετε τη συσσώρευση λίπους.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ