Πράσινο τσάι: Η καλύτερη ώρα για να το πίνετε – Έτσι θα έχετε μέγιστη απορρόφηση αντιοξειδωτικών, σύμφωνα με διαιτολόγους

Η ώρα που πίνετε το καταπραϋντικό αυτό ρόφημα μπορεί να επηρεάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ειδικοί αποκαλύπτουν πότε είναι καλύτερο να απολαμβάνετε το τσάι σας. Είτε πρόκειται για τη ζεστασιά μιας αχνιστής κούπας ένα δροσερό πρωινό είτε για τη δροσιστική αίσθηση του παγωμένου ροφήματος μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που απολαμβάνουμε για την γήινη γεύση του και τα σημαντικά οφέλη του για την υγεία.

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει φυτικές ενώσεις που ονομάζονται κατεχίνες (ένας τύπος φλαβονοειδών), κυρίως την επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και την φλεγμονή. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες, όπως η ώρα της ημέρας ή τα άλλα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνετε, μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά απορροφά το σώμα σας αυτές τις ευεργετικές ενώσεις.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο απορροφά ο οργανισμός τα αντιοξειδωτικά από αυτήν την υγιεινή γουλιά είναι οι εξής:

  • Χρόνος παρασκευής
  • Τι πίνετε μαζί με το τσάι
  • Η προσωπική σας υγεία

Χρόνος παρασκευής

Το βράσιμο για 5 λεπτά στους 100 βαθμούς Κελσίου ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του τσαγιού σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται σε μόλις 2 λεπτά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει το τσάι να εξάγει περισσότερες πολυφαινόλες και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες σε σύγκριση με το κρύο νερό.

Τι πίνετε μαζί του

Τρώτε ένα μπολ με φράουλες μαζί με το τσάι σας; Προσθέσατε φρέσκο λεμόνι στο παγωμένο τσάι; Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Από την άλλη πλευρά, έχει διαπιστωθεί ότι η προσθήκη αγελαδινού γάλακτος ή σόγιας στο τσάι μειώνει τη διαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών του.

Η υγεία σας

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι το κάπνισμα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η γενετική μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα απορρόφησης αντιοξειδωτικών ενός ατόμου, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.

Πράσινο τσάι: Η καλύτερη ώρα κατανάλωσης για την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών

Σπάνια θα βρείτε γιατρό που να αποτρέπει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το πράσινο τσάι είναι ένα ιδανικό ρόφημα χωρίς θερμίδες και ζάχαρη και αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων που μπορούν να ωφελήσουν πολλούς. «Το πιο σημαντικό είναι να πίνετε πράσινο τσάι όταν σας βολεύει, είτε το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ», λέει η Joy Dubost, Ph.D., RD, διαιτολόγος και Παγκόσμια Διευθύντρια Ρυθμιστικών Υποθέσεων και Επιστήμης Υγείας στη Lipton.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, ανάλογα με την ώρα της ημέρας που απολαμβάνετε το τσάι σας:

Πρωί

Όταν πίνετε πράσινο τσάι αυτή την ώρα λαμβάνετε τις ευεργετικές κατεχίνες από την αρχή της ημέρας. Επίσης, η κατανάλωσή του με άδειο στομάχι μπορεί να βοηθήσει, καθώς δεν υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που να ανταγωνίζονται την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών. Πράγματι, έρευνες δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και ορισμένα μέταλλα μπορεί να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονοειδών. Εν συντομία, τα φλαβονοειδή μπορεί να εγκλωβίζονται σε συστατικά των τροφίμων, ουσιαστικά κρύβοντάς τα από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της πέψης.

Μεταξύ των γευμάτων

Εξαρτάται από το πότε πίνετε το τσάι σας. Το συνοδεύετε με απογευματινό σνακ ή το πίνετε λίγο πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό; Η κατανάλωση τσαγιού πολύ κοντά στα γεύματα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα: Οι τανίνες – χημικές ουσίες που δημιουργούν την στυφή γεύση στο τσάι – μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στις τροφές και αποτελεί συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα για την υποστήριξη της ενέργειας, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Για το σκοπό αυτό, είναι καλύτερο να πίνετε πράσινο τσάι τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά το φαγητό για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών, συμβουλεύει η Chrissy Arsenault, MBA, RDN, πιστοποιημένη διατροφολόγος διατροφολόγος στην Trainer Academy.

Μετά τα γεύματα

Για μερικούς, το να πίνουν πράσινο τσάι είναι ένας ωραίος τρόπος για να ολοκληρώσουν ένα γεύμα. Ωστόσο, υπάρχει η ίδια ανησυχία όπως παραπάνω: Οι τανίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών όπως ο σίδηρος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν διατρέχετε κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου. Οι τανίνες μπορεί να συνδεθούν με σίδηρο φυτικής προέλευσης στον πεπτικό σωλήνα, δυσκολεύοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Είναι καλύτερο να περιμένετε μερικές ώρες και να απολαύσετε ένα φλιτζάνι εκτός του ωραρίου των γευμάτων.

Βράδυ

Για πολλούς ανθρώπους, το να πίνουν τσάι είναι ένα χαλαρωτικό τελετουργικό για την ώρα του ύπνου. Αλλά το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη – περίπου 30 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά φλιτζάνι. Αυτό είναι λιγότερο από τον καφέ, αλλά μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Το ντεκαφεϊνέ είναι μια επιλογή, αν και αυτό μειώνει την ποσότητα των φλαβονοειδών στο τσάι, λέει η Dubost. Αν αγαπάτε ένα φλιτζάνι τσάι πριν από τον ύπνο, επιλέξτε ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη, όπως το χαμομήλι.

Συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης αντιοξειδωτικών

Για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από το φλιτζάνι με πράσινο τσάι, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για μια γουλιά γεμάτη αντιοξειδωτικά:

  • Χρησιμοποιήστε τη σωστή τεχνική παρασκευής: Ο Dubost συνιστά να βράζετε το τσάι με βραστό νερό (100°C) για έως και 4 λεπτά.
  • Συνδυάστε το πράσινο τσάι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μαζί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή φράουλες, μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών του πράσινου τσαγιού από τον οργανισμό. Σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού στο τσάι σας ή να φάτε ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ως σνακ.
  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά: Η προσθήκη γάλακτος στο πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την ικανότητά του ως προς τα αντιοξειδωτικά. Για όσους θέλουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη, ίσως είναι καλύτερο να απολαμβάνουν το πράσινο τσάι σκέτο, χωρίς αγελαδινό ή γάλα σόγιας.

Το πράσινο τσάι είναι πηγή φυσικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η χρονική στιγμή που πίνετε το ρόφημα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο απορροφά ο οργανισμός σας αυτά τα αντιοξειδωτικά. Η παρασκευή τσαγιού σε βραστό νερό, το αφήνοντάς το να βράσει για αρκετά λεπτά και η κατανάλωση του με βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά τα υγιεινά αντιοξειδωτικά του.

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ