Κάλιο: Τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη – Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη μέσω της διατροφής

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και αδύναμοι; Μπορεί να φταίει η έλλειψη καλίου. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια της υποκαλιαιμίας και πώς να την αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο. Η έλλειψη καλίου χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσεις σε σοβαρές παθήσεις.

Έλλειψη καλίου: Από τι προκαλείται και γιατί είναι απαραίτητη η θεραπεία

Το κάλιο είναι το τρίτο σε αφθονία μέταλλο στο σώμα και παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθάει στη ρύθμιση της ισορροπίας των σωματικών υγρών, στη μεταφορά σημάτων στους νευρικούς ιστούς καθώς και στη ρύθμιση μυϊκών συσπάσεων.

«Το σώμα σας χρειάζεται κάλιο για να λειτουργεί σωστά. Η λήψη γίνεται μέσω της διατροφής», αναφέρουν ειδικοί υγείας της Cleveland Clinic. «Η υποκαλιαιμία (έλλειψη καλίου) προκαλείται συχνά από υπερβολική απώλεια καλίου στο πεπτικό σας σύστημα λόγω εμετού, διάρροιας ή χρήσης καθαρτικών», εξηγούν οι ειδικοί.

Επισημαίνουν επίσης ότι εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η υποκαλιαιμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό και οδηγήσει σε παράλυση απειλητική για τη ζωή.

Τα συμπτώματα της υποκαλιαιμίας που πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με το Healthline, 7 συμπτώματα που συνδέονται με την έλλειψη σε κάλιο είναι τα εξής:

  • Αδυναμία και κόπωση
  • Μυϊκή αδυναμία και κράμπες
  • Πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα
  • Επίμονο μυρμήγκιασμα και μούδιασμα
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Συχνότερη ούρηση από το συνηθισμένο
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Ενώ είναι καλό να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, το Healthline προειδοποιεί ότι αυτό πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για τη θεραπεία της ανεπάρκειας. «Η ήπια έως μέτρια υποκαλιαιμία αντιμετωπίζεται συνήθως με συμπληρώματα καλίου από του στόματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμόσει άλλα φάρμακα ή να θεραπεύσει υποκείμενες αιτίες, όπως διάρροια, έμετο ή διατροφικές διαταραχές.

Μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο συνήθως δεν είναι αρκετή για τη θεραπεία της υποκαλιαιμίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καλίου στα τρόφιμα συνδυάζεται με φωσφορικά άλατα και όχι με χλωριούχο κάλιο. Η υποκαλιαιμία συχνά περιλαμβάνει επίσης ανεπάρκεια χλωρίου, επομένως είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται και οι δύο ανεπάρκειες με συμπληρώματα χλωριούχου καλίου».

Ωστόσο, υπάρχουν τροφές των οποίων η κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έλλειψης καλίου.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το BBC Good Food συμβουλεύει ότι τα ακόλουθα τρόφιμα είναι πλούσια σε κάλιο:

Οι ειδικοί στη διατροφή και το μαγείρεμα προσθέτουν: «Επειδή είναι υδατοδιαλυτό, το κάλιο χάνεται κατά τη διάρκεια του βρασμού, επομένως είναι καλύτερο να μαγειρεύετε τα λαχανικά στον ατμό, στο φούρνο ή στο τηγάνι.

Επιπλέον, η επεξεργασία των τροφίμων μειώνει την ποσότητα καλίου σε πολλά τρόφιμα και μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και χαμηλή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να στερείται καλίου».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ