
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Βούτες Ηρακλείου: «Αιτία των φαινομένων η αύξηση της υγρασίας» λέει καθηγητής του ΕΜΠ – «Είμαστε ακόμα στην αρχή»
«Είμαστε ακόμα στην αρχή» εξηγούν οι ειδικοί για τις Βούτες Ηρακλείου, όπου τις τελευταίες ώρες παρατηρείται το φαινόμενο των ρηγματώσεων και της καθίζησης του εδάφους προκαλώντας αυξημένη ανησυχία σε κατοίκους και Αρχές. Την Δευτέρα (28/04) η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα της Δημοτικής αρχής Ηρακλείου.
Για κατολισθητικό φαινόμενο έκανε λόγο ο καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Λουπασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το απόγευμα της Δευτέρας. Ο κ. Λουπασάκης τόνισε πως υπάρχουν δύο ζώνες με διαρρήξεις, οι οποίες διατρέχουν το χωριό, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αιτία της πρόκλησής τους.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων. Έχουμε δύο ζώνες διάρρηξης οι οποίες διατρέχουν το χωριό και ως αιτία πρόκλησης αυτών των φαινομένων φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο η αύξηση της υγρασίας στους σχηματισμούς. Δηλαδή είτε έχουμε διαρροές από τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης είτε καθίζηση υδάτων από διάφορες πηγές, οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στην επιφάνεια και έχουν ενεργοποιήσει αυτά τα κατολισθητικά φαινόμενα», είπε αρχικά ο ίδιος.
«Όταν αυξηθεί η υγρασία τους χάνουν μέρος των μηχανικών τους χαρακτηριστικών»
Στη συνέχεια τόνισε ακόμη «ότι το χωριά είναι σε ένα διάσελο, σε μια ράχη που και από τις δύο μεριές του έχει απότομα πρανή, οπότε και η μορφολογία δεν βοηθάει τις συνθήκες στάσης των πρανών. Και οι σχηματισμοί είναι μαργαϊκοί, μαλακοί βράχοι, όπως τους χαρακτηρίζουμε, στους οποίους όταν αυξηθεί η υγρασία τους χάνουν μέρος των μηχανικών τους χαρακτηριστικών».
Για το εάν είναι ασφαλές να παραμείνουν οι κάτοικοι, ο ειδικός επεσήμανε πως: «προς τιμήν των δημοτικών αρχών, έχουν ενεργοποιηθεί όλοι πάρα πολύ άμεσα. Και ο κ. Λέκκας και εμείς κατεβήκαμε άμεσα. Μέσα σε δύο μέρες ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Αυτό είναι θετικό. Τα φαινόμενα είναι ακόμα στην αρχή.
Πιστεύω ότι έχουμε ανιχνεύσει τα αίτιά τους και μπορούμε άμεσα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιβραδύνουν την εκδήλωση των φαινομένων και ενδεχομένως εάν αυτές οι παρεμβάσεις είναι δραστικές μπορεί και να τα αναστείλουν για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν και κάποιες περαιτέρω διερευνήσει και μελέτες οι οποίες χρειάζονται, προκειμένου να σχεδιαστούν εφόσον απαιτηθεί, μέτρα υποστήριξης των πρανών και ανάσχεσης των κινήσεων».
«Είμαστε ακόμα στην αρχή»
«Είμαστε ακόμα στην αρχή» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα για το σύνολο του χωριού. Σαφώς κάποιες κατοικίες, ορισμένες εκ των οποίων ήταν και κατασκευασμένες αρκετά χρόνια πριν, έχουν υποστεί ζημιές. Αυτές οι κατοικίες καλώς έγινε και χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμες. Ελπίζουμε τα φαινόμενα να μην εξελιχθούν γρήγορα.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια παρακολούθηση του φαινομένου, να υπάρχει ένα monitoring, γιατί είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό και δεν ξέρουμε εάν αύριο επιταχυνθεί».
«Μέσα σε 3 και 4 μέρες κατέρρευσαν κατασκευές»
Τέλος, ανέφερε ότι: «Έχω ξαναδεί αντίστοιχα φαινόμενα να συνεχίζονται για πάνω από μια δεκαετία και το χωριό να κατοικείται και έχω δει και περιπτώσεις όπου μέσα σε 3 και 4 μέρες κατέρρευσαν κατασκευές. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα ισχύουν αυτά που σας είπα».
Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς οι Αρχές τους ζήτησαν να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Βούτες – «Κίτρινα» τουλάχιστον 9 κτίρια λόγω των ρηγματώσεων
Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η δημοτική κοινότητα Βουτών για έναν μήνα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από σχετικό αίτημα της Δημοτικής αρχής Ηρακλείου.
Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στις παραπάνω περιοχές.
Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 28 Μαΐου 2025. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Δείτε ΕΔΩ την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας
Εννέα κτίρια βγήκαν «κίτρινα»
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το cretalive, τουλάχιστον εννέα είναι τα κτίρια που κρίνονται επικίνδυνα με αφορμή τις ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή, όπως έδειξε ο μέχρι τώρα έλεγχος από το κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ.
Μέσα στις επόμενες ώρες, όπως επεσήμανε νωρίτερα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, θα έχουν ολοκληρωθεί οι μετρήσεις των συνεργατών του και θα έχουν διαπιστωθεί τα ακριβή αίτια του φαινομένου που έχει αναστατώσει τους κατοίκους του οικισμού κι έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου επεσήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε που οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ.».
Τόνισε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου έκανε λόγο για ένα φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά. «Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επιθεώρηση από το κλιμάκιο των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, αυτή η επιθεώρηση περιέλαβε το νηπιαγωγείο που δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα, την εκκλησία που δεν φαίνεται να έχει ζήτημα. Η παιδική χαρά κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει κλειστή» τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης υπογράμμισε ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και η όποια εξέλιξη θα συνεχίσει να παρακολουθείται επισταμένη. «Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια» τόνισε και παράλληλα σημείωσε ότι αφού καταστεί σαφές το αίτιο που προκάλεσε τις ρηγματώσεις θα ληφθούν και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχε και ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλά να συνεχίσει η κοινότητα να λειτουργεί με ηρεμία.
Τσελέντης: Αρκετά είναι μη ενεργά ρήγματα, η περιοχή ανυψώνεται
Στις ρωγμές που παρατηρούνται στο χωριό Βούτες του Ηρακλείου αναφέρθηκε με ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει ανύψωση.
Ο Άκης Τσελέντης, στην τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζει ότι δεν αποδίδει τις ρωγμές σε εδαφική καθίζηση και παραθέτει την επιστημονική του προσέγγιση για το φαινόμενο.
Όπως σημειώνει: «Στο Γεωδυναμικό, εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποιήσαμε μια λεπτομερή σεισμολογική και γεωφυσική μελέτη του Ηρακλείου. Εντοπίσαμε αρκετά μη ενεργά ρήγματα, τα οποία μελετήσαμε με ηλεκτρικές, σεισμικές, δορυφορικές και Georadar μεθόδους».
Ο ίδιος προσθέτει πως: «Στην ευρύτερη περιοχή των Βουτών υπάρχουν αρκετά (μη ενεργά) ρήγματα με διεύθυνση Βορρά-Νότου, τα οποία εντοπίσαμε, χωρίς όμως να δώσουμε δημοσιότητα στα ευρήματα, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός στον κόσμο.»
Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης επισημαίνει ότι: «Είχαμε διαπιστώσει ότι η ευρύτερη περιοχή στις Βούτες ανυψώνεται ελαφρώς, ενώ αντίθετα η περιοχή του λιμανιού “κατεβαίνει”.»
Συμπληρώνει, δε, ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προτού υιοθετηθεί, όπως τονίζει, «το απλοϊκό σενάριο της καθίζησης».
Ο Άκης Τσελέντης, τέλος, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συσχέτιση των ρωγμών είτε με το ηφαίστειο της Σαντορίνης είτε με γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας τέτοιες απόψεις ως «σαχλαμάρες».
Τι λένε κάτοικοι του χωριού
Στο enikos.gr μίλησαν και κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι ανέφεραν πως: «Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία διαρροή νερού, και νομίζαμε ότι ευθύνεται αυτό, αλλά δεν ξέρουμε. Οι ρωγμές είναι σε μεγάλη έκταση, κυρίως του παλιού οικισμού, και όσο περνάει η ώρα μεγαλώνουν, διευρύνονται.
Για παράδειγμα σε ένα τουλάχιστον σπίτι, οι ρωγμές ξεκινάνε από το πάτωμα, συνεχίζουν στους τοίχους και φτάνουν μέχρι την ταράτσα. Oι περισσότεροι δεν ξέρουμε και δεν έχουμε πού να πάμε» εξηγεί ο κ. Γιώργος.