
Καρκίνος: Τα 2 πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με ειδικούς – Δεν είναι η κατανάλωση ζάχαρης
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας και στην πρόληψη του καρκίνου. Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα πράγματα που είναι καλό είναι να περιορίσετε ή να αποφύγετε.
Καρκίνος: Τα 2 πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σύμφωνα με ειδικούς
Σίγουρα θα έχετε ακούσει ισχυρισμούς για διάφορα είδη τροφών που θεωρείται ότι «προκαλούν καρκίνο», αλλά μόνο δύο πράγματα είναι γνωστό ότι έχουν άμεση σχέση με τον καρκίνο.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι μία από τις τροφές, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, είναι η ζάχαρη. Ωστόσο, υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί καρκίνο, ούτε «τροφοδοτεί» τον καρκίνο που έχει ήδη αναπτυχθεί.
Είναι αλήθεια ότι αν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να πάρετε βάρος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αλλά αυτό ισχύει και για την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων από οποιαδήποτε τροφή που προκαλεί αύξηση βάρους.
Η Cancer Research UK λέει ότι ο ισχυρισμός ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τον καρκίνο είναι ένας «μύθος». Όμως, υπάρχουν δύο συστατικά της διατροφής πολλών ανθρώπων, που οι ειδικοί συμφωνούν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου:
Αλκοόλ και επεξεργασμένα κρέατα: Δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο
Η διαιτολόγος Nichole Andrews έφτιαξε μια λίστα με πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τα οποία, όπως είπε, υποστηρίζονται από έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο.
Μεταξύ αυτών ήταν ο περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ και των επεξεργασμένων κρεάτων. «Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα: αυτά συνδέονται στενά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου», είπε η ειδικός.
Στη σελίδα της στο Instagram, η Nichole αφιερώνει πολύ χρόνο προσπαθώντας να καταρρίψει τους ευρέως διαδεδομένους μύθους, σχετικά με τις αιτίες του καρκίνου. «Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι παρόλο που όλοι λένε ότι όλα όσα τρώτε αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, δεν είναι έτσι. Υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που καταναλώνετε… που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου».
Σύμφωνα με την ειδικό, στα επεξεργασμένα κρέατα συμπεριλαμβάνονται είδη, όπως:
- χοτ ντογκ,
- αλλαντικά,
- λουκάνικα,
- μπέικον
και το αλκοόλ περιλαμβάνει «όλους τους τύπους, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού».
Η Nichole αναφέρει: «Το αλκοόλ είναι μια καρκινογόνος ουσία της ομάδας 1 (η ίδια κατηγορία με τον καπνό) και συνδέεται στενά με καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού και του ήπατος. Τα επεξεργασμένα κρέατα (όπως το μπέικον και το λουκάνικο) αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.
Η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων (από οποιαδήποτε τροφή) που οδηγεί σε αύξηση βάρους και λίπους, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένα μπισκότο ή μια φέτα κέικ δεν θα βλάψει την υγεία σας. Το κλειδί είναι η ισορροπία».
Η Cancer Research UK υποστηρίζει τη συμβουλή της Nichole. «Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι αιτία καρκίνου. Είμαστε το ίδιο σίγουροι για αυτή τη σύνδεση όσο και για άλλες αποδεδειγμένες αιτίες καρκίνου, όπως ο καπνός και το αλκοόλ».
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς ζάχαρη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης εάν διαγνωστείτε», επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τι είναι το επεξεργασμένο κρέας;
Το επεξεργασμένο κρέας είναι οποιοδήποτε κρέας έχει υποστεί επεξεργασία για να διατηρηθεί περισσότερο ή για να έχει καλύτερη γεύση, με την προσθήκη χημικών συντηρητικών, όπως τα νιτρικά άλατα. Στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων είναι τα εξής:
- ζαμπόν,
- μπέικον,
- κονσέρβες βοείου κρέατος,
- λουκάνικα.
Η Cancer Research UK εξηγεί ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο επεξεργασμένο κρέας, και οι οποίες προστίθενται κατά την επεξεργασία ή παράγονται κατά το μαγείρεμα, περιλαμβάνουν νιτρικά άλατα και νιτρώδη άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν το επεξεργασμένο κρέας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Όταν τα τρώμε, τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα μπορούν να γίνουν χημικές ουσίες Ν-νιτροζο (NOCs), οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα που επενδύουν το έντερό μας. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εντέρου», αναφέρουν οι ειδικοί.
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει τις συμβουλές της Nichole. «Κανένα επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι ασφαλές για την υγεία μας. Οι κίνδυνοι και οι βλάβες που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ έχουν αξιολογηθεί συστηματικά με την πάροδο των ετών και είναι καλά τεκμηριωμένοι», ξεκαθαρίζουν οι ειδικοί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια δήλωση στο The Lancet Public Health: «Όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα που να μην επηρεάζει την υγεία. Το αλκοόλ είναι που προκαλεί βλάβη, όχι το ποτό. Το αλκοόλ είναι μια τοξική, ψυχοδραστική και εξαρτησιογόνος ουσία και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνος της Ομάδας 1 από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο πριν από δεκαετίες – αυτή είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου, η οποία περιλαμβάνει επίσης αμίαντο, ακτινοβολία και καπνό.
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του μαστού.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου αυξάνεται σημαντικά όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισοί από όλους τους καρκίνους που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ προκαλούνται από “ελαφριά” και “μέτρια” κατανάλωση αλκοόλ – λιγότερο από 1,5 λίτρο κρασί ή λιγότερο από 3,5 λίτρα μπύρας ή λιγότερο από 450 χιλιοστόλιτρα ανά εβδομάδα οινοπνευματωδών ποτών».